Κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή

paidia_paxisarkia_kaisariki

Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παχυσαρκία έχουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή

Υπό διερεύνηση ο συσχετισμός

Λονδίνο, Ηνωμένο ΒασίλειοΤα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν παχυσαρκίας συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται φυσιολογικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείων Παίδων της Βοστόνης, με επικεφαλής τη Δρ Σουζάνα Χου, μελέτησαν 1.255 ζεύγη μητέρων-βρεφών και διαπίστωσαν ότι ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης το βάρος των παιδιών κατά μέσο όρο δεν διαφέρει ανεξάρτητα με την μέθοδο του τοκετού (φυσιολογικός ή καισαρική τομή), στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία.

Η αιτία γι’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καισαρική τομή μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των παιδιών, κάτι που στη συνέχεια επιδρά αρνητικά στην ικανότητα επεξεργασίας και πέψης της τροφής τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή, τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο σε σχέση με όσες γεννούν φυσιολογικά,γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάζει το βάρος των παιδιών τους. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι διαφορετικές ορμόνες που επηρεάζουν το μελλοντικό βάρος του παιδιού, απελευθερώνονται ανάλογα με το είδος του τοκετού.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, ενώ τόνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως η ίδια η καισαρική τομή προκαλεί παχυσαρκία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι μητέρες που σκοπεύουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, καλό θα είναι να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους. Σχεδόν ένας στους τέσσερις τοκετούς στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται πλέον με καισαρική. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας του παιδιού,ιδίως αναπνευστικά και αλλεργίες.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή"

Leave a comment

error: