ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

Μια σχέση αγάπης και μίσους…

Ο δυνατός ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζέστη δεν είναι πάντα οι ιδανικές συνθήκες για να περάσει κανείς ένα όμορφο και ανέμελο καλοκαίρι. Γι αυτό, λοιπόν, όχι μόνον το δέρμα μας, αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τώρα το καλοκαίρι. Μια φροντίδα που γίνεται μάλιστα απαραίτητη όταν υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας.

 

Το δέρμα μας αντιδρά  πάντα διαφορετικά στον ήλιο. Και οι αντιδράσεις αυτές είναι άλλοτε φυσιολογικές, άλλοτε παθολογικές και άλλοτε χρόνιες. 

-Οι φυσιολογικές αντιδράσεις είναι:

α) Το ηλιακό ερύθημα…

το έντονο δηλαδή εκείνο κοκκίνισμα του δέρματος που εμφανίζεται μετά από 6-10 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Πρόκειται για έναν πραγματικό τραυματισμό του δέρματος, του οποίου η διάρκεια και η σοβαρότητα εξαρτώνται από τη δόση των υπεριωδών ακτίνων που έχει δεχτεί το δέρμα και από την ευαισθησία του καθενός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες στις ακτίνες του ήλιου, αφού η μια στις δύο δηλώνουν ότι τις πρώτες μέρες της έκθεσής τους στον ήλιο καίγονται. Ένα μέτριο έγκαυμα διαρκεί τρεις μέρες, αλλά τα πιο σοβαρά μπορεί να σας χαλάσουν τις διακοπές για μια βδομάδα. Η καλή συνταγή: Χρησιμοποιήστε αμέσως δροσερό νερό για να καταπραϋνετε το κάψιμο. Αφήνετε το νερό στο δέρμα σας μες κομπρέσες για αρκετές ώρες, αφού πρώτα ξεχάσετε τον ήλιο και μετά χρησιμοποιείτε κάποια ειδικά προϊόντα, που κατευνάζουν την αίσθηση του καψίματος.

β) Η μελάγχρωση…

… το μαύρισμα δηλαδή του δέρματος. Πρόκειται για μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία, που σε πρώτη φάση γίνεται άμεση διασπορά μελανίνης. Ένα κανονικό μαύρισμα αρχίζει μετά από 48 ώρες έκθεσής μας στον ήλιο και διατηρείται για 3-6 μήνες

 

-Οι παθολογικές αντιδράσεις  του δέρματος είναι:

Κάθε τι που εννοούμε με τον όρο φωτοευαισθησία του δέρματος. Κάποιος που πάσχει από αυτή βλέπει μετά την ηλιοθεραπεία, να εμφανίζονται στο δέρμα του εξανθήματα, «εκζεματικού» τύπου τα περισσότερα και σοβαρότερα από το ηλιακό έγκαυμα.

Στην εμφάνιση, όμως, της φωτοευαισθησίας συνεργούν και φάρμακα, όπως εκείνα για την καρδιά, τα διουρητικά, τα αντιδιαβητικά, τα αντιβιοτικά και τα ηρεμιστικά. Αλλά, επίσης, και μερικά συντηρητικά τροφών, τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα σαπούνια ή οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

-Οι χρόνιες αντιδράσεις του δέρματος είναι:

Οι χρόνιες εκείνες αλλοιώσεις του δέρματος όταν η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά πάνω του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα η ελάστωση, η πρόωρη δηλαδή γήρανση του δέρματος. Ή η ανάπτυξη καρκινωμάτων του δέρματος. Οι δυο αυτές παθολογικές καταστάσεις συνυπάρχουν συνήθως πάνω στο πρόωρα γερασμένο δέρμα ανθρώπων, οι οποίοι κάθονται υπερβολικά στον ήλιο. Μάλιστα εμφανίζονται περισσότερο σε εκείνους που εργάζονται στην ύπαιθρο, σε χώρες με τροπικό κλίμα και είναι ξανθόχρωμοι. Όσο για τους καρκίνους του δέρματος, αυτοί εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 95% στη μύτη, το μέτωπο, τα μάγουλα και το σαγόνι. Στα ακάλυπτα δηλαδή μέρη του σώματος.

 

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Η συνηθέστερη είναι το καλοήθες καλοκαιρινό έγκαυμα. Αρχίζει γύρω στη δεύτερη μέρα των διακοπών, μετά από παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο. Εκδηλώνεται με ένα κνιδωτό εξάνθημα στα σημεία που έχουν εκτεθεί και εξαφανίζεται αυτόματα, γύρω στη δέκατη μέρα. Το αποφεύγουμε, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν πλήρους προστασίας και ακολουθώντας κάποια θεραπεία, αποκλειστικά με συνταγή γιατρού.

Οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος που απαιτούν επιπλέον προστασία…

-Ο λαιμός: Είναι μια περιοχή πολύ ευαίσθητη στις γυναίκες. Καλόν είναι, λοιπόν, για αυτή την περιοχή να χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας από το Μάϊο έως και το Σεπτέμβρη, ακόμα και στην πόλη ή όταν αθλήστε.

-Το κρανίο (στους φαλακρούς άνδρες). Γιατί είναι το σημείο που προσφέρεται περισσότερο για εγκαύματα και λεκέδες από τον ήλιο. Ο κίνδυνος, μάλιστα, για καρκίνο του δέρματος είναι στην περιοχή αυτή αυξημένος. Η μόνη αποτελεσματική προστασία στην περίπτωση αυτή είναι…το καπέλο.

-Η πλάτη και τα χέρια: Είναι και τα δυο «προνομιούχα» σημεία για την εμφάνιση λεκέδων, οι οποίοι παρουσιάζονται ανάλογα μες τη δύναμη του ήλιου και τον τύπο του δέρματος. Μπορούμε να τους προλάβουμε χρησιμοποιώντας ένα αντιηλιακό προϊόν απόλυτης προστασίας και να απαλλαγούμε από αυτούς με κρέμες αποχρωματισμού ή με κάποια ιατρική θεραπεία (Laser).

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ"

Leave a comment

error: