Τα βιολογικά τρόφιμα «δεν προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο»

viologika

viologikaΗ κατανάλωση βιολογικών τροφίμων δεν φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου, με εξαίρεση ίσως το μη-Χότζκιν λέμφωμα, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK, οι οποίοι παρακολούθησαν επί περισσότερο από εννέα χρόνια 623.080 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων αν και πόσο συχνά κατανάλωναν βιολογικά τρόφιμα.

Με βάση τις απαντήσεις τους χωρίσθηκαν σε τρεις κατηγορίες: σε όσες «ποτέ» δεν κατανάλωναν βιολογικά τρόφιμα (ήταν το 30% του συνόλου), σε όσες τα κατανάλωναν «μερικές φορές» (το 63% του συνόλου) και σε όσες τα κατανάλωναν «συνήθως ή πάντοτε» (το 7% των εθελοντριών).

Στην διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, σχεδόν μία στις δώδεκα γυναίκες (οι 53.769) εκδήλωσαν κάποια μορφή καρκίνου (συνολικά καταγράφηκαν 16 διαφορετικοί καρκίνοι), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν σαρκώματα των μαλακών μορίων, καρκίνος του μαστού και μη-Χότζκιν λεμφώματα.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την συνολική συχνότητα του καρκίνου στις γυναίκες που «συνήθως ή πάντοτε» έτρωγαν βιολογικά προϊόντα με εκείνη σε όσες δεν τα έτρωγαν «ποτέ», διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά – ήταν μειωμένος κατά 3% στις εθελόντριες που έτρωγαν πολλά βιολογικά τρόφιμα, αλλά η διαφορά αυτή δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική.

Στους επιμέρους καρκίνους επίσης υπήρχαν κάποιες μικροδιαφορές, αλλά και πάλι δεν θεωρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έβγαιναν εις βάρος των βιολογικών τροφίμων.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, λ.χ., ήταν κατά 9% αυξημένος σε όσες έτρωγαν «συνήθως ή πάντοτε» βιολογικά τρόφιμα, αλλά η διαφορά είναι τόσο μικρή, ώστε οι ερευνητές την θεωρούν άνευ στατιστικής σημασίας (θα μπορούσε να είναι τυχαίο εύρημα, λένε).

Εξαίρεση σε όλ’ αυτά αποτελεί ο κίνδυνος εκδήλωσης μη-Χότζκιν λεμφώματος, που φάνηκε να είναι μειωμένος κατά 21% στις γυναίκες που έτρωγαν συχνά βιολογικά προϊόντα.

«Σε αυτή τη μεγάλη, προοπτική μελέτη υπήρξε μικρή ή καμία μείωση στην επίπτωση του καρκίνου σχετιζόμενη με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, με εξαίρεση ίσως το μη-Χότζκιν λέμφωμα», ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών.

 

 

 

Tanea.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Τα βιολογικά τρόφιμα «δεν προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο»"

Leave a comment