Τι να προσέχουν μικροί και μεγάλοι στη θάλασσα

child_sea

Το μπάνιο στη θάλασσα αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του καλοκαιριού και μικροί και μεγάλοι το απολαμβάνουν, όπως και όσο πιο συχνά μπορούν. Ωστόσο αν δεν τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας, μπορεί να μετατραπεί σε αληθινή τραγωδία.

Οπως εξηγεί ο παιδίατρος-εντατικολόγος δρ Αναστάσιος Χατζής, διευθυντής στην Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Μητέρα, οι υπάρχουσες στατιστικές δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πνίγεται καθημερινά στη χώρα μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Στους ενηλίκους, οι κύριες αιτίες είναι δύο: η υπερεκτίμηση των δυνάμεων και τα παθολογικά αίτια» λέει. «Τις περισσότερες φορές, πνίγονται άνθρωποι που έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και είναι μόνοι τους μακριά από την παραλία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο πνιγμός οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο ακόμα σε άτομα που δεν ήξεραν ότι έχουν καρδιολογικό πρόβλημα».

Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν όταν διαφεύγουν από την προσοχή των γονέων ή των ενηλίκων που (πρέπει να) τα επιτηρούν, ενώ στους εφήβους συχνοί είναι οι πνιγμοί εξαιτίας ριψοκίνδυνων συμπεριφορών όπως η βουτιά με το κεφάλι σε άγνωστα νερά ή επικίνδυνα παιχνίδια (π.χ. «πατητή»).

Ακόμα και το μακροβούτι μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, τονίζει ο δρ Χατζής, ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

«Είναι λάθος να παίρνει κάποιος πολλές και βαθιές αναπνοές πριν από την κατάδυση, νομίζοντας ότι έτσι αποκτά μεγαλύτερο απόθεμα οξυγόνου» λέει.

«Αντιθέτως, με αυτό τον τρόπο μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα, με συνέπεια ζαλάδα και υπνηλία, ενώ καθώς κρατά την αναπνοή του κάτω από το νερό, παρατείνει την έλλειψη οξυγόνου. Ποιο είναι το όριο; Δεν υπάρχει. Γιατί, αν ο άνθρωπος χάσει τις αισθήσεις του μέσα στο νερό, θα επιβεβαιωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο ότι είχε περάσει το όριό του».

Τι πρέπει να ξέρετε

Για την αποφυγή των κινδύνων, ο δρ Χατζής έχει μερικές συμβουλές. Για τα μικρά παιδιά είναι:

* Μην τα αφήνετε ποτέ μόνα δίπλα ή μέσα στο νερό. Ο πνιγμός στα παιδιά, ιδίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, είναι σιωπηρός και γρήγορος. Είναι μύθος ότι το μικρό παιδί θα χτυπάει τα χέρια του ή θα κάνει θόρυβο προσπαθώντας να σωθεί. Μία στιγμή αβλεψίας από τον υπεύθυνο ενήλικο αρκεί για να γίνει η καταστροφή.

* Να φοράτε στα βρέφη και στα μικρά παιδιά «μπρατσάκια» ακόμα κι όταν είναι στην παραλία, ώστε αν παρασυρθούν στο νερό να μη βουλιάξουν αμέσως.

* Να κάνετε οπωσδήποτε μαθήματα κολύμβησης στα παιδιά σας, αλλά με δάσκαλο κολύμβησης που θα τα διδάξει συστηματικά και οργανωμένα.

* Μη βάζετε στα παιδιά βατραχοπέδιλα. Πρέπει να μάθουν να κολυμπούν χωρίς αυτά, με ταυτόχρονη και συγχρονισμένη ώθηση από τα χέρια και τα πόδια τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους είναι:

* Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας και πολύ βαθιά.

* Μη βουτάτε σε άγνωστα νερά, ιδίως από ύψος. Πριν από οποιαδήποτε βουτιά πρέπει να ελέγχετε το βάθος και τον πυθμένα της θάλασσας.

* Μην κάνετε ανταγωνιστικό μακροβούτι με άλλους και επικίνδυνα παιχνίδια («πατητή»).

* Να έχετε το νου σας στα ταχύπλοα.

* Να αποφεύγετε το μπάνιο σε λίμνες και ποτάμια, ιδίως αν ζείτε σε πόλεις, διότι δεν γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτά τα άγνωστα νερά.

* Μην εκτίθεστε αλόγιστα στον ήλιο. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος για ηλιακό έγκαυμα και μακροπρόθεσμα καρκίνο που σας απειλεί, αλλά και ο κίνδυνος ηλίασης που μπορεί να προκαλέσει ζάλη και να σας προκαλέσει πρόβλημα στο νερό.

* Μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το τελευταίο γεύμα. Υπάρχει κίνδυνος αναγωγής και εισρόφησης του περιεχομένου του στομάχου, με συνέπεια κίνδυνο πνιγμού.

* Μη βουτάτε ποτέ στο νερό μετά την κατανάλωση αλκοόλ, έστω και λίγου.

 

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Τι να προσέχουν μικροί και μεγάλοι στη θάλασσα"

Leave a comment

error: