Καλοκαίρι και … συμπληρώματα διατροφής

Ανακαλύψτε τα μυστικά των βιταμινών που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού, εφόσον χαρίζουν ευρωστία και καλή διάθεση. Αν πάλι νιώθετε την έλλειψή τους, ε τότε, υπάρχουν και τα… συμπληρώματα διατροφής.

 

Πόσοι διατρεφόμαστε σήμερα σωστά;

‘Ολοι γνωρίζουμε ότι η πλήρης και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, κυρίως στη ζέστη του καλοκαιριού, είναι απαραίτητη για την υγεία  μας. Όμως παραδεχτείτε το, πόσοι από μας διατρεφόμαστε σήμερα σωστά; Από τη μια, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, π.χ φαγητό στο πόδι, το γεγονός ότι δεν λαμβάνουμε τις πέντε απαραίτητες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οι διαδικασίες συντήρησης των τροφών (κατάψυξη), η ετοιμασία τους ( βράσιμο, φούρνος μικροκυμάτων, τηγάνισμα, κ.τ.λ.) και από την άλλη συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι δραστικές δίαιτες αδυνατίσματος έχουν σαν αποτέλεσμα να «χάνονται» πολύτιμες βιταμίνες -συστατικά δηλαδή αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού .

 

Είναι λοιπόν πανάκεια τα συμπληρώματα διατροφής;

Και, λοιπόν; Θα πουν αυτοί που αδυνατούν να υιοθετήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Νά ’ναι καλά τα συμπληρώματα διατροφής που προστατεύουν την υγεία μας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, που μας γεμίζουν ενεργητικότητα… Είναι, λοιπόν, πανάκεια τα συμπληρώματα διατροφής;

Σαφώς όχι, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αφού τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την τροφή, αλλά, όπως αναφέρει και ο ορισμός τους, την συμπληρώνουν, μας πληροφορούν οι ειδικοί. Είναι ψευτοδίλλημα, λοιπόν, το ερώτημα: σωστή διατροφή ή συμπληρώματα διατροφής; Η σωστή απάντηση είναι επομένως αυτό που διακηρύσσουν οι ειδικοί: σωστή διατροφή και… συμπληρώματα διατροφής και… υγιεινή ζωή.

 

Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά. που έχουν προορισμό να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο μας όταν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη.

Με άλλα λόγια, πρακτικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκευάσματα, που περιέχουν έναν ορισμένο αριθμό βιταμινών και μετάλλων. Συστατικών, δηλαδή, που σύφωνα με τους ειδικούς «εμπλέκονται στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, στην καλή όραση, στα γερά δόντια και οστά, στο νεανικό δέρμα, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, στο να αισθανόμαστε καλύτερα, να φαινόμαστε καλύτερα και να είμαστε πιο δραστήριοι και ενεργητικοί».

 

Ο γνώμη των ειδικών

-Χρειαζόμαστε άραγε διατροφικά συμπληρώματα;

Αν κανείς μπορεί να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες και τα απαιτούμενα μέταλλα και ιχνοστοιχεία από την τροφή του, τότε δε χρειάζεται συμπληρώματα. Ποιός, όμως, σήμερα διατρέφεται σωστά; Έτσι, λοιπόν, εφόσον η έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχίων μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές, γι αυτό κι ένας οργανισμός που δεν διατρέφεται σωστά, χρειάζεται ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα του προσφέρει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που του λείπουν.

 

-Εθίζετε κανείς στη χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής;

Όχι, κάτι τέτοιο είναι οργανικώς αδύνατον, διότι τα συμληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν τη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνουν. Ανάλογα, λοιπόν, με τις ανάγκες του καθένα, η χρήση τους μπορεί να είναι χρόνια. Αυτό το υποδεικνύει συνήθως ο γιατρός, ο φαρμακοποιός ή ο διαιτολόγος.

 

-Τι είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια δόση (Σ.Η.Δ);

Είναι η προτεινόμενη ποσότητα μιας βιταμίνης ή κάποιου άλλου διατροφικού συστατικού που καθορίζεται από τον Ε.Ο.Φ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ) και πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί ανεπάρκεια στον οργανισμό μας.

 

-Η γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά, χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής;

Πιθανώς να είναι απαραίτητα, σε περίπτωση που -λόγω των αντισυλληπτικών- παρουσιάσει ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, φολικό οξύ και βιταμίνες C, B6 και Β12.

 

-Ποιά ώρα θεωρείται η καλύτερη για να παίρνει κανείς το συμπλήρωμα διατροφής του;

Τα πρωινά με τη λήψη του πρωινού, το οποίο πρέπει, βέβαια, να είναι πλήρες και όχι μόνον τσιγάρο και καφές, διότι ορισμένες από τις βιταμίνες απορροφούνται καλύτερα με το φαγητό. Όσοι πάλι, δεν συνηθίζετε να παίρνετε πρωινό, τότε ως αμέσως καλύτερη ώρα θεωρείται το μεσημέρι μετά το φαγητό.

 

-Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά ή περιστασιακά;

Επειδή τα οφέλη από τα συμπληρώματα διατροφής είναι μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα, γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση και όχι περιστασιακά ή όποτε έχετε την ανάγκη τους, διότι έτσι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρότερη.

 

Έχετε ανάγκη από ένα συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, εάν:

 

-Ζείτε κάτω από έντονο στρες.

-Αθλήστε.

-Καπνίζετε.

-Πίνετε αλκοολούχα ποτά.

-Εργάζεστε και ζείτε σε ρυπογόνα περιβάλλοντα.

-Είστε έφηβοι ή νέοι.

-Κάνετε δίαιτα.

-Αναρρώνετε από κάποια αρρώστια.

-Παίρνετε συνεχώς φάρμακα.

-Είστε υπερήλικες.

Είστε χορτοφάγοι.

-Είστε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, έγκυες ή θηλάζετε.

 

 

Μαρία Ορφανιδου

Share

Be the first to comment on "Καλοκαίρι και … συμπληρώματα διατροφής"

Leave a comment

error: