1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Γιατί να μη θηλάσετε το μωρό σας;

Μητρικό γάλα: ο μοναδικός θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν

 

Η απόφαση είναι δική σας. Προτού όμως την πάρετε, μην επηρεαστείτε από ανεύθυνες και λαθεμένες συμβουλές, αλλά έχετε πάντα κατά νου ότι: το μητρικό γάλα είναι μοναδικός θησαυρός για το παιδί σας. Κι ακόμα πως ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Μετά, λοιπόν, απ’ όλα αυτά, ποια μητέρα θα αρνηθεί να προσφέρει αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής στο μωρό της;

Ο θηλασμός είναι αγάπη, αφού το μητρικό γάλα είναι…

… ό,τι πιο ακριβό και πολύτιμο μπορεί να προσφέρει στο νεογέννητο η μητέρα του. Είναι η πιο πλήρης τροφή που υπάρχει, εφόσον εκτός από τη θρεπτική του αξία περιέχει και άλλες πολύτιμες ουσίες, τα αντισώματα, που προστατεύουν το βρέφος από μικρόβια, ιούς και αλλεργίες.

Μα πάνω απ’ όλα, ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για την ψυχική υγεία του παιδιού. Την ώρα που το παιδί θηλάζει, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει το μαστό της, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της και ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας ανεπανάληπτος συναισθηματικός δεσμός.

Όσο για τη μητέρα, αισθάνεται ολοκληρωμένη σαν γυναίκα και ευτυχισμένη που προσφέρει αυτή την αναντικατάστατη τροφή στο παιδί της.

Ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους είναι σχεδόν όλες οι μητέρες…

… και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου όσο και του βρέφους. Η επιλογή, λοιπόν, του θηλασμού ή όχι ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα. Προτού όμως πάρει οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να θυμάται ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το πρώτο δικαίωμα που αποκτά ο άνθρωπος μόλις έλθει στη ζωή και είναι κρίμα να το στερείται αδικαιολόγητα.

Το καλύτερο γάλα για κάθε νεογέννητο είναι το γάλα του είδους του…

δηλαδή το γάλα της μητέρας του. Το γυναικείο γάλα δεν είναι μόνον αναντικατάστατη τροφή ( δεν έχει ακόμη κατορθωθεί να παρασκευαστεί γάλα με τα χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγεται από το μαστό της γυναίκας), αλλά φάρμακο και προφύλαξη από πολλές αρρώστιες.  Έτσι, λοιπόν:

-Τα παιδιά που θηλάζουν σπάνια παθαίνουν γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες και είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ορισμένους ιούς.

Μελέτες και έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο απέδειξαν ότι με το μητρικό γάλα ελαττώθηκε πολύ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των παιδιών.

-Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια, γιατί το παιδί το παίρνει απ’ ευθείας από το μαστό της μητέρας του χωρίς να μεσολαβεί βρασμός και αποστείρωση. Έτσι δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά και οι πολύτιμες βιταμίνες του παραμένουν αναλλοίωτες.

Δε θέλει προετοιμασία . Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό, στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία.

Έχει ειδικές ουσίες που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του γάλακτος και προφυλάσσουν το μωρό από πολλές αρρώστιες.

-Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι ανώτερης βιολογικής αξίας.

-Τα λίπη του είναι ευκολοχώνευτα, γιατί κυριαρχούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Οι υδατάνθρακές του είναι μοναδικοί . Προσφέρουν ενέργεια αλλά παίζουν και σπουδαίο ρόλο στην προφύλαξη του παιδιού από αρρώστιες του εντέρου και στη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

-Τα άλατα, το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα είναι λιγότερα από ότι στο αγελαδινό- αναφέρουμε το αγελαδινό γιατί στην τεχνητή διατροφή χρησιμοποιείται το γάλα αγελάδας-αλλά απορροφούνται πιο εύκολα και χρησιμοποιούνται καλύτερα από τον βρεφικό οργανισμό. Γι’ αυτό η αναιμία, η ραχίτιδα, η τετανία είναι πιο σπάνιες αρρώστιες στα παιδιά που θηλάζουν.

-Οι βιταμίνες εξαρτώνται από το διαιτολόγιο της μητέρας. Οι Α και C είναι περισσότερες από ότι στο αγελαδινό και προστατεύουν τα μωρά από διάφορες αρρώστιες.

Αλλεργικές εκδηλώσεις όπως συνάχι, άσθμα, έκζεμα, διάρροιες είναι σπανιότερες σε παιδιά που θηλάζουν.

Για το πρόωρο νεογνό το γάλα της μητέρας του είναι η μοναδική, η ιδανική τροφή ( έρευνες έδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα, έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα των μητέρων που γεννούν κανονικά).

Ευνοεί τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης νεανικού διαβήτη και περιορίζει τα ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας. Επίσης, περιορίζεται και η πιθανότητα τα παιδιά που θηλάζουν να γίνουν παχύσαρκα.

-Είναι ιδανική τροφή για πολλές αρρώστιες της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας, όπως το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας, η επίμονη διάρροια, η ελκώδη κολίτιδα, κ.ά.

Ο θηλασμός όμως συμβάλλει επιπλέον στη:

Διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας,

φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, και στην

ηρεμία του βρέφους, συνέπεια μιας ορμονικής διεργασίας( στο μητρικό γάλα υπάρχει μια φυσική ηρεμιστική ουσία, η καλεομορφίνη, που ανήκει στην κατηγορία των ενδορφινών, οι οποίες είναι αναλγητικά που τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός ).

 Ευεργετείται και η μητέρα…

…εφόσον ο θηλασμός:

-Την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού,

μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου,

-την προφυλάσσει από την οστεοπόρωση,

-τη διαφυλάττει σε σημαντικό βαθμό από μια νέα εγκυμοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα,

-της προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ολοκλήρωσης,

-προάγει την ψυχική της υγεία κατά την περίοδο της λοχείας,

είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος σίτισης του παιδιού που διευκολύνει τις εξόδους της, και

είναι οικονομικός.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ !

Στις μέρες μας, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι μητέρες που στερούν από τον εαυτό τους και το μωρό τους τη θεία ευχαρίστηση του θηλασμού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περισσότερες από 55% γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τούς δυο πρώτους μήνες. Ποσοστό που φθάνει 28% για τον τρίτο μήνα και 16% για τον τέταρτο και πέμπτο.

Οι λόγοι που συνήθως επικαλούνται οι λεχώνες για να μη θηλάσουν είναι:

  1. Δεν θέλουν να αποκοπούν από τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Συνήθως οι μητέρες γυρίζουν στη δουλειά τους μετά τις 6 εβδομάδες που είναι και ο κρίσιμος χρόνος για να εγκατασταθεί σωστά η γαλουχία και να γίνει η προσαρμογή μητέρας- παιδιού. Η μητέρα πια ξέρει να θηλάζει, ξεπέρασε τις ανησυχίες της και το παιδί τακτοποίησε τα γεύματά του.

Το παραπάνω, λοιπόν, πρόβλημα λύνεται με την ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος: Μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο που πιστεύουν στον θηλασμό και θέλουν να τον συνεχίσουν κατά το δυνατό περισσότερο, κάνουν την ατομική τράπεζα γάλακτος.  Δηλαδή, μαζεύουν και αποθηκεύουν το γάλα τους στο ψυγείο και το παιδί τους το παίρνει κατά την απουσία τους. Επομένως, γιατί να μην κάνετε κι εσείς κάτι τέτοιο; Όταν το αποφασίσετε, τηλεφωνήστε στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» ( τηλ.: 210 64 62 782), για να σας ενημερώσουν σχετικά

  1. Δεν θέλουν να χάσει το στήθος τους τη φόρμα και την αισθητική του εμφάνιση.

Ο θηλασμός όμως δεν βλάπτει το στήθος. Το στήθος το βλάπτει η απότομη αλλαγή στη λειτουργία των αδένων του στήθους, όπως είναι το απότομο σταμάτημα της ροής του γάλακτος, πολλές φορές με δυσάρεστα και ταλαίπωρα αποτελέσματα (μαστίτιτδα, απόστημα, διάνοιξη). Το στήθος μεγαλώνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο όσο διαρκεί ο θηλασμός. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου επανέρχεται κατά προσέγγιση στο φυσιολογικό του μέγεθος.

Όσο για το αν συντελεί ο θηλασμός στη χαλάρωση του στήθους, η εμπειρία έχει δείξει ότι γυναίκες που θήλασαν ένα και δύο παιδιά διατήρησαν το στήθος τους σφιχτό και σφριγηλό και άλλες που ποτέ δεν θήλασαν έχουν στήθος χαλαρό.

Προσοχή!

-Μερικές γυναίκες καταφεύγουν στη μαστοπηξία (ανόρθωση στήθους) πιθανώς επειδή μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό το στήθος τους μίκρυνε και χαλάρωσε το δέρμα. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να κάνετε και άλλα παιδιά, θα ήταν προτιμότερο να αναβάλετε την ανόρθωση στήθους. Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος για μελλοντικές εγκυμοσύνες ( για παράδειγμα, η μαστοπηξία συνήθως δεν εμποδίζει τον θηλασμό, εφόσον οι γαλακτοφόροι πόροι και οι θηλές δεν επηρεάζονται από την επέμβαση), με την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να χαλαρώσει το στήθος σας και να χαθούν τα αποτελέσματα της επέμβασης.

-Σε περίπτωση που το στήθος της γυναίκας έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση μεγέθυνσης, η χρήση ενθεμάτων νέου τύπου δεν επιτρέπει διαρροή ζελ σιλικόνης στον οργανισμό, κάτι που είχε παρατηρηθεί –σε ασήμαντες, είναι αλήθεια, ποσότητες-με τα ενθέματα παλαιάς τεχνολογίας. Ο μύθος δε της πιθανότητας διαρροής σιλικόνης στο μητρικό γάλα δεν έχει την παραμικρή βάση.

3. Πιστεύουν ότι το μέγεθος του στήθους έχει μεγάλη σημασία στην ποσότητα παραγωγής γάλακτος.

Με άλλα λόγια, όσες έχουν μικρό στήθος πιστεύουν ότι η ποσότητα που θα παράγει αυτό δεν θα είναι αρκετή και όσες πάλι έχουν μεγάλο φοβούνται την υπερπαραγωγή. Όμως το μέγεθος του στήθους δεν έχει καμία σχέση με την ποσότητα παραγωγής γάλακτος. Το μέγεθος εξαρτάται από το περιμαστικό λίπος (το μεγαλύτερο μέρος του στήθους αποτελείται από περιμαστικό λίπος), ενώ η παραγωγή γάλακτος έχει να κάνει –όσο προχωρά η εγκυμοσύνη- με τις ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους ερεθίζουν τους αδένες που παράγουν το γάλα. Ακόμη, λοιπόν, κι αν το στήθος σας είναι πολύ μικρό μπορείτε θαυμάσια να θηλάσετε.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε:

μέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δυο ορμονών, της προλακτίνης και της οξυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο). Την εντολή όμως για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το μωρό με το θήλασμα.

 

Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.

Το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό.

Το μωρό θηλάζει κάθε φορά που κλαίει και όση ώρα θέλει μέρα νύχτα. Αν το κλάμα του δεν είναι από πείνα, όταν το βάλετε στο στήθος σας δεν θα φάει.

-Τα συχνά και ακατάστατα γεύματα θα τακτοποιηθούν σε 6 περίπου εβδομάδες.

ν θηλάζετε σωστά, το γάλα σας είναι υπερεπαρκές για το παιδί σας.

Τρώτε σωστά καλύπτοντας τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Αν πεινάτε τρώτε περισσότερο. Αν διψάτε πίνετε όσα υγρά θέλετε ακόμη και την ώρα που θηλάζετε.

Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.

Δεν καπνίζετε.

Προσπαθείτε να είστε ήρεμη και ξεκούραστη. Τις ώρες ησυχίας του μωρού σας αφιερώστε τις για τη δική σας ξεκούραση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week)…

…καθιερώθηκε το 1992 από την «Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA)» να εορτάζεται στις 1-7Αυγούστου.  Υποστηρίζεται από την UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων-Γεωργίας (FAO). Στην Ελλάδα, εορτάζεται την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου.

ανεπαρκής θηλασμός ευθύνεται για το 16% των παιδικών θανάτων και στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι ο μητρικός θηλασμός να φτάσει  σε ποσοστό 50% των βρεφών έως το 2025.

-Για το έτος 2024, η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με το μήνυμα «Υποστήριξη του θηλασμού για όλες τις μητέρες» (Breastfeeding support for all), προτάσσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κοινωνικοοικονομικής και ευαίσθητης ομάδας γυναικών στον θηλασμό και προτρέπει την οικογένεια, τις κοινότητες, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στον τομέα Υγείας, να είναι σύμμαχοί τους στο μοναδικό αυτό ταξίδι της μητρότητας.

-Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://www.moh.gov.gr/

https://www.who.int

https://waba.org.my/

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους: το Νεογνολογικό Τμήμα του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», και τον πλαστικό χειρουργό κ. Γιάννη Λύρα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ"

Leave a comment