Χημικά στα καλλυντικά και θυρεοειδής

chimika-kalintika
chimika-kalintikaΤα έχουμε μέσα στο σπίτι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προϊόντα υπεράνω υποψίας, που τελικά λόγω των συστατικών τους αποβάλλονται αργά από το σώμα και μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Οι υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFC) είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός ευρέως φάσματος καταναλωτικών προϊόντων, όπως υφάσματα, χαλιά, καλλυντικά. Τώρα ειδικοί από το Νοσοκομείο «En Chu Kong» της Ταϊβάν υποστηρίζουν με δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» ότι η έκθεση σε αυτές επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.100 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στην National Health and Nutrition Examination Survey, το 2007-2008 και το 2009-2010 και εξέταζε τα επίπεδα τεσσάρων υπερφθοριωμένων ενώσεων και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PFCs στον οργανισμό μπορούν να τροποποιήσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ότι πιθανότατα αυξάνουν και τον κίνδυνο ήπιας μορφής υποθυρεοειδισμού στις γυναίκες.

Όπως, μάλιστα, δήλωσαν οι ερευνητές, «πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει τα επίπεδα των PFCs στο αίμα με αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν και ορισμένα PFCs δεν χρησιμοποιούνται πια, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου εξαιτίας της μεγάλης παραμονής τους στο σώμα μας»

 

 

 

vita.gr

Share

Be the first to comment on "Χημικά στα καλλυντικά και θυρεοειδής"

Leave a comment