Ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για αγωγή κατά του καρκίνου

karkinos trahilou

karkinos trahilouΣτόχος η χορήγηση εξατομικευμένης αγωγής ανάλογα με την μετάλλαξη των όγκων των ασθενών και όχι ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου – Διαβάστε αναλυτικά

Το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI) άρχισε μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές με στόχο την χορήγηση εξατομικευμένης αγωγής ανάλογα με την μετάλλαξη των όγκων των ασθενών και όχι ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, ξεκινώντας μία πρωτοβουλία κρίσιμη για την ιατρική ακριβείας.

Η προσέγγιση αυτή συνίσταται στον εντοπισμό των κυτταρικών ανωμαλιών των καρκίνων, ώστε να προσδιορίζονται οι αποτελεσματικότερες θεραπείες για κάθε ασθενή.

Ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα μπορεί με τον τρόπο αυτόν να πάρει αγωγή με βάση ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για μία άλλη μορφή καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, όταν ο όγκος του παρουσιάζει ανάλογη μετάλλαξη.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της προόδου που έχει καταγράψει η ιατρική έρευνα τα δέκα τελευταία χρόνια και για τη δυναμική της ιατρικής ακριβείας.

Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών που θα χρειασθούν πολύ λιγότερο χρόνο και θα είναι περισσότερο στοχευμένες. Υπάρχουν περισσότερες από 200 μορφές καρκινικών όγκων.

“Πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη και ενδελεχή κλινική δοκιμή στην ιστορία της ογκολογίας ακριβείας”, δήλωσε ο δρ. Τζέιμς Ντόροσοου , αναπληρωτής διευθυντής του NCI, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης της Αμερικανικής Eταιρείας Κλινικής Oγκολογίας (Asco) που διεξάγεται στο Σικάγο από την Παρασκευή.

Η κλινική αυτή δοκιμή ονομάζεται NCI-MATCH και έχει ως στόχο την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γενετικές ανωμαλίες του όγκου ανταποκρίνονται σε στοχευμένες θεραπείες και όχι πλέον ο ίδιος ο καρκίνος προσδιοριζόμενος από το όργανο που έχει προσβληθεί, εξήγησε ο δρ Τζέιμς Ντόροσοου.

Σύμφωνα με τον Νταγκ Λόουι, διευθυντή Έρευνας του NCI, “αυτή η κλινική δοκιμή μπορεί να μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου”.

Περί τους 3.000 ασθενείς θα επιλεγούν τον Ιούλιο για να λάβουν μέρος στην κλινική δοκιμή για να βρεθούν τελικά οι 1.000 που θα ανταποκρίνονται στα κριτήρια της δοκιμής.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, θα δοκιμαστούν περί τις είκοσι στοχευμένες αγωγές που θα χορηγηθούν δωρεάν από τα φαρμακευτικά εργαστήρια.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν ένα απλό τεστ DNA που θα επιτρέψει τον εντοπισμό 143 γενετικών μεταλλάξεων στους όγκους των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπισθούν με φάρμακα που ήδη διατίθενται στην αγορά ή με πειραματικές θεραπείες.

Η δοκιμή θα δείξει εάν οι θεραπείες είναι δραστικές σε σχέση με την ανταπόκριση των ασθενών και την χρονική περίοδο κατά την οποία ο όγκος θα σταματήσει να αναπτύσσεται.

 

protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Ελπιδοφόρα κλινική δοκιμή για αγωγή κατά του καρκίνου"

Leave a comment

error: