Δύσκολες (και) οι νύχτες για τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα

rinitida

Περισσότεροι από έξι στους δέκα πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα κοιμούνται ανήσυχα τη νύχτα εξαιτίας των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Στην πραγματικότητα τα συμπτώματά τους είναι τόσο έντονα το βράδυ, ώστε χάνουν περισσότερη από μία ώρα ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ της άνοιξης και έως ότου τελειώσει η περίοδος της γύρης.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονής της μύτης που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά στα αλλεργιογόνα του αέρα – κυρίως στη γύρη, στη σκόνη και στα σπόρια της μούχλας.

Χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι συνάχι ή μπούκωμα (ρινική συμφόρηση), φτάρνισμα, ερυθρότητα και κνησμός στα μάτια, δακρύρροια και πρήξιμο (οίδημα) γύρω από τα μάτια.

Η νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την βρετανική αλυσίδα φαρμακείων Boots, έδειξε ότι το 64% των πασχόντων από αυτήν παρουσιάζουν διαταραχή του ύπνου εξαιτίας της, χάνοντας κατά μέσον όρο 72 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ.

Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ο κνησμός στα μάτια και το μπούκωμα (47% και 45% των περιπτώσεων, αντιστοίχως).

Όπως εξήγησε ο δρ Πήτερ Μπερτ, αεροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς, στο Λονδίνο, προς το τέλος της ημέρας μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πέφτουν πίσω στη γη τα σπόρια της γύρης που είχαν διασκορπιστεί στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της ημέρας.

Το φαινόμενο αυτό είναι η αιτία που πολλοί πάσχοντες από αλλεργία στη γύρη, παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά το σούρουπο.

Ποια είναι η λύση; Να μειώσετε την έκθεσή σας στη γύρη όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να κοιμάστε με κλειστά παράθυρα και να αποφεύγετε να τα ανοίγετε πολύ νωρίς το πρωί, να φοράτε γυαλιά ηλίου και μετά τη δύση του ηλίου όσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό, και να απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι για να μην γεμίζουν γύρη.

Φροντίστε επίσης να κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ πριν μπείτε για ύπνο, για να απομακρύνετε τη γύρη από τα μαλλιά και το δέρμα σας.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Δύσκολες (και) οι νύχτες για τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα"

Leave a comment

error: