Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα από το tablet;

Οι κυριότεροι κίνδυνοι και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε

 

Είναι γεγονός ότι οι τεχνολογικές  συσκευές θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση μυοσκελετικών προβλημάτων. Μήπως όμως τελικά δεν φταίει η  σύγχρονη τεχνολογία γι’ αυτό αλλά ο τρόπος  που χρησιμοποιούμε τις συσκευές αυτές;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες εδώ και καιρό για πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πλάτη και τον αυχένα μας βλέποντας μια ταινία στο tablet ή στην τηλεόραση ακόμη και σερφάροντας στο ιντερνετ ή το facebook μέσα από το κινητό. Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA) έχει ήδη επισημάνει ότι: οι μυοεσκελετικές παθήσεις, όπως  και αυτές  των αρθρώσεων και του καρπιαίου σωλήνα τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Μελέτη της Nokia αποκάλυψε …

…πως οι περισότεροι από εμάς… τσεκάρουμε τα κινητά μας περισσότερες από 150 φορές μέσα στην ημέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετά δεινά σε μυς και τένοντες, εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος. Κι αν μιλάμε για εθισμό στο διαδίκτυο, τότε στο πλάνο μπαίνουν και προβλήματα ψυχολογικά, αφού ένας τέτοιος εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη

Τα  πιο συχνά λάθη και οι συνέπειές τους

Ειδικοί της  Ένωσης Φυσιοθεραπείας Chartered Society of Physiotherapy

…στη Βρετανία ήρθαν σε επαφή με περισσότερους από τρείς χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές πολλές ώρες ημερησίως, καθώς και εργαζόμενους που… δεν σήκωναν  κεφάλι από την οθόνη του υπολογιστή. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών: το λάθος που έκαναν  σχεδόν όλοι οι χρήστες, ήταν ότι  τοποθετούσαν την οθόνη χαμηλά, οπότε και αναγκάζονταν να σκύψουν για αρκετή ώρα τον λαιμό. Επίσης οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν αρκετά και τον αντίχειρα, σε μια μη φυσιολογική για την παλάμη τους θέση.

Οι συνέπειες ;

Συμπερασματικά, όταν χρησιμοποιούμε τον  υπολογιστή ή ακόμη και το smartphone μας, καμπουριάζουμε και σκύβουμε το κεφάλι, με αποτέλεσμα να ασκείται επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στον αυχένα, το κεφάλι και τους ώμους. Παράλληλα  η συνεχής πληκτρολόγηση μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα πόνου και κράμπες στα δάχτυλα, στον καρπό, ακόμη ακόμα και  τον βραχίονα. Ειδικά η πληκτρολόγηση μηνυμάτων στο κινητό, απαιτεί ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ενώ η μη φυσιολογική για την παλάμη μας θέση, μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τενοντίτιδες και άλλες φλεγμονές.

 

Παθήσεις που  μας απειλούν 

 

-Τενοντίτιδα 

Πρόκειται  για   φλεγμονή που δημιουργείται στο περίβλημα του τένοντα και αφορά ιδιαίτερα τους χρήστες των υπολογιστών. Η πάθηση συνδέεται άμεσα με τη λάθος τοποθέτηση των χεριών σε σχέση με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Αλλά και με τις κινήσεις που εκτελούνται κατά τη χρήση του mouse του υπολογιστή, οι οποίες  μπορεί να επαναλαμβάνονται εκατοντάδες  φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι κυρίως: ο πόνος κατά μήκος  του ερεθισμένου τένοντα, ο οποίος συνήθως προκαλείται κατά την κίνηση που εκτελεί ο συγκεκριμένος τένοντας και μπορεί να αντανακλά και προς τα πάνω σε ολόκληρο το άκρο, εξηγούν οι ειδικο .

Πως αντιμετωπίζετα : Αν  νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι η χρήση του mouse να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε με το άλλο χέρι ή να δουλεύετε περισσότερο με το πληκτρολόγιο. Εξετάστε επίσης την αλλαγή του mouse με έναν διαφορετικό τύπο από αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προσπαθήστε τουλάχιστον κάθε μία ώρα να κάνετε διάλειμμα 5-10 λεπτών κατά το οποίο θα τεντώνετε και θα κάνετε ελαφρύ μασάζ στο χέρι σας. Τέλος, ένας ειδικά διαμορφωμένος νάρθηκας ακινητοποίησης που θα φοράτε τις νυχτερινές ώρες μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, σε περίπτωση που η τενοντίτιδα σάς έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα.

-Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για  πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει  μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο αρχικά εκδηλώνεται με ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό, ενώ σταδιακά αρχίζουν να μουδιάζουν τα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως ο αντίχειρας και ο δείκτης.

Πως αντιμετωπίζεται: Mε ξεκούραση, νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή. Σε επίμονες περιπτώσεις, το σύνδρομο αντιμετωπίζεται με νευροχειρουργική επέμβαση (αποσυμπίεση του μέσου νεύρου) που γίνεται με τοπική αναισθησία.

Aυχενικό σύνδρομο

Πρόκειται  για ένα σύνολο παθήσεων ή βλαβών του αυχένα (αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης) που προκαλούν πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή («αυχεναλγία») ή και στην ωμοπλάτη, ενώ συχνά ο πόνος επεκτείνεται ή αντανακλά στον βραχίονα, στον πήχη ή κατά μήκος των δακτύλων. Πολλές φορές μαζί με τον πόνο, συνυπάρχουν και συμπτώματα, όπως π.χ τα λεγόμενα “μουδιάσματα”, “σιμπήματα” ή “μυρμηγκιάσματα” και σε  πιο προχωρημένο στάδιο είναι δυνατόν να εμφανισθεί μυϊκή αδυναμία στα άκρα ή  αδυναμία να εκτελεστούν ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις .

Πως αντιμετωπίζεται:  Ένας τρόπος για να προλάβετε  τους πόνους και τα πιασίματα είναι  όταν βλέπετε μια ταινία στο tablet ή στην τηλεόραση ακόμη και σερφάροντας στο ίντερνετ, να  κάθεστε ίσια προς τη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη σας. Στην περίπτωση  αυχεναλγίας, η ανάπαυση, η εφαρμογή κολάρου, η φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη) σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία, αποτελούν τους κλασικούς θεραπευτικούς χειρισμούς, στην αρχική και πολύ επώδυνη περίοδο (συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά σε μερικές εβδομάδες).

 

Ασκήσεις που βοηθούν

Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας :

  • Για να αποφύγετε τα μυοσκελετικά προβλήματα όταν  η δουλειά σας απαιτεί  να κάθεστε για πολύ στην ίδια θέση, πρέπει κάθε 45 λεπτά να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε λίγο (για 5 λεπτά), ώστε ο αυχένας και η πλάτη να  ξεκουράζονται αποφεύγοντας έτσι, τα συχνά “πιασίματα”.
  • Κατά την ώρα της εργασίας στο γραφείο είναι απαραίτητο να κινείτε συχνά όλες τις αρθρώσεις (κυρίως αυχένα, ώμους, καρπούς, γόνατα), να κάνετε διατάσεις στις μυϊκές ομάδες για αιμάτωση και οξυγόνωση και βεβαίως να μην ξεχνάτε να σηκωθείτε από την καρέκλα,.
  • Φροντίστε ακόμα: Να κάθεστε με τέτοιο τρόπο ώστε ο αυχένας να παραμένει σχεδόν σε κατακόρυφη θέση, η μέση να υποστηρίζεται από την πλάτη της καρέκλας και οι αγκώνες να ακουμπούν στα μπράτσα της καρέκλας ή επάνω στο γραφείο.

Αποκαλυπτική έρευνα

Τα παιδιά του Tablet κινδυνεύουν από παθήσεις του αυχένα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, η υπέρβαση των 30 λεπτών συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Πρόκειται για κίνδυνο που εστιάζεται κυρίως  στον αυχένα και στην πλάτη, τον  οποίο  επεσήμαναν οι ειδικοί, μετά την έρευνα  που διεξήγαγαν στο Πανεπιστήμιο Curtin σε ένα δείγμα 159 παιδιών, ηλικίας 2 μέχρι 5 ετών. Τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εργονόμων στη Μελβούρνη και όπως τόνισε η Αυστραλή εργονόμος  Στέφανι Κάσσιντυ : “Η έρευνα έκανε φανερή την τάση πολλών οικογενειών να αναζητούν στους υπολογιστές και την τηλεόραση ένα είδος… μέιμπι σίτερ, που θα κρατά τα παιδιά καθηλωμένα και ήσυχα για πολλή ώρα (αυτό έκανε το 40% των γονιών). Όχι τυχαία, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παιδιών αυτής της ηλικίας, δήλωσε πως είχε την άδεια να παρακολουθούν τηλεόραση για πάνω από μια ώρα την ημέρα στη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό γίνοταν το Σαββατοκύριακο μιάμιση ώρα, ενώ το 60% πρόσθεσε πως μπορεί να παραμείνει κολλημένο στο tablet για μία ολόκληρη ώρα τη μέρα και, σχεδόν, το 10% να υπερβεί το καθορισμένο οράριο ενός διαστήματος το Σαββατοκύριακο”.

 Όπως εξήγησαν οι  συμμετέχοντες επιστήμονες:Στόχος της  έρευνάς μας  ήταν να ανακαλύψουμε αν μπορεί να οριστεί ένα προκαθορισμένο επίπεδο χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών για τα παιδιά από 5 χρονών και πάνω, έτσι ώστε να έχουμε την επιβεβαίωση πως οι λανθασμένες συμπεριφορές στη στάση του σώματος που αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής και συνδέονται με μια παρατεταμένη χρήση παρόμοιων διαθέσιμων συσκευών, μπορούν πραγματικά να εξεγείρουν τα μυοσκελετικά προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία”.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα από το tablet;"

Leave a comment

error: