Δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία καρκινοπαθών

nosokomeio_alexandroupoli

nosokomeio_alexandroupoliΝέος γραμμικός επιταχυντής στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων καρκινοπαθών αναμένεται να δοθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2016, χρόνος κατά τον οποίο σύμφωνα με το διοικητή του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), Δημήτρη Λαζόπουλο, θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή, δωρεάς του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στην κλινική ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του νοσοκομείου.

Της δωρεάς, ύψους 2.000.000 € στο Π.Γ.Ν.Α, προηγήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, επίσκεψη κλιμακίου συνεργατών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αμερικής «Τζονς Χόπκινς» και μελών του ιδρύματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του τμήματος και διαπίστωσαν τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ακτινοθεραπείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ), δεδομένου ότι το εν λόγω νοσοκομείο εξυπηρετεί το σύνολο των ογκολογικών ασθενών της ΠΑΜΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος μηχανήματος ακτινοθεραπειών, οι συχνές βλάβες και δυσλειτουργίες του είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή των προγραμματισμένων θεραπειών και τη μετακίνηση των ασθενών στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο πλησιέστερος γραμμικός επιταχυντής. Ενδεικτικός της σπουδαιότητας ανανέωσης του ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού είναι ο αριθμός των περίπου 40.000 ακτινοβολιών που πραγματοποιήθηκαν το 2014, καθώς και των 100 ασθενών, απ’ όλη την Περιφέρεια, που βρίσκονται σήμερα σε πρόγραμμα ακτινοθεραπειών.

«Το νέο σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη, γρηγορότερη και πιο ολοκληρωμένη θεραπεία καρκινοπαθών, της Περιφέρειας. Επιπλέον μέσω της δωρεάς του, το ίδρυμα θα φροντίσει για την εκπαίδευση του αρμόδιου ιατρικού και τεχνικού προσωπικού του Νοσοκομείου με το νέο γραμμικό επιταχυντή, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, τονίζοντας και τον σημαντικό ρόλο του καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Μιχάλη Κουκουράκη, «που με επιστημονικό κύρος αιτιολόγησε την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δωρεάς».

Τέλος ο κ. Λαζόπουλος συμπλήρωσε πως από πλευράς νοσοκομείου γίνονται άμεσα ενέργειες για πρόσληψη δύο ακτινοθεραπευτών, δύο νέων τεχνολόγων ραδιολόγων και ενός ακτινοφυσικού, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο του υφιστάμενου προσωπικού ήτοι δύο γιατροί ακτινοθεραπευτές, ένας ακτινοφυσικός και δύο ραδιολόγοι-ακτινολόγοι, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του νέου εξοπλισμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο.

 

medicalpress.gr

 

Share

Be the first to comment on "Δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία καρκινοπαθών"

Leave a comment

error: