“Μπάχαλο” με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων

pososta_symetoxis_asfalismenwn

Μετά το τελευταίο μπάχαλο που έχει προκύψει από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας, στην οποία καθορίζονται οι παθήσεις για τις οποίες τα φάρμακα που θα συνταγογραφεί ο γιατρός θα είναι μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής για τον ασφαλισμένο, αλλά και της εγκυκλίου που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς με την οποία αναστέλλει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του προς τα μέλη του ενημερώνει ότι “το ποσοστό συμμετοχής που θα πρέπει να αναγράφεται στις συγκεκριμένες συνταγές είναι το αναφερόμενο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Και αυτό όπως επισημαίνει, γιατί καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να τροποποιήσει ή να αναστείλει την εφαρμογή υπουργικής απόφασης”. Η υπ΄ αριθμόν πρωτ. 911/12.03.2012 εγκύκλιος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με θέμα: «Συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων» ζητά την αναστολή της εφαρμογής της υπ΄ αριθμόν Φ.42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄/497/28.02.2012) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των κ.κ. Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέχρι την σύνταξη του καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία από τον Ε.Ο.Φ..

Συμπληρωματικά δε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την Πολιτεία στην παραπάνω νομοθετική ρύθμιση να συμπεριλάβει τις σημαντικότερες από τις χρόνιες παθήσεις όπως, τη στεφανιαία νόσο, την υπερλιπιδαιμία, τις βαριές ανοσοανεπάρκειες, τις χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, τις χρόνιες νευροπάθειες, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στο ποσοστό συμμετοχής 10% της χορήγησης των φαρμάκων, όπως άλλωστε γίνονταν και μέχρι σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ασθένειες δε συμπεριλήφθησαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση στη μειωμένη συμμετοχή του ασφαλισμένου με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στο ποσοστό συμμετοχής του 25%.

Πηγή: iatrikostypos.com

Share

Be the first to comment on "“Μπάχαλο” με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων"

Leave a comment