Μειώνεται η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού

cancer_stress

Η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά παρουσιάζει αύξηση στη Νότιο Κορέα και μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε στοιχεία της περιόδου 1987-2013 που αφορούν 47 χώρες, διαπιστώνοντας ότι στις 39 από αυτές η βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας έχει οδηγήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των θανάτων (κατά 46%) παρατηρούνται στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ στις ΗΠΑ φθάνουν το 42%.

Οι μειώσεις στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και τις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες στις οποίες κατά κανόνα ο καρκίνος του μαστού είναι πιο επιθετικός και δύσκολος στην αντιμετώπισή του.

Αντιθέτως, οι θάνατοι από τη νόσο αυξάνονται σε μερικές χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση (κατά 83%) να παρατηρείται στη Νότιο Κορέα, όπου πάντως η νόσος εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο συχνή απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η έρευνα παρουσιάσθηκε στο ετήσιο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο, του Τέξας.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι μακράν ο συχνότερος στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων καρκίνου σε αυτές» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλ Πιζό, από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Πρόληψης (I-Pri) στη Λυών της Γαλλίας.

«Η σύγκριση των τάσεων στη θνησιμότητα μας βοηθεί να αναγνωρίσουμε τα συστήματα υγείας που είναι πιο αποτελεσματικά στην προάσπιση της υγείας των πολιτών τους», πρόσθεσε.

 

Medicalpress.gr

Share

Be the first to comment on "Μειώνεται η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού"

Leave a comment

error: