Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία : Το ισχυρό μήνυμά της

Επενδύσεις και Κάλυψη 8,5 εκ. ΑΜΚΑ

 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) διοργάνωσε πρόσφατα μια  λαμπρή εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2025, η οποία χωρούσε τους πάντες: απ’ τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β’, εκπρόσωπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργούς  και βουλευτές, μέχρι εκπρόσωπους θεσμικούς και κρατικών φορέων, πλήθος ακαδημαϊκών και πολλούς δημοσιογράφους. Πέραν λοιπόν από τον εορτασμό για τον ερχομό του νέου χρόνου, η Ένωση Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων είχε την ευκαιρία να μυνήσει σε όλους μας και για την καθοριστική συμβολή του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας.  Όπως ανέφερε σχετικά ο  Πρόεδρος της  κ. Θεόδωρος Τρύφων : “’Με τις επενδύσεις μας θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες 8,5 εκατ. ΑΜΚΑ και του 70% των νοσοκομειακών αναγκών της χώρας”.

 

Το Επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας…

αφήνει ήδη το σημαντικό της αποτύπωμα στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ  παράλληλα ενισχύει ενεργά την εθνική μας οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

 

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει…

… κυρίαρχο ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας  μας με τις επενδύσεις της. Όμως για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κάλυψη του κενού της υποχρηματοδότησης, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες επιστροφές clawback και πρακτικά σε υπερφορολόγηση, σύμφωνα με τον Προέδρό της. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνηθεί ένα τριετές πλαίσιο με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Τρύφων πρότεινε τη θέσπιση ενός ενιαίου δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας για όλες τις επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι “Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα διαχυθεί στην κοινωνία, ενισχύοντας τη κοινωνική συνοχή”.

 

Ο Υπουργός Υγείας και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε

…ότι“Συμπληρώσαμε το επενδυτικό κενό της μνημονιακής 10ετίας και πραγματοποιούμε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός, με αύξηση των εξαγωγών και πραγματική ανταγωνιστικότητα. Η αναπτυξιακή λογική συνεχίζεται και το 2024 λάβαμε σημαντικά μέτρα για να στηρίξουμε την υγειονομική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Πρώτον, η μέριμνα για τη βιωσιμότητα των φθηνών φαρμάκων, εξασφάλισε τη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους. Δεύτερον, προχωρήσαμε σε μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την ανάπτυξή της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Με τα μέτρα που έχουμε λάβει, καταφέραμε να ελέγξουμε τη δαπάνη και να συγκρατήσουμε την αύξηση στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο μέσος όρος των επιστροφών για το 2023 στο νοσοκομειακό φάρμακο αναμένεται να είναι στο 70%, χαμηλότερα από ότι είχαμε αρχικά υπολογίσει στο Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2024. Το 2025 θα συνεχίσουμε με αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης, ενώ θα προχωρήσουμε στο περαιτέρω σπάσιμο του προϋπολογισμού για τα φάρμακα των ιδιωτικών φαρμακείων.

”Επιπλέον, η σύνδεση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ιχνηλάτησης φαρμάκων (HMVO) ήταν μια δύσκολη, αλλά επιτυχημένη απόφαση, που χωρίς τη νέα πλατφόρμα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και δεν θα είχαμε τα φάρμακα που χρειάζονται οι πολίτες μας. Κοιτάζοντας το μέλλον, προσβλέπουμε σε 10 χρόνια από τώρα, τα νέα εργοστάσια στην Ελλάδα να είναι όχι 10 αλλά 100. Η Ελλάδα, με το 2% του πληθυσμού της ΕΕ, παράγει πάνω από το 10% των φαρμάκων, αποδεικνύοντας τη σημασία του κλάδου για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε και η στρατηγική για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη του κλάδου μας”.

Η Υπουργός Εργασίας, κ. Νίκη Κεραμέως τόνισε…

ότι, σε μόλις δύο μήνες, ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αύξησε κατά 1.000 τις θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα οι θέσεις εργασίας  στη φαρμακοβιομηχανία είναι και καλά αμειβόμενες αποδεικνύοντας τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στην ανάπτυξη της χώρας. “Θέλω να συγχαρώ την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την εξαιρετικά μεγάλη συμβολή της στην ανάπτυξη συνολικά της οικονομίας και να ανακοινώσω ότι, η κυβέρνηση σχεδιάζει την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε υπερωρίες, σε υπερεργασία, σε νυχτερινά, σε αργίες, με στόχο να υπάρξει περισσότερη ελάφρυνση σε εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς και περισσότερα κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα είναι στο πλάι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που κάνετε για καλό της οικονομίας”, σημείωσε.

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννης Τσίμαρης…

…εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ιωαννίνων, ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και συνεχάρη την  Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία παραμένει αφοσιωμένη στην ενίσχυση της εγχώριας  φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο κ. Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»…

…και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας επεσήμανε τη σημασία της ύπαρξης εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς, τονίζοντας ότι “η αξιοποίηση των γενόσημων φάρμακων αποτελεί σημαντικό στόχο για την Πολιτεία, καθώς θα απελευθερώσει και πόρους για την καινοτομία”. Κλείνοντας, ο κ. Δέδες τόνισε για την ανάγκη να υπάρξει  μια εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των υψηλών ιδιωτικών δαπανών που επιβαρύνουν τους ασθενείς.

Βρείτε τα τελευταία νέα της ΠΕΦ στο: www.pef.gr

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία : Το ισχυρό μήνυμά της"

Leave a comment