Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

giaourti_ypertash
Λίγο γιαούρτι την ημέρα, την πίεση κάνει πέρα
Διατηρεί την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%
Ενας λευκός «θησαυρός» για την υγεία είναι το γιαούρτι σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα

Λονδίνο

Την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται ότι φροντίζει το ασβέστιο που κρύβεται στο ταπεινό γιαουρτάκι, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 εθελοντών. Είδαν λοιπόν ότι όσοι από αυτούς έτρωγαν λίγο γιαούρτι επί καθημερινής βάσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Συγκεκριμένα, όσοι λάμβαναν το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους από το γιαούρτι – δηλαδή περίπου 40-50 θερμίδες που αντιστοιχούν σε μισό κεσεδάκι – αντιμετώπιζαν κατά 31% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε διάστημα 15 ετών, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν γιαούρτι.

Λευκός «θησαυρός»

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Από την πλευρά του ο δρ Ρικ Μίλερ, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Διαιτολογίας, έσπευσε να σχολιάσει πως «το ασβέστιο φαίνεται να προσφέρει μια πληθώρα από ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της προστατευτικής του δράσης ενάντια στην υπέρταση».

«Πρόκειται για στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για τον μυϊκό μας ιστό και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στον οργανισμό μας σε επαρκείς ποσότητες τότε αυτά δεν λειτουργούν ομαλά. Το ασβέστιο διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία μαλακά και ελαστικά» καταλήγει.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με μερική χρηματοδότηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ του ομίλου γαλακτοκομικών προϊόντων Danone που ονομάζεται Dannon.

 

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης"

Leave a comment

error: