Με ποιους τρόπους επιδρά θετικά στην υγεία μας η Νηστεία

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής και παρότι η νηστεία μας δυσκολεύει και μας βγάζει από τη ρουτίνα μας, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα θετικά που συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας.

Η νηστεία μας προτρέπει να υιοθετήσουμε έστω και για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, δίνοντας έμφαση στις παρακάτω τροφές:

Όσπρια: Πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Σαλάτες: Φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Φρούτα: Πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Ελαιόλαδο: Λίπος φυτικής προέλευσης αντί των ζωικών λιπαρών που βλάπτουν την υγεία.

Ξηρούς καρπούς: Πλούσιοι σε καλά λιπαρά οξέα.

Θαλασσινά: Πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.

Ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών, είναι αν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας είναι η πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή, μπορεί όμως να αντικατασταθεί με όσπρια (π.χ. φακές) συνδυασμένα με δημητριακά (π.χ. ρύζι ή κινόα) ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Δείτε τα βασικά οφέλη της νηστείας:

H αποχή από τις ζωικές τροφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί λύση στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νηστεύουν φαίνεται να έχουν καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και πλησιάζουν περισσότερο τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, σε σχέση με όσους δεν νηστεύουν ποτέ.

Η απουσία τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, συνεπάγεται μείωση της πρόσληψης λιπαρών, ειδικά κορεσμένων, τα οποία είναι τα πιο επιβαρυντικά. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο, στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί τη βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.

 

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Με ποιους τρόπους επιδρά θετικά στην υγεία μας η Νηστεία"

Leave a comment

error: