Υπνηλία στη δουλειά; Ίσως φταίει ο ελλιπής αερισμός

ypnhlia_sth_douleia

υπνηλία στη δουλειάΈλλειψη ύπνου, ανία, «βαρύ» φαγητό – υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υπνηλία που νιώθουμε το μεσημέρι στο γραφείο ή στο σχολείο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν ακόμα: τον ελλιπή αερισμό των σύγχρονων κτηρίων.

 

Όπως αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες, στα κτήρια με σφραγισμένα παράθυρα τα οποία λειτουργούν με ανακυκλωμένο αέρα, μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, με συνέπεια όποιος βρίσκεται μέσα να νιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και λήψης αποφάσεων να φθίνει.

Η κύρια πηγή διοξειδίου του άνθρακα στους κλειστούς χώρους είναι οι άνθρωποι, καθώς κάθε φορά που εισπνέουν έλκουν το οξυγόνο από το περιβάλλον και κάθε φορά που εκπνέουν απελευθερώνουν διοξείδιο.

Έτσι, ενώ η μέση συγκέντρωση του αερίου στους εξωτερικούς χώρους είναι περίπου 380 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), στους αεροστεγώς κλεισμένους εσωτερικούς φθάνει να είναι μερικές χιλιάδες ppm.

Τα υψηλά επίπεδα στους εσωτερικούς χώρους συνήθως οφείλονται στον ελλιπή αερισμό, ο οποίος με τη σειρά του οφείλεται στη μανία να κατασκευάζονται τα κτήρια με σταθερά, κλειστά παράθυρα για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Εργαστήριο Laurence Berkley (IBL) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όπως ανακάλυψαν, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στα κτήρια γραφείων συνήθως είναι 1.000 ppm, αλλά ειδικά στις αίθουσες συνεδριάσεων, οι οποίες κατά κανόνα είναι μικρές και φιλοξενούν πάρα πολλά άτομα ταυτοχρόνως, είναι πολύ υψηλότερη (ίσως γι’ αυτό δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να μείνουμε ξύπνιοι στα μήτινγκ).

Στα σχολεία, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα συχνά υπερβαίνουν τα 1.000 ppm και μερικές φορές ξεπερνούν τα 3.000 ppm.

Αν και αυτά τα επίπεδα δεν φάνηκε να απειλούν την υγεία, επηρέαζαν σημαντικά την ικανότητα ομάδας εθελοντών να σκεφτούν ή να πάρουν μια απόφαση.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα ευρήματά τους, τα οποία είναι τα πρώτα που συσχετίζουν τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τις μειωμένες επιδόσεις στη δουλειά και στο σχολείο.

«Αποτελούσε δόγμα στον χώρο μας ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι σημαντικό και δεν επηρεάζει τον κόσμο, στα συνήθη επίπεδα που βρίσκουμε εντός των κτηρίων», δήλωσε ο δρ Γουϊλιαμ Τζ. Φισκ, επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Περιβάλλοντος του IBL.

«Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, δεν ήταν αναμενόμενα και μας εξέπληξαν».

  • Η μελέτη

Όπως γράφουν ο δρ Φισκ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», αφού κατέγραψαν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορα κτήρια, άρχισαν να εκθέτουν ομάδα εθελοντών σε αυτά και ταυτοχρόνως να τους ζητούν να κάνουν ορισμένα κάποια τεστ συγκέντρωσης της προσοχής και λήψης αποφάσεων.

Σε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα 1.000 ppm, που είναι ένα σύνηθες επίπεδο στα γραφεία, οι εθελοντές έδειξαν δραματική μείωση των επιδόσεών τους σε έξι από τα εννέα τεστ.

Όταν οι ερευνητές αύξησαν το διοξείδιο στα 2.500 ppm, που δεν είναι και τόσο σπάνια στα σχολεία, οι επιδόσεις των εθελοντών επιδεινώθηκαν στον υπερθετικό βαθμό.

«Οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις του διοξειδίου του άνθρακα είχαν επικεντρωθεί σε επίπεδα 10.000 ή 20.000 ppm, διότι από αυτά τα όρια και πάνω πιστεύεται ότι αρχίζουν να επηρεάζονται οι άνθρωποι», είπε ο ερευνητής δρ Μαρκ Μεντέλ, επιδημιολόγος στο IBL.

«Ανακαλύψαμε, όμως, ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη, διότι οι επιδράσεις αρχίζουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – και αυτό δεν το περιμέναμε καθόλου», πρόσθεσε.

Αν και η μελέτη εστιάσθηκε στην προσοχή και στην λήψη αποφάσεων, και όχι στη μάθηση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μαθητές που βρίσκονται όλη μέρα σε ελλιπώς αεριζόμενες σχολικές αίθουσες έχουν εγγενές μειονέκτημα.

Παρ’ ότι, εξάλλου, τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, εκτιμούν ότι τα «πράσινα» κτήρια έχουν οικονομικές συνέπειες, με τις οποίες ουδείς έως τώρα έχει ασχοληθεί.

«Αν ο κόσμος που εργάζεται μέσα σε ένα κτήριο, δεν μπορεί να αποδώσει, προφανώς θα υπάρχουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες», τόνισε ο δρ Μεντέλ.

 

 

 

 

 

 

e-diet.gr

Share

Be the first to comment on "Υπνηλία στη δουλειά; Ίσως φταίει ο ελλιπής αερισμός"

Leave a comment