Συνέδριο Brainstorm Health

Καινοτομία: Kινητήριος δύναμη για την υγεία και την οικονομία

 

Σήμερα, η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας, αλλά και κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Τον καθοριστικό αυτό, λοιπόν, ρόλο της καινοτομίας και των συνεργειών στη βελτίωση των υγειονομικών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση της οικονομίας αλλά και στη βιωσιμότητα του  συστήματος υγείας, ανέδειξε η Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο, στην ομιλία της στο πάνελ “Innovating Health Care: The future of life sciences in Greece” του συνεδρίου Brainstorm Health. Και πιστεύοντας  ότι “οι θεραπείες που σώζουν ζωές, μειώνουν τη νοσηρότητα και αυξάνουν την παραγωγικότητα, συνεισφέροντας έτσι στη συνολική ανάπτυξη της χώρας”, τι υποστήριξε τελικά η κα Patel; Ότι “… για  να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, η θεμελιώδης επανεξέταση και ο ριζικός επανασχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής, με έμφαση στην τοποθέτηση του ασθενούς στο επίκεντρο του συστήματος υγείας και στην κατανομή των πόρων με βάση την αξία – κλινική, οικονομική και κοινωνική – είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός”.

“Η καινοτομία στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται κόστος, αλλά επένδυση”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το χρονικό διάστημα 2007-2017, η φαρμακευτική καινοτομία πρόσθεσε περίπου 2 εκατομμύρια υγιή χρόνια ζωής, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην ομιλία της,  η Kavita Patel…

υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

-Στο παραπάνω πλαίσιο, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως: -η επαρκής και ορθά κατανεμημένη χρηματοδότηση της υγείας, -ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, το οποίο θα βασίζεται όχι μόνο στην αξία που προσφέρουν στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά θα εξαλείφει και εμπόδια, όπως ο “κανόνας 5/11” (ο οποίος απαιτεί την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου σε τουλάχιστον πέντε από 11 συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο έγκρισης στην Ελλάδα). -Καθώς και η παροχή κινήτρων τόσο για επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), όσο και για περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας ως κέντρου καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

-Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων επιτυχημένων συμπράξεων αποτελεί το “ΟΙΚΟΘΕΝ”. Μία δηλαδή πρωτοβουλία κατ’ οίκον θεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς, που ξεκίνησε από το Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας για τη θεραπεία του καρκίνου, υποστηρίχθηκε από τη Roche Hellas, και έχει επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς και σε ανθρώπους που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

-Το παραπάνω πρόγραμμα αποτελεί πρότυπο αποτελεσματικής σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που αναδεικνύει όχι μόνο τη δέσμευση της Roche να συνεργάζεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσα στο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τις απίστευτες δυνατότητες τέτοιων συνεργασιών στη μετεξέλιξη της υγειονομικής περίθαλψης.

Κλινικές μελέτες

Η Kavita Patel, αναφερόμενη στο πεδίο των κλινικών μελετών, επεσήμανε ότι εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στον τομέα, προσφέροντας αξία για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και την κοινωνία γενικότερα.

-Για να καταστεί όμως η Ελλάδα ελκυστική για τέτοιου είδους επενδύσεις, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής κλινικών μελετών. Κι όχι μόνον αυτό αλλά και να ενισχυθούν τα κίνητρα που παρέχονται σε εταιρείες που επενδύουν σε αυτές, όπως ο συμψηφισμός του clawback με τις επενδύσεις για κλινικές μελέτες, που δημιουργεί ακόμη έναν θελκτικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στην Ελλάδα.

-Παράλληλα, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης των νέων θεραπειών και την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Σύμφωνα με την κα Patel, “τώρα είναι η στιγμή για δράση, με ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση στη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας που θα αναγνωρίζει την αξία της καινοτομίας και θα παρέχει κίνητρα για βιώσιμες επενδύσει”.

Σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού

Η Kavita Patel στη συνέχεια σημείωσε ότι η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του συστήματος υγείας. Με ποιό τρόπο; Με μέτρα όπως η εφαρμογή του εθνικού μητρώου νεοπλασματικών ασθενειών, η πρόσφατη αναβάθμιση της λειτουργίας του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κι επειδή η διατήρηση και ενίσχυση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της υγείας, η κα Patel κατέληξε πως “Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, επιδιώκουμε την παραπέρα ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης¨.

Τέλος, η Kavita Patel κλείνοντας την ομιλία της τόνισε: «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως πλούτo, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση μιας χώρας για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη,.

Χρήσιμες πληροφορίες

Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής Ε.ΕΝ.Ε & Partner του Fortune Greece, ανέλαβε τον συντονισμό της συζήτησης με ομιλητές τους: Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, Danny Donkers, Senior Country Director, AMGEN για Ελλάδα & Κύπρο, και Kavita Patel, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Roche Hellas για Ελλάδα & Κύπρο.

 

-Ποιά είναι η Roche;

Ιδρύθηκε το 1896 στη Βασιλεία της Ελβετίας ως μία από τις πρώτες βιομηχανίες κατασκευής επώνυμων φαρμάκων. Από τότε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο και σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα in vitro διαγνωστικά.  Επιδιώκει την επιστημονική αριστεία για να ανακαλύψει και να αναπτύξει φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία που βελτιώνουν και σώζουν τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι πρωτοπόρα στον τομέα της εξατομικευμένης φροντίδας υγείας και προσπαθεί να μετασχηματίσει ακόμη περισσότερο τον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Η Roche προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο, συνεργάζεται με εταίρους και συνδυάζει τη δύναμη του κλάδου των Φαρμάκων και των Διαγνωστικών βασισμένη σε πραγματικά κλινικά δεδομένα.

Για περισσότερα από 125 χρόνια, η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της Roche. Ως μια εταιρεία που λειτουργεί με γνώμονα την επιστήμη, η μεγαλύτερη συνεισφορά μας στην κοινωνία είναι η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα. Η Roche έχει δεσμευτεί στις πρωτοβουλίες Science Based Targets Initiative και Sustainable Markets Initiative για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος έως το 2045.

Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της, μέλος του Ομίλου της Roche. Η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία.

-Για περισσότερες πληροφορίες: www.roche.com, www.roche.gr

-Όλες οι εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται ή αναφέρονται σε αυτό το κείμενο προστατεύονται από τη νομοθεσία.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Συνέδριο Brainstorm Health"

Leave a comment