Στο ΜΗΤΕΡΑ:  η τεχνική Ψηφιακής Μαστογραφίας με έγχυση σκιαγραφικού

Στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζεται ήδη η νέα τεχνική μαστογραφίας εμπλουτισμού (Contrast Enhanced Mammography) με έγχυση σκιαγραφικού. Με άλλα λόγια, μια νέα απεικονιστική τεχνική με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία, που παρέχει δυναμικές πληροφορίες για την αγγείωση των αλλοιώσεων στον μαστό.

 

Πού βασίζεται η τεχνική αυτή;

 

Βασίζεται στην έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού από μια περιφερική φλέβα κατά τον ίδιο τρόπο όπως σε μια αξονική τομογραφία. Η ασθενής τοποθετείται στο μηχάνημα του μαστογράφου, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας. Στη συνέχεια λαμβάνονται εικόνες μετά την έγχυση του σκιαγραφικού σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές που  επιτρέπουν την εκτίμηση και ανάλυση της αγγείωσης, τόσο του φυσιολογικού μαστού, όσο και τυχόν υποκείμενων αλλοιώσεών του. Έτσι, υπάρχει πλέον πρόσβαση και σε δυναμικές πληροφορίες που συμπληρώνουν ιδανικά τις μορφολογικές πληροφορίες και ενισχύουν τη διαγνωστική ακρίβεια. Ο χρόνος διενέργειας δεν ξεπερνά τα 6-8, ενώ  η διαδικασία είναι πολύ καλά ανεκτή από τις ασθενείς.

Προσοχή!

Στις μέχρι σήμερα πολυκεντρικές μελέτες, η ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό έχει αναδειχθεί ως αυτή που έχει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ευαισθησία από τη μαστογραφία και κατά περίπτωση μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια απ’ ότι ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος.

 

Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο στη διαγνωστική φαρέτρα του μαστού

 

Η Αλεξάνδρα Αθανασίου, MD, MSc, EUSOBI Board, διευθύντρια του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ δήλωσε: «Στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ έχουμε ξεκινήσει και πραγματοποιούμε αυτή την τεχνική σε περιπτώσεις γυναικών με ιστορικό κακοήθειας μαστού και συνοδούς επιβαρυντικούς παράγοντες, σε περιπτώσεις διαγνωστικών διλημμάτων στην απλή μαστογραφία -όταν το υπερηχογράφημα δεν δίνει ξεκάθαρη λύση- και σε επιλεγμένες περιπτώσεις ελέγχου πριν από χειρουργείο μαστού. Εκτιμούμε ότι αποτελεί άλλο ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που έρχεται να ενισχύσει τη διαγνωστική μας φαρέτρα στον απεικονιστικό έλεγχο του μαστού».

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Στο ΜΗΤΕΡΑ:  η τεχνική Ψηφιακής Μαστογραφίας με έγχυση σκιαγραφικού"

Leave a comment

error: