Το everolimus (Afinitor®) αυξάνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε γυναίκες με καρκίνο μαστού προχωρημένου σταδίου

breast_cancern

Μελέτη Φάσης III καταδεικνύει ότι το everolimus (Afinitor®) σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη, μία ορμονοθεραπεία, υπερδιπλασιάζει το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου (progression-free survival, PFS), ενώ μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης κατά 57% έναντι της μονοθεραπείας με εξεμεστάνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου1.

«Το everolimus είναι η πρώτη θεραπεία που δείχνει σημαντική αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία σε γυναίκες με ER+HER2- καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, όπου υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό,» δήλωσε ο Hervé Hoppenot, Πρόεδρος της Novartis Oncology. «Το μέγεθος του οφέλους που παρατηρήθηκε σε αυτές τις ασθενείς, παρά την αντίσταση σε προηγούμενη ορμονοθεραπεία, δείχνει ότι το everolimus αποτελεί μία δυνητικά σημαντική νέα θεραπευτική προσέγγιση.»

Η μελέτη BOLERO-2 (Breast cancer trials of OraL EveROlimus-2) διερευνά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του everolimus σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη έναντι της μονοθεραπείας με εξεμεστάνη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ER+HER2-* καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, οι οποίες παρουσίασαν υποτροπή ή εξέλιξη της νόσου κατόπιν προηγούμενης θεραπείας με ορμονοθεραπεία – λετροζόλη ή αναστροζόλη1. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σήμερα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας 2011 (European Multidisciplinary Cancer Congress) που λαμβάνει χώρα στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Μία προσχεδιασμένη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι επιτεύχθηκε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης που ήταν ο χρόνος χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS). Η θεραπεία με everolimus, κατόπιν αξιολόγησης από τους ερευνητές, αύξησε το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 6,9 μήνες συγκριτικά με τους  2,8 μήνες (p<0,0001). Αυτή η σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε όλες της υποομάδες ασθενών (κατηγοριοποίηση σύμφωνα με αριθμό προηγούμενων θεραπειών, νόσο σε άλλα όργανα, μεταστατική νόσο στα οστά, προηγούμενη χημειοθεραπεία)1.

Η ορμονοθεραπεία παραμένει η βασική θεραπεία για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, όμως οι περισσότερες γυναίκες με μεταστατική νόσο δεν ανταποκρίνονται στην αρχική ορμονοθεραπεία, ενώ όλες αυτές που αρχικά ανταποκρίνονται αναπτύσσουν αντίσταση2,3. Επιπλέον, το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται σημαντικά καθώς επιδεινώνεται η νόσος3.

Το everolimus στοχεύει την πρωτεΐνη mTOR στα καρκινικά κύτταρα, μία πρωτεΐνη η οποία δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της κυτταρικής διαίρεσης του όγκου, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού4.  Στον καρκίνο του μαστού, η αντίσταση στην ορμονοθεραπεία σχετίζεται με την υπερδιέγερση του μονοπατιού της πρωτεΐνης mTOR3.

Η κατάθεση του φακέλου προς έγκριση στις αρμόδιες Αρχές παγκοσμίως βασίζεται στα αποτελέσματα της BOLERO-2 και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2011. Συμπληρωματικά αποτελέσματα από την μελέτη BOLERO-2 θα παρουσιαστούν σε προσεχή ιατρικά συνέδρια φέτος.

Παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 220.000 νέα περιστατικά ER+HER2- καρκίνου του μαστού προχωρημένου σταδίου5,6. Το everolimus είναι υπό έρευνα και για την θεραπεία ασθενών με HER2+ καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου7,8.

 

Σχετικά με την BOLERO-2

Η BOLERO-2 είναι μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη Φάσης III, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo). Διεξήχθη σε 189 κέντρα παγκοσμίως όπου συμμετείχαν 724 ασθενείς1. Οι ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν (2:1) να λάβουν θεραπεία είτε με από του στόματος everolimus 10 mg ημερησίως (n= 485), είτε με εικονικό φάρμακο (n=239), σε συνδυασμό με από του στόματος  εξεμεστάνη 25 mg ημερησίως1.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο χρόνος χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) βάσει ακτινολογικής αξιολόγησης από τους ερευνητές. Περαιτέρω αναλύσεις από ανεξάρτητη κεντρική επιτροπή ακτινολογικής αξιολόγησης έδειξαν ότι το everolimus αύξησε το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 10,6 μήνες συγκριτικά με τους 4,1 μήνες (p<0,0001). Τα υπόλοιπα καταληκτικά σημεία συμπεριλαμβάνουν τη συνολική επιβίωση, συνολική ανταπόκριση, ασφάλεια, έκβαση κατόπιν αναφοράς του ασθενούς, ποσοστό κλινικού οφέλους, αλλαγές σε δείκτες μεταβολισμού των οστών1. Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται και θα υποβληθούν προς δημοσίευση ή παρουσίαση μελλοντικά.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν συμβαδίζουν με αυτές που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες με everolimus.  Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού  3 ή 4 συμπεριλαμβάνουν στοματίτιδα (7,7%), αναιμία (5,8%), δύσπνοια (3,9%), υπεργλυκαιμία (4,3%), κόπωση (3,7%), μη-λοιμώδη πνευμονία (3,1%) και αύξηση των ηπατικών ενζύμων (3,1%)1.

Σχετικά με το everolimus

Το everolimus (Afinitor®) έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 70 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ για την θεραπεία του νεφροκυτταρικού  καρκίνου (RCC) προχωρημένου σταδίου κατόπιν λήψης στοχευμένης θεραπείας κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), καθώς και για την θεραπεία των παγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων (pNET) προχωρημένου σταδίου.

  1. 1.     Baselga J. Everolimus in combination with exemestane for postmenopausal women with advanced breast cancer who are refractory to letrozole or anastrozole: results of the BOLERO-2 phase III trial. 2011 European Multidisciplinary Cancer Congress. Presentation of late breaking abstract No. 9LBA. September 26, 2011.
  2. Gonzalez-Angulo A. Overview of Resistance to Systematic Therapy in Patients with Breast Cancer. Breast Cancer Chemosensitivity. Available at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6306/. Accessed September 2011.
  3. Johnston SR. New strategies in estrogen receptor-positive breast cancer. Clin Cancer Res 2010;16:1979-87.
  4. Motzer, et. al. Phase 3 Trial of Everolimus for Metastatic Renal Cell Carcinoma. Cancer 2010 Sep; 116(18):4256-4265.
  5. Buckley N et al. Decision Resources: Breast Cancer Event Driven.  March 2011.
  6. World Cancer Report. International Agency for Research on Cancer. Available at http://globocan.iarc.fr/factsheets/populations/factsheet.asp?uno=900. Accessed September 2011.
  7. Everolimus in Combination With Trastuzumab and Paclitaxel in the Treatment of HER2 Positive Locally Advanced or Metastatic Breast Cancer (BOLERO-1). Available at http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00876395?term=bolero-1&rank=1. Accessed September 2011.
  8. Daily Everolimus in Combination With Trastuzumab and Vinorelbine in HER2/Neu Positive Women With Locally Advanced or Metastatic Breast Cancer (BOLERO-3). Available at http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01007942?term=bolero-3&rank=1. Accessed September 2011.
Share

Be the first to comment on "Το everolimus (Afinitor®) αυξάνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε γυναίκες με καρκίνο μαστού προχωρημένου σταδίου"

Leave a comment