Επιστήμονες ανακάλυψαν παραλλαγές κυττάρων του ανοσοποητικού

kitara

kitaraΕπιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών «Walter and Eliza Hall», στην Αυστραλία, ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίο ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται πάντα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των μολύνσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία βρίσκεται σε έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα «κύτταρα του Langerhans», τα οποία βρίσκονται σε όλες τις στιβάδες της επιδερμίδας αλλά κυρίως στη μέση και την ανώτερη ακανθωτή στιβάδα και είναι τα πρώτα που αντιδρούν όταν το δέρμα δέχεται επιθέσεις από μικρόβια και ασθένειες, καθώς μπορούν να καταστρέφουν ιούς και ξένους εισβολείς.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν την ικανότητα να μετακινούνται και να προειδοποιούν τα υπόλοιπα ανοσοκύτταρα για τους κινδύνους που απειλούν το δέρμα, ενώ παράλληλα ενισχύουν την παραγωγή ορισμένων λεμφοκυττάρων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η δράση αυτών των κυττάρων μειώνεται κατά πολύ λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ωστόσο παράγονται ξανά από τον μυελό των οστών όταν ο οργανισμός τα έχει ανάγκη.

Βέβαια, όπως προέκυψε από την ανάλυσή τους, τα νέα κύτταρα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά από τα αρχικά και προφανώς για αυτό κάποια φάρμακα, που υποτίθεται ότι ενισχύουν τη δράση τους, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς.

«Κάποιες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τις μολύνσεις δεν παρουσίασαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ανακάλυψή μας μπορεί να εξηγήσει για ποιόν λόγο συνέβη αυτό», ανέφερε ο δρ Stephen Nutt, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ανακάλυψη ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

 

onmed.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Επιστήμονες ανακάλυψαν παραλλαγές κυττάρων του ανοσοποητικού"

Leave a comment