Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά : Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονώδης πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος, που περιλαμβάνει το στομάχι και το έντερο. Συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό, που μπορεί να εμφανίζονται σε συνδυασμό ή ξεχωριστά. Όμως, τα περισσότερα από αυτά είναι ήπια και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες με την κατάλληλη φροντίδα.

 

Ο ροταϊός είναι συνήθως ο …ένοχος

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς, βακτηριακές ή πιο σπάνια παρασιτικές. Ο ροταϊός είναι ο πιο κοινός ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, και για αυτό συνιστάται καθολικός εμβολιασμός στη βρεφική ηλικία. Άλλοι ιοί περιλαμβάνουν τον αδενοϊό, τον νοροϊό και τους εντεροϊούς. Σπανιότερα η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η σιγκέλλα ή το καμπυλοβακτηρίδιο. Επίσης, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από τροφική δηλητηρίαση, συνήθως λόγω κακής συντήρησης ή ακατάλληλης προετοιμασίας τροφίμων.

 

Συμπτώματα  

Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται συχνά με έμετο ή διάρροια ή και τα δύο. Η διάρροια χαρακτηρίζεται από συχνές κενώσεις με υδαρή ή μαλακή σύσταση. Εάν η διάρροια περιλαμβάνει αίμα ή βλέννη, μπορεί να υποδηλώνει μικροβιακή λοίμωξη. Άλλα συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος -το οποίο συνήθως εμφανίζεται πριν από τους εμέτους ή τη διάρροια και μειώνεται μετά, και ο πυρετός.

 

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Η βασική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα είναι να καταφέρουμε να  διατηρηθεί η ενυδάτωση. Η χορήγηση υγρών πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον μία ώρα μετά τον τελευταίο έμετο, με μικρές ποσότητες υγρών σε συχνά διαστήματα. Σε βρέφη, ο θηλασμός ή η φόρμουλα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά. Σε μεγαλύτερα παιδιά, οι απλές αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι και οι πατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Φαρμακευτικά σκευάσματα για τον περιορισμό του εμετού ή της διάρροιας δεν συνιστώνται.

 

Πότε να πάτε στον γιατρό ;

Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους σε λίγες μέρες. Ωστόσο,

-εάν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως μειωμένη παραγωγή ούρων ή πολύ ξηρό στόμα, ή έχει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

-Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών ή τα παιδιά με χρόνια νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση και απαιτείται έγκαιρη εκτίμηση από παιδίατρο.

-Επίσης, εάν υπάρξει διάρροια με αίμα, συνεχείς έμετοι ή έντονο κοιλιακό άλγος, η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία.

 

Πρόληψη

Αυτή βασίζεται στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κατανάλωσης ακατάλληλα προετοιμασμένων ή αποθηκευμένων τροφίμων. Ειδικά στα παιδιά, η χρήση καθαρών και ασφαλών υλικών κατά την προετοιμασία των γευμάτων και η καλή συντήρηση των τροφίμων είναι σημαντικά μέτρα πρόληψης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της πάθησης σε άλλα άτομα.

Απαραίτητες γνώσεις

-Με την κατάλληλη φροντίδα και ενυδάτωση, η γαστρεντερίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα στο σπίτι, και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές.

-Όσα αδυνατούν να λάβουν ενυδάτωση από το στόμα ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία και χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών.

-Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι επίμονα και έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια θα χρειαστεί εκτίμηση από Παιδογαστρεντερολόγο για να αποκλειστούν έτσι εναλλακτικές διαγνώσεις που αφορούν νοσήματα του πεπτικού συστήματος.

Αυτό το γνωρίζατε;

Στην Παιδιατρική Κλινική του Metropolitan Hospital λειτουργεί ειδικό Παιδογαστρεντερολογικό Ιατρείο που στελεχώνεται από έμπειρους και καταξιωμένους Παιδογαστρεντερολόγους. Παράλληλα, μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας όλου του φάσματος των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που άπτονται της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας.

Ευχαριστούμε την κα Γεωργία Δημητρίου, Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής στο  Μetropolitan Hospital, για τις πληροφορίας που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά : Πρόληψη και αντιμετώπιση"

Leave a comment