Η διατροφή στους 40ο Κελσίου!

Τι να τρώτε όταν το θερμόμετρο… φτάνει στα ύψη;

 

Τις καλοκαιρινές  ημέρες όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ως γνωστό, ο κίνδυνος των θερμοπληξιών είναι τεράστιος. Καραδοκούν πάντα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, και απειλούν συνήθως ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από καρδιοπάθειες.

Τι συμβαίνει, όμως, με τη διατροφή μας τις μέρες του καύσωνα; Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι αυτή είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι και κυρίως τις μέρες του καύσωνα. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας;

 

ΑΦΘΟΝΑ ΥΓΡΑ

-Η διατροφή όλων ανεξαιρέτως κατά τη διάρκεια του καύσωνα πρέπει να είναι όσο πιο ελαφριά γίνεται.

-Περιορίζουμε την ποσότητα του φαγητού, αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά και τα κρέατα, προτιμάμε κυρίως ψάρι και εντάσσουμε  όσο το δυνατό περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα.

-Σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε πολλά υγρά ( κυρίως νερό, φυσικούς χυμούς και τσάι δίχως ζάχαρη).

Πρέπει να αποφεύγουμε τα αεριούχα ποτά και τ’ αναψυκτικά γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες.

 

Προσοχή!

Ενδεικτικά –στη διάρκεια του καλοκαιριού- κάποιος γύρω στα πενήντα κιλά, πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον δυόμισι λίτρα από τα παραπάνω υγρά, ενώ κάποιος εβδομήντα κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον τρία λίτρα νερό και άλλα αφεψήματα.

 

 

ΜΕΤΑΛΛΑ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

-Πρέπει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το καλοκαίρι που ιδρώνουμε πάρα πολύ, ο οργανισμός αποβάλλει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που για την ομαλή λειτουργία του είναι αναγκαίο να αναπληρώσει. Αυτό μπορεί να γίνει αν τρώμε τις κατάλληλες τροφές που περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας ουσίες.

-Το καρπούζι και το πεπόνι είναι τα ιδανικά φρούτα που περιέχουν ιχνοστοιχεία.

Άλλα ιχνοστοιχεία μας προσφέρουν τα άφθονα λαχανικά του καλοκαιριού όπως η ντομάτα, τα κολοκυθάκια ή το αγγούρι. Αυτά είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε μορφή σούπας.

-Οι χορτόσουπες επίσης είναι άφθονες σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όμως επειδή κατά τη θερινή περίοδο δεν είναι εύκολο να τρώμε τόσο ζεστά φαγητά, προτείνεται η εναλλακτική λύση της κρύας σούπας.

-Αλλά και τα βραστά λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμα. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να μην πετάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Καλό θα είναι να το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μιας ελαφριάς σάλτσας, με την οποία θα συνοδέψουμε τα λαχανικά μας.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα υπάρχουν ωστόσο και στα προϊόντα ολικής άλεσης όπως τα μακαρόνια ή το ρύζι. Μπορούμε κάλλιστα να συνοδεύσουμε αυτές τις δυο τροφές με κρύα λαχανικά ή μια δροσερή σάλτσα λαχανικών.

 

 

ΑΛΑΤΙ

-Κατά τους θερινούς μήνες και ιδίως τις ημέρες του καύσωνα, το αλάτι δεν βλάπτει. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπόταση είναι σκόπιμο να καταναλώνουν κανονικές ποσότητες αλατιού. Το αρκετό αλάτι, βέβαια, μεταφράζεται σε λιγότερη ποσότητα από αυτή που είθισται να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος.

-Όσο για το ότι το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών από το οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, οι ειδικοί αναφέρονται για τη με μέτρο κατανάλωσή του. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κατσαρόλα ή ένα ταψί με φαγητό ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

-Τα ωμά λαχανικά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε από τη φύση τους να περιέχουν νάτριο. Για το λόγο αυτό, είναι άσκοπο να προσθέτουμε αλάτι σε αυτά, γιατί προσβάλλουμε την ισορροπία του καλίου με το νάτριο.

-Το κάλιο είναι το ιχνοστοιχείο που αποβάλλει το νερό από τον οργανισμό. Το νάτριο είναι το ιχνοστοιχείο που κρατάει το νερό στον οργανισμό μας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει ισορροπία, τότε δεν γίνεται κατακράτηση υγρών. Δεν πρέπει, λοιπόν, να διαταράσσουμε το κάλιο που έχει μέσα η ωμή σαλάτα με την προσθήκη αλατιού. Επίσης, εφόσον πίνουμε πολύ νερό που εκ των υστέρων αποβάλλεται με πολλούς τρόπους από τον οργανισμό μας, δεν υπάρχει φόβος κατακράτησης υγρών.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Η διατροφή στους 40ο Κελσίου!"

Leave a comment

error: