Μελέτη: Τα αναψυκτικά αιτία της πρόωρης γήρανσης

anapsiktika

anapsiktika Νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια καταδεικνύει ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού μας.

Έπειτα από πέντε χρόνια εντατικών ερευνών και ανάλυση 5.300 δειγμάτων από υγιείς ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών –τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης– οδηγεί στη συρρίκνωση των τελομερών, των τμημάτων που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος.

Όσο μικρότερα σε μήκος είναι τα τελομερή τόσο δυσκολότερα αναγεννώνται τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης και να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών αλλά και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

«Πιστεύουμε λανθασμένα ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών αν η συνήθεια αυτή δε συνοδεύεται από τη σημαντική αύξηση του βάρους, όμως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος των αναψυκτικών είναι σημαντικός ασχέτως του βάρους», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Elissa Epel.

«Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά μας γερνούν πρόωρα χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε», συμπληρώνει η Epel.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν, ωστόσο, κάποια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και χυμών με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών (ΑΒΑ) αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της μελέτης και επιμένει πως οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο «οριστικό» συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης αναψυκτικών στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Μελέτη: Τα αναψυκτικά αιτία της πρόωρης γήρανσης"

Leave a comment

error: