Σπάει η…φωνή σας; Και, λοιπόν; Τώρα θεραπεύεται…

Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία (αδυναμία στη φωνή)  μπορεί να δώσει η μυονευρεκτομή – ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση CO2 Laser. Αυτό αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της 15th Danube Symposium of the ORL Danube Society, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη στη Βουδαπέστη και συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο.

«Η μυονευρεκτομή είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική…

… επέμβαση με τη χρήση CO2 Laser και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός συγκεκριμένου μυός της φωνητικής πτυχής που ονομάζεται θυρεοαρυτενοειδής μυς και των νευρικών κλάδων του», τόνισε ο Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

«Η μέθοδος  αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση…

… της φυσικής λειτουργίας των φωνητικών χορδών, στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής και στη μείωση άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμά της είναι παρόμοιο με την εναλλακτική θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX), αλλά το αποτέλεσμα της μυονεκτομής είναι συνήθως μόνιμo», επεσήμανε ο κ. Αρτόπουλος.

Η μυονευρεκτομή απαιτεί χειρουργική εμπειρία.

-Κατά την πραγματοποίηση της επέμβασης  ο  χειρουργός εντοπίζει προσεκτικά και διατέμνει τους ενεργούς μύες, ενώ διατηρεί τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

-Η παραπάνω ακρίβεια βοηθά στην ελαχιστοποίηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και διασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα θεραπείας για τον ασθενή. Πριν πραγματοποιηθεί η μυονευρεκτομή, θα πρέπει να γίνει κλινική αξιολόγηση, ώστε να καθοριστεί η καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος και να υποστηρίζεται σε όλη τη διαδικασία.

Μετά την επέμβαση, περίπου το 60% των ασθενών έχουν μόνιμη ανακούφιση. Οι υπόλοιποι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα σπασμωδικής δυσφωνίας μετά από περίπου 6 μήνες, όταν ο κλάδος των νεύρων που αφαιρέθηκε αναπτυχθεί ξανά. Η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί δύο φορές μετά την αρχική επέμβαση για την αφαίρεση του αναπτυσσόμενου κλάδου του νεύρου.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ  ΔΥΣΦΩΝΙΑ, τι είναι;

Είναι μια ιδιαίτερη διαταραχή των μυών των φωνητικών χορδών που ονομάζεται λαρυγγική δυστονία, γνωστή και ως σπασμωδική δυσφωνία. Ανάλογα με το αν η διαταραχή επηρεάζει τους μύες που ανοίγουν ή κλείνουν τις φωνητικές χορδές, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν, για παράδειγμα, ως σφίξιμο της φωνής ενός ανθρώπου ή ως σπασίματα ή αδυναμία στη φωνή.

Η σπασμωδική δυσφωνία μπορεί να δημιουργήσει…

…σ’ αυτόν-ή που πάσχει ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα, κι επιπλέον μπορεί να περιορίσει κάποιον-α  από το να ασκήσει  επάγγελμα όπου η ομιλία είναι απαραίτητη.

Προσοχή!

«Σε ασθενείς με διαγνωσμένη σπασμωδική δυσφωνία προσαγωγών, η μυονευρεκτομή μπορεί να είναι μια αποφασιστική χειρουργική επέμβαση, που δίνει μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Αρτόπουλος.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Σπάει η…φωνή σας; Και, λοιπόν; Τώρα θεραπεύεται…"

Leave a comment