Η γυμναστική και ο καρκίνος του μαστού

karkinos_mastou_gymnastiki
Οι γυναίκες που έχουν βάλει τη γυμναστική στη ζωή τους έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας καινούργιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου στο περιοδικό “Cancer”.
Γυναίκες που γυμνάζονται 10 με 19 ώρες την εβδομάδα, στα χρόνια που είναι γόνιμες, είναι κατά 1/3 λιγότερο πιθανό να προσβληθούν με τη θανατηφόρο νόσο. Για εκείνες που μετά την εμμηνόπαυση γυμνάζονται 9 με 17 ώρες την εβδομάδα, η πιθανότητα να αποκτήσουν καρκίνο του μαστού μειώνεται κατά 30%.

Η επικεφαλής της έρευνας, Λόρεν ΜακΚούλοου του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Τσάπελ Χιλ, αποδίδει τα αποτελέσματα έμμεσα στη μείωση του σωματικού λίπους, καθώς η υπερβολική ποσότητα αυτού είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη συγκεκριμένων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων. Η επιστήμονας δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο της μείωση των πιθανοτήτων του καρκίνου του μαστού να είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της γυμναστικής.

Η έρευνα συμπεριλάμβανε 1.500 γυναίκες από το Λόνγκ Άιλαντ με καρκίνο του μαστού και 1.550 χωρίς, της ίδιας ηλικίας. Όλες τους ερωτήθηκαν για τη γυμναστική στη ζωή τους, και τις συνήθειές τους, αν κάπνιζαν ή αν κατανάλωναν αλκοόλ.

Πηγή: skai.gr
Share

Be the first to comment on "Η γυμναστική και ο καρκίνος του μαστού"

Leave a comment

error: