Πράσινο τσάι

Μια γρήγορη, φυσική προστασία της υγείας και ομορφιάς

Το 4.700 π.Χ., ο φυσιολάτρης και υγιεινιστής αυτοκράτορας της Κίνας Shen Nong καθώς έβραζε νερό, είδε κάποια φυλλαράκια ενός φυτού να πέφτουν μέσα του. Μετά, δοκιμάζοντας το ρόφημα έμεινε ενθουσιασμένος από το άρωμα και τις τονωτικές του ιδιότητες…

 

Έτσι αρχίζει και η ιστορία του πράσινου τσαγιού…

που έμελλε να γίνει στη συνέχεια, το ποτό του κινεζικού λαού για όλες τις χρήσεις. Οι Άγγλοι, μάλιστα, ήταν έτοιμοι ακόμα και να εγκληματήσουν για χάρη του! Στον πόλεμο του όπιου (1839-1842) έσπασαν το μονοπώλιο του τσαγιού των Κινέζων και μετέφεραν λαθραία φυτά τσαγιού στην Ινδία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκμαιεύσουν τα μυστικά της παραγωγής του.

 

Ασπίδα προστασίας στην υγεία

Το πράσινο τσάι είναι ό, τι καλύτερο για την υγεία μας, αφού περιέχει τις παρακάτω δραστικές ουσίες:

-Βιταμίνη C, Β, D, Κ, σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, σελήνιο και φθόριο, καθώς και πολύτιμες βιολογικές ουσίες ( που δρουν θετικά στο σώμα μας), αλλά κυρίως, πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Προσοχή!

Κατά την παρασκευή του τσαγιού απελευθερώνονται οι δραστικές του ουσίες που φροντίζουν για την υγεία και ευεξία του πνεύματος και του σώματος. Επιπρόσθετα, ενδυναμώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και χαλαρώνουν το σώμα.

 

Ενέργεια και υγεία μέχρι τα… βαθιά  γεράματα

Οι σύγχρονες ανακαλύψεις για το πράσινο τσάι και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές, όπως:

μυνα κατά των μολύνσεων: Στο πράσινο τσάι υπάρχουν ουσίες που καταπολεμούν δραστικά και αποτελεσματικά ιώσεις, βακτηρίδια και μύκητες.

-Υποστήριξη της πέψης: Καθώς το πράσινο τσάι είναι σε θέση ν’ απορροφά το νερό από το εντερικό περιεχόμενο, προστατεύει έτσι τα εντερικά και στομαχικά τοιχώματα από βακτηριδιακές επιθέσεις.

-Δρα κατά των παθήσεων δοντιών και οστών: Στο πράσινο τσάι υπάρχει φθόριο που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και του σμάλτου των δοντιών.

Διώχνει τα περιττά κιλά: Υποστηρίζει πολλαπλά τις δίαιτες καθώς καίει τα λίπη και αποβάλλει διάφορες άλλες ουσίες από το σώμα μας.

-Προλαμβάνει τον καρκίνο: Από μελέτες του Αμερικανικού Ιδρύματος Υγείας αποδείχθηκε ότι τα φλαβονοειδή –που περιέχονται στο  πράσινο τσάι- παρεμποδίζουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις του κυττάρου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκινογένεσης στο δέρμα, τους πνεύμονες, τον οισοφάγο και το στομάχι.

-Προστατεύει την καρδιά: Όσον αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, η συνδρομή του πράσινου τσαγιού ( από μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες) οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία ως γνωστό περιορίζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

-Θωρακίζει από το σακχαρώδη διαβήτη: Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες και τους υπέρβαρους άντρες έναντι της εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ. Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι εκείνοι που έπιναν 6 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Το μαύρο ή ο συνδυασμός μαύρου και πράσινου τσαγιού δεν παρείχαν προστασία έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ.

-Καθυστερεί τη γήρανση: Τα αντιοξειδωτικά του, τέσσερις φορές πιο ισχυρά από τις βιταμίνες C και Ε, δεσμεύουν στον οργανισμό βλαπτικά μόρια που είναι γνωστά σαν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

-Ενισχύει την ομορφιά: Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες συμβάλλουν και στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Επίσης, το πράσινο τσάι προφυλάσσει και από την ακμή, εφόσον μπορεί να καταπολεμά τα βακτηρίδια και να μειώνει τη φλεγμονή της ακμής.

Πώς θα το φτιάχνετε

-Θα το ετοιμάζετε τη στιγμή που θέλετε να το πιείτε.

συνηθισμένη δόση είναι: μια μύτη κουταλιού του γλυκού τσάι για ένα φλιτζάνι και μια κουταλιά για την τσαγιέρα.

-Επειδή απελευθερώνει το άρωμά του σε θερμοκρασία σχεδόν 100 βαθμών Κελσίου, είναι απαραίτητο να ζεσταίνεται καλά και η τσαγιέρα.

τσαγιέρα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τσάι και μπορεί να είναι φτιαγμένη από πορσελάνη, πηλό ή γυαλί.

Να θυμάστε

-Αντί για καφέ, πίνετε πράσινο τσάι με λίγες σταγόνες λεμόνι.

-Πίνοντας καθημερινά  ένα φλιτζάνι ζεστό ή παγωμένο πράσινο τσάι, το δέρμα σας θα διατηρεί τη νεανικότητά του και θα παραμένει λαμπερό και υγιές.

-Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού προστατεύουν την επιδερμίδα από τις επικίνδυνες ηλιακές αχτίνες.

-Η ζάχαρη, το γάλα ή το λεμόνι δεν αλλοιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι ένας ικανοποιητικός μέσος όρος κατανάλωσης, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

-Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει ως 60% λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με ένα φλιτζάνι καφέ.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πράσινο τσάι"

Leave a comment

error: