3 είδη ασκήσεων

Ποιά απ’ όλες να διαλέξω;

Τρία είναι τα βασικά είδη ασκήσεων που είναι σε θέση να βελτιώσουν την υγεία και τη σωματική σας κατάσταση ακόμα και τώρα στις γιορτές: οι ασκήσεις αντοχής (αεροβική), οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και το στρέτσινγκ ή εκτάσεις μυών. Μην αμελείτε λοιπόν την καθημερινή σας άσκηση ούτε και τούτες τις γιορτινές μέρες…

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

-Οι ασκήσεις αντοχής ή αεροβική…

χαρίζουν σφρίγος και ευεξία επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνοντας την κατάσταση της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος.

Όσοι πάσχετε από αρθρίτιδα ή υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις, προτιμήστε την ήπια αεροβική, όπως, για παράδειγμα, το ποδήλατο ή τις ασκήσεις μέσα στην πισίνα. Ακόμα και το να περπατάτε στα ρηχά της πισίνας, μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη της αεροβικής.

Προσοχή!

Όσο γυμνάζεστε θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε κάποια συζήτηση με κάποιον άλλο. Με άλλα λόγια, αν αισθάνεστε την αναπνοή σας να κόβεται όταν μιλάτε, αυτό σημαίνει ότι πιέζεστε υπερβολικά.

-Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών…

βελτιώνουν τη στάση του σώματος, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Επίσης, επιταχύνουν το μεταβολισμό, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και ενδυναμώνουν τις αρθρώσεις. Τέλος, προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και χαρίζουν ευεξία.

Οι ασκήσεις με βάρη, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αύξησης της μυϊκής μάζας. Στόχος σας πρέπει να είναι να σηκώνετε το βάρος που εξαντλεί τους μυς σας ύστερα από δώδεκα επαναλήψεις. Αν οι δώδεκα επαναλήψεις σας φαίνονται αρκετά εύκολες, δοκιμάστε ν’ αυξήσετε το βάρος που σηκώνετε.

Φροντίστε να γυμνάζετε όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες: τους κοιλιακούς, τα πόδια, το στήθος, την πλάτη, τους ώμους και τα χέρια. Το πρόγραμμά σας πρέπει να είναι ισορροπημένο και να γυμνάζει ισοδύναμα όλους τους μυς του σώματος.

-Το στρέτσινγκ….

…αυξάνει την ευλυγισία του σώματος, προστατεύοντας τις αρθρώσεις από τραυματισμούς και πόνους.

Σίγουρα, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν την ευλυγισία μιας μπαλαρίνας, αφού αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενετική προδιάθεση, αλλά μπορούν κάλλιστα να τη βελτιώσουν.

Καλό θα ήταν να ξεκινάτε και να τελειώνετε πάντα το πρόγραμμά σας με διατάσεις μυών. Η ιδανική ώρα για στρέτσινγκ είναι όταν οι μύες σας έχουν «ζεσταθεί» ή μετά την άσκηση.

Προσοχή!

Όποια πάντως άσκηση και να κάνετε, σε κάθε περίπτωση, τεντώστε τους μυς της πλάτης. Γιατί αυτοί είναι που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και η υγιής σπονδυλική στήλη είναι απαραίτητη σε κάθε δραστηριότητα.

 

 

ΜΑρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "3 είδη ασκήσεων"

Leave a comment

error: