Τσεκ- απ : για δροσερή αναπνοή και φωτεινό χαμόγελο
Ο προληπτικός έλεγχος των δοντιών είναι απαραίτητος
Σήμερα, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, ο προληπτικός περιοδικός έλεγχος των δοντιών- μικρών και μεγάλων- είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί με έναν τέτοιο έλεγχο δεν προφυλάσσονται μόνο τα δόντια μας από την τερηδόνα, αλλά εξετάζεται και ολόκληρη η στοματική μας κοιλότητα, αφού είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι ένα παραμελημένο στόμα μόνον προβλήματα δημιουργεί…
Περιοδικό τσεκ-απ των δοντιών
Με τον περιοδικό έλεγχο των δοντιών εξετάζεται:
– Αν οι ιστοί και τα δόντια βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
– Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθούν τα δόντια από τερηδόνα.
– Η κατάσταση των βλεννογόνων του στόματος.
– Αν οι παλιές οδοντικές εργασίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
– Αν υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή δόντια που χρειάζονται σφράγισμα.
– Αν υπάρχουν στο στόμα σημάδια έλκους, αβιταμίνωσης, καρκίνου, κ.τ.λ., ενώ στο τέλος
– Γίνεται ένας καθαρισμός των δοντιών.
Προσοχή!
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών πρέπει να γίνεται κάθε 6μηνο, γιατί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι δυνατό να προλάβουμε τυχόν βλάβες τόσο στα δόντια, όσο και στο περιοδόντιο.
Προσοχή και στα δόντια των παιδιών
Και τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον παιδοδοντίατρό τους και όχι μόνον όταν πονάνε ή όταν έχει ήδη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
Με την προληπτική εξέταση των δοντιών ενός παιδιού:
–Ελέγχεται το στάδιο της ανάπτυξης των δοντιών, καθώς και η σειρά ανατολής και αντικατάστασης των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα δόντια.
-Η ύπαρξη τερηδόνας, αφού αυτή εμφανίζεται στα παιδιά γρηγορότερα απ’ ότι στους ενήλικες.
Προσοχή!
-Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια προδιαθέτουν για το χάλασμα και των μόνιμων διοντιών.
-Επειδή τα νεογιλά δόντια είναι αυτά που καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών, αν ελέγχονται τακτικά, αποφεύγονται μελλοντικά πολλές ορθοδοντικές ανωμαλίες.
Απαραίτητες γνώσεις
-Αν τα δόντια σας αρχίζουν να παρουσιάζουν τερηδόνα και την αμελήσετε, τότε το πιθανότερο είναι να χρειαστεί στο μέλλον, να κάνετε κάποια απονεύρωση ή εξαγωγή. Με την έγκαιρη όμως διάγνωση της τερηδόνας θα σώσετε το δόντι σας με ένα απλό σφράγισμα.
-Μετά το σχολαστικό, καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σας, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιείτε και κάποιο στοματικό φθοριούχο διάλυμα ή οδοντιατρικό νήμα για τον καλύτερο καθαρισμό τους ή κι ένα ειδικό βουρτσάκι, όσοι από σας έχετε ανοικτά διαστήματα στην οδοντοστοιχία σας.
-Αν πάσχετε από διάφορες ασθένειες, ενημερώστε το γιατρό σας για να λάβει τα μέτρα του. Για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, μπορεί να πάθουν βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα βγάζοντας ένα δόντι ή με κάποια άλλη επέμβαση που προκαλεί αιμορραγία. Επίσης, όσοι είστε αλλεργικοί, πρέπει να προσέχετε, εάν παίρνετε αντιβιοτικά.
-Όσοι, πάλι, παίρνετε ήδη φάρμακα, ενημερώστε σχετικά τον οδοντίατρό σας, για τυχόν αντενδείξεις με τα φάρμακα που θα σας συστήσει αυτός.
Για …δροσερή αναπνοή
–Πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, βουρτσίζοντας συγχρόνως τα ούλα και τη γλώσσα σας.
-Ολοκληρώστε τον καθαρισμό των δοντιών σας με ένα στοματικό διάλυμα, που θα περιέχει αιθέρια έλαια, φθόριο και άλατα ψευδαργύρου. Ή με μαγειρική σόδα, εάν δεν έχετε διάλυμα.
–Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε 6 μήνες.
-Όσοι έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, πρέπει επίσης να τις φροντίζετε με σχολαστικότητα. Βουρτσίζετε, λοιπόν, κι εσείς τις οδοντοστοιχίες και τα ούλα σας μετά από κάθε γεύμα, γιατί τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν πάνω τους, πιθανόν να προκαλέσουν έντονη κακοσμία.
Η κακοσμία του στόματος
Με τον περιοδικό, προληπτικό έλεγχο των δοντιών σας θα γλιτώσετε σίγουρα κι από την κακοσμία του στόματος, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το 85-90% των περιπτώσεων αυτών, είναι στοματικής προέλευσης.
Η δυσάρεστη αναπνοή από το στόμα οφείλεται συνήθως:
-Στην οδοντική πλάκα, όταν τα δόντια δεν πλένονται καλά κι έτσι γίνονται πόλος έλξης βακτηρίων και μικροβίων.
-Στην ουλίτιδα, εφόσον και σε αυτή την περίπτωση έχουμε συσσώρευση βακτηρίων και μικροβίων .
-Στα χαλασμένα δόντια που μένουν ασφράγιστα.
–Στην ξηρότητα του στόματος, όταν οι σιαλογόνοι αδένες δεν εκκρίνουν το σάλιο που πρέπει, ώστε ο οργανισμός να είναι σε θέση να αμύνεται κατά της οδοντικής πλάκας.
-Στο επίχρισμα της γλώσσας, που επηρεάζεται από τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν πάνω της.
-Στο αλκαλικό pH του στόματος , και
-Στα Gram αρνητικά μικρόβια και οσμογόνες ουσίες που δημιουργούνται από τα μικρόβια της στοματικής χλωρίδας και τις πρωτεΐνες του οργανισμού και των τροφών.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Νοέμβριος: Μήνας Ενημέρωσης για τη Στοματική Υγιεινή"