14 Φεβρουαρίου: Πανευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Το σεξ κάνει καλό στην… υγεία

 

Το σεξ ηρεμεί και τονώνει τον οργανισμό. Δίνει λύσεις σε οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. Προσδίδει ομορφιά και αυτοπεποίθηση…

 

«Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο!» παρακινούσε άνδρες και γυναίκες το σλόγκαν που κυριαρχούσε στη δεκαετία του ’70 και που τελικά αποδείχθηκε σοφό, καθώς έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι διαμάχες προκαλούν άγχος, στρες, αγωνία και άλλες τραυματικές συνέπειες. Ενώ ο έρωτας; Τελείως τα αντίθετα! Αφού όλοι οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι η σεξουαλική ευχαρίστηση είναι ένα αληθινό φάρμακο με ανακουφιστική, κατευναστική και αγχολυτική δράση, το οποίο διατίθεται και δωρεάν και μάλιστα δίχως τον κίνδυνο παρενεργειών ή τοξικότητας από υψηλές δόσεις… Μοναδική προϋπόθεση; Να είναι επιτυχής η σεξουαλική πράξη.

«Το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα των σχέσεων και όχι η συχνότητα», εξηγεί η σεξολόγος Gisela Schmeer. »Μερικά ζευγάρια κάνουν έρωτα κάθε μέρα. ‘Αλλα πάλι μόνο μία με δύο φορές το μήνα, αλλά με μεγάλη επιτυχία και ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά».

 

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ …

 

Η ερωτική ευχαρίστηση επενεργεί ευεργετικά στην υγεία μας, εφόσον:

 

1.Κοιμόμαστε καλύτερα

Έχετε αϋπνίες; Αν ναι, τότε το καλύτερο φάρμακο για σας είναι το…σεξ. Γιατί πρώτα απ’ όλα κουράζει και προκαλεί επιθυμία για ύπνο. Αλλά και γιατί με τη σεξουαλική ευχαρίστηση ελευθερώνονται ενδορφίνες –ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο- οι οποίες έχουν δράση χαλαρωτική και βοηθούν για ένα γλυκό ύπνο. Στον άνδρα, συχνά ο ύπνος έρχεται απότομα μετά την πράξη, ενώ στη γυναίκα πιο αργά. Όμως και για τους δύο, ο ύπνος μετά την έρωτα είναι «καλής ποιότητας» και παίζει ρόλο αναζωογονητικό.

 

2. Αποκτούμε καλύτερη διάθεση

Η επιτυχημένη σεξουαλική πράξη ακολουθείται από κάποια ευφορία, η οποία οφείλεται στη δράση δυο ουσιών που παράγονται από τον εγκέφαλό μας: της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης- των ορμονών δηλαδή της ευχαρίστησης. Τι κάνουν αυτές; «Ντοπάρουν» το είναι μας, προκαλώντας ένα αίσθημα ελαφρότητας. Επίσης, από ψυχολογικής άποψης, το γεγονός ότι αισθανόμαστε επιθυμητοί μας κάνει να βλέπουμε τη ζωή ρόδινη.

 

3. Νιώθουμε πιο χαλαροί

Αμφιβάλετε ότι τα χάδια γεννάνε πολύ ευχάριστα συναισθήματα; Όχι, βέβαια. Αυτά, λοιπόν, με τη σειρά τους διεγείρουν τα νευρικά κέντρα και η διέγερση αυτή διοχετεύεται στη συνέχεια στους μυς, οι οποίοι έτσι χαλαρώνουν. Επίσης, σχετικά πειράματα έχουν δείξει ότι η ευχαρίστηση ανεβάζει και το επίπεδο αντοχής στον πόνο.

4. ‘Εχουμε λιγότερο άγχος

Το σεξ καθώς και τα χάδια περιορίζουν το άγχος και απαλύνουν το στρες. Όλα αυτά προέρχονται πάντα από την έκκριση ενδορφινών. Όπως κάθε δραστηριότητα, έτσι και η σεξουαλική πράξη βοηθά στην απομάκρυνση των μυϊκών, νευρικών και ψυχολογικών εντάσεων που έχουν συσσωρευτεί κατά τις προηγούμενες ώρες ή μέρες.

 

5. Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματός μας

Κατά τη σεξουαλική διέγερση, ο όγκος του αίματος αυξάνεται σε ολόκληρο το σώμα. Κάτω από την επίδραση της ηδονής, οι αρτηρίες διαστέλλονται, δημιουργώντας μια γενική αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον,το σεξ συνεισφέρει στην ανανέωση του αίματος. Σιγά-σιγά, η αναπνοή επιταχύνεται και γίνεται βαθύτερη. Το αποτέλεσμα είναι να οξυγονώνεται καλύτερα το αίμα. Πρόκειται για δράση παρόμοια με αυτή που επιτυγχάνεται με τη σωματική άσκηση.

 

6. Ενεργοποιείται η καρδιά μας

Από 70 με 80 σφύξεις στο λεπτό κατά μέσο όρο, η καρδιά υπερβαίνει τις 100 σφύξεις κατά την περίοδο της διέγερσης, ενώ μπορεί να φτάσει και τις 180 κατά τον οργασμό! Πρόκειται για μια εξαίρετη άσκηση, γιατί ο καρδιακός μυς πρέπει να δουλεύει για να παραμένει σε καλή κατάσταση. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι ακόμη και μετά από ένα έμφραγμα, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς  να ξαναρχίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

 

7. Χάνουμε κιλά

Ναι, είναι δυνατό να …λιώσουμε και από ηδονή, καθώς η ερωτική πράξη επιτρέπει την καύση ως και 300 θερμίδων, δηλαδή όσο ένα τζόγκινγκ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η σεξουαλική πράξη θα είναι διαρκείας και ιδιαίτερα φλογερή! Αντίθετα, μια σύντομη

ευχαρίστηση δεν προκαλεί παρά την απώλεια 50 μόνο θερμίδων.

 

8. Γεμίζουμε αυτοπεποίθηση

Όταν γοητεύουμε, αισθανόμαστε επιθυμητοί και ότι μας αγαπάνε κι έτσι αποκτάμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όμως, εκτός από την ευεργετική δράση στην υγεία, η σεξουαλική πράξη διατηρεί και την ποιότητα της σχέσης. Η καλή ερωτική πράξη επομένως είναι απόδειξη της καλής σχέσης του ζευγαριού, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση.

 

9. Ρυθμίζει τα έμμηνα

Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα σεξουαλικότητας οδηγεί συχνά σε προβληματικό έμμηνο κύκλο: πολύ σύντομη, μεγάλης διάρκειας ή άτακτη περίοδος. Αντίθετα, καθώς η σεξουαλική ικανοποίηση βοηθά στην ορμονική ισορροπία, ο κύκλος παραμένει τακτικός. Όσο για την απελευθέρωση ενδορφινών, καθιστά την περίοδο λιγότερο επώδυνη.

 

10. Δυναμώνει τους μύες της κοιλιάς

Το σεξ αποτελεί σίγουρα την πιο ευχάριστη γυμναστική… Διότι όταν κάνουμε έρωτα, οι κοιλιακοί μύες δουλεύουν περισσότερο. Όμως, γυμνάζονται ακόμη και οι μύες των μηρών και των γλουτών. Αλλά το σεξ είναι και ένα αληθινό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς η σύσπαση των κοιλιακών μυών προκαλεί ένα μασάζ που βοηθά τη λειτουργία του εντέρου.

 

11. Ευνοεί το γεννητικό σύστημα

Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν τακτική σεξουαλική δραστηριότητα παθαίνουν λιγότερους καρκίνους της μήτρας, του μαστού και των ωοθηκών από τις γυναίκες που απέχουν από τη σεξουαλική ζωή. Όμως, προσοχή, γιατί οι γυναίκες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας ως συνέπεια ενδεχόμενων μολύνσεων των γεννητικών οργάνων.

 

12.Ομορφαίνει!

Το σεξ και γενικότερα ο έρωτας κάνει τις γυναίκες να λάμπουν από ομορφιά και να φαίνονται νεότερες από την ηλικία τους. Το φαινόμενο αυτό συσχετίζεται με τη δράση του ορμονικού συστήματος, καθώς η ευχαρίστηση βοηθά την καλή παραγωγή οιστρογόνων: των γυναικείων δηλαδή σεξουαλικών ορμονών που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και διευκολύνουν την ενυδάτωση του δέρματος αλλά και την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα; Η επιδερμίδα να γίνεται πιο ελαστική και απαλότερη. Επίσης, με τη σεξουαλική πράξη, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και κατά συνέπεια οδηγεί σε έντονη εφίδρωση και ροή αίματος προς την επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να τονώνεται και να αντιστέκεται καλύτερα στη γήρανση.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "14 Φεβρουαρίου: Πανευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας"

Leave a comment

error: