Λίμνη Πλαστήρα

limni_plastira

Η λίμνη Πλαστήρα διαθέτει εντυπωσιακά καταλύματα, ξενώνες, ξενοδοχεία, αφού από την απόκτηση ταυτότητα ως χειμερινός και καλοκαιρινός προορισμός για τις διακοπές σας, έχει αναπτυχθεί τουριστικά και αποτελεί ένα τουριστικό πλέον θέρετρο για όλους τους Έλληνες.

Τα ξενοδοχεία και οι ξενωνες στη λιμνη πλαστηρα και λοιπά καταλύματα διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για τη διαμονή σας στην ευρύτερη περιοχή. Θα εκπλαγείτε από τις εξυπηρετήσεις που διαθέτουν και τις ανέσεις όπως τζάκι, τζακούζι, χαμαμ, σπα και όλες τις λειτουργίες που εσείς θέλετε για να περάσετε μια ευχάριστη και χαλαρωτική διαμονή.

Διαβάστε παρακάτω στοιχεία από την ιστορία της λίμνης Νικόλαου Πλαστήρα:

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα, ενός παραπόταμου του Αχελώου. Παλιά στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η νησίδα Μορφοβουνίου, υπήρχε μικρή φυσική λιμνούλα που οι ντόπιοι ονόμαζαν «γούρνα Βαβά».

Η δημιουργία της αποτελεί σύλληψη ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος το καλοκαίρι του 1925 παραθέριζε στο μοναστήρι της Κορώνας και καθημερινά έκανε διάφορες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεβρόπολης. Παρατηρώντας την περιοχή συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης ενός παραθεριστικού κέντρου στη θέση «αλώνια» Μπεζούλας, και στη θέση «Κακαβάκια» τη δημιουργία ενός φράγματος, με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής λίμνης. Το κλείσιμο του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου, και στη συνέχεια η εκτροπή του νερού στο θεσσαλικό κάμπο, θα εξασφάλιζε παραγωγή ενέργειας, αλλά θα έδινε και ζωή στο Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία.

Αρχισε να καλλιεργεί την ιδέα, και το 1927 οργάνωσε δύο επισκέψεις στην περιοχή στις οποίες μετείχαν φίλοι του, επιστήμονες σχετικοί με το έργο ειδικοτήτων. Οι εκτιμήσεις όλων ήταν θετικές και με πρωτοβουλία πάντα του Πλαστήρα (ο οποίος παρακολουθούσε στενά το θέμα), γίνονται από υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας οι πρώτες μελέτες. Πρώτος ασχολήθηκε ο Ελβετός Louis Senn, ειδικός επιστήμονας για υδραυλικά έργα τον οποίο έφερε η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου και έμεινε στην Ελλάδα για μια δεκαετία κάνοντας ανάλογες μελέτες.

Στη Νεβρόπολη το 1943-44, λειτούργησε αντάρτικο αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρέτησε την επικοινωνία της κυβέρνησης του βουνού με τους συμμάχους και την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Με τη λήξη της γερμανικής κατοχής, και στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, ειπώθηκε ότι θα κατασκευάζονταν και το έργο του Μέγδοβα.

Το Νοέμβριο του 1953 το Υπουργείο Συντονισμού προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη της κατασκευάστριας εταιρίας.

Το Δεκέμβριο του 1955 ο νεοορκισθείς πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εγκαινίασε το έργο του Μέγδοβα στο Βλάσδο (Μοσχάτο), για να ολοκληρωθεί το 1959, χρονιά την οποία κατακλύσθηκε η Νεβρόπολη με τα νερά και δημιουργήθηκε η λίμνη, αλλάζοντας όχι μόνο την φυσιογνωμία της περιοχής, αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων.

Σήμερα αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Καρδίτσα και όχι μόνο. Από την λίμνη υδρεύεται η πόλη της Καρδίτσας και δεκάδες κοινότητες, ενώ το καλοκαίρι τα νερά της φθάνουν μέχρι τα χωράφια της Λάρισας. Ως προς την παραγωγή ενέργειας περιορίσθηκε κάπως η σημασία της, ενώ μία άλλη διάσταση άρχισε να αναδεικνύεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αυτή του τουρισμού. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης, αφού δέχεται περισσότερους από 120.000 επισκέπτες ετησίως.

Για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου πατριώτη και οραματιστή Ν. Πλαστήρα, το 1984 με απόφαση της ΔΕΗ, η οποία διαχειρίζεται τη Λίμνη Πλαστήρα, μετονομάσθηκε σε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα.

Χαρακτηριστικά από την Λίμνη Πλαστήρα

Το βάθος από την τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα είναι ανομοιογενές στο σύνολό του και αυτό κυρίως προσδιορίζεται από το ανάγλυφο της περιοχής πριν σκεπασθεί από τα νερά. Έχει μέγιστο βάθος τα 60μ. (κοντά στο φράγμα), μέγιστο πλάτος 4χλμ., ενώ το μέγιστο μήκος είναι 14χλμ. Εχει χωρητικότητα 400 εκατομμύρια μ3. Το υψόμετρο της στάθμης της είναι στα 780μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας την από τις σπανιότερες ορεινές λίμνες της χώρας μας.

Με το πέρασμα των ετών η Λίμνη Πλαστήρα ανέπτυξε το δικό της οικοσύστημα. Στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών. Εκτός αυτών που προϋπήρχαν στον Μέγδοβα, απέκτησε και νέα όταν τα τελευταία χρόνια εμπλουτίσθηκε με γόνους νέων ειδών. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν είναι χέλια (Anguilla anguilla), λαυράκια (Barbus albanicus), γριβάδια (Cyprinus carpio), πεταλούδα (Carassiuw auratus gibelio), κορέγονος (Coregonus lavaretus), ασπρόψαρο (Leuciscus cephalus), γλήνι (Tinca tinca), πέστροφα και άγρια πέστροφα (Salmo gairdneri – Salmo truta).

Στην περιοχή θα συναντήσουμε δεκάδες πουλιά της πανίδας των Αγράφων αλλά και είδη που διαβιούν στο νερό ή στις άκρες της λίμνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, ενώ σπανιότερα είναι τα βουτηχτάρια, οι κορμοράνοι. Στα τριχωτά της τοπικής πανίδας μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις αλεπούδες, ελάχιστους λύκους και αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κλπ.

Ξενώνες, ξενοδοχεία, ξύλινα σπίτια, παραδοσιακοί οικισμοί, ενοικιαζόμενα δωμάτια με τζάκι, επιπλωμένες κατοικίες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, δραστηριότητες και πολλά ακόμη σας περιμένουν στη λίμνη πλαστήρα να τα εξερευνήσετε. θα βρείτε καταλύματα στη λίμνη πλαστήρα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ξενοδοχεία μοναδικά, ξενώνες στη λίμνη πλαστήρα με εξυπηρετήσεις όπως τζάκι και τζακούζι και ενοικιαζόμενα δωμάτια δίχωρα για οικογένειες και ζευγάρια.

 

Πηγή : www.limniplastira.net

Share

Be the first to comment on "Λίμνη Πλαστήρα"

Leave a comment

error: