Γιατί φτερνιζόμαστε

fternisma

Το φτέρνισμα είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αρκετές φορές συνοδεύει συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η δυσπεψία, η δύσπνοια, ο πυρετός. Δεν είναι σπάνιες ωστόσο οι περιπτώσεις που αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα.

Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν πολλά φτερνίσματα που παρεμποδίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Συνήθη αίτια φτερνίσματος είναι το ψυχικό stress, η έξαψη, λοιμώδη νοσήματα, αλλεργίες. Έντονο φτέρνισμα μπορεί να εμφανιστεί ως υστερική εκδήλωση.

Τα λοιμώδη νοσήματα που προκαλούν φτέρνισμα, πολλές φορές ερεθίζουν αντανακλαστικώς τον βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή που ευρίσκεται γύρω από αυτή. Τα αλλεργιογόνα που προκαλούν φτέρνισμα εισέρχονται συχνά στο σώμα μέσω της εισπνοής.

Στα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνονται φάρμακα, χρήση τοξικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, δυσπεψία, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, άπνοια στον ύπνο, νεοπλάσματα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του ΚΝΣ, παθήσεις καρδιαγγειακού συστήματος, αυτοάνοσα, αιματολογικά νοσήματα.

Το φτέρνισμα που είναι μεμονωμένο και παροδικό σύμπτωμα έχει συνήθως αθώο χαρακτήρα. Όταν το φτέρνισμα είναι παρατεινόμενο ή συνοδεύει και άλλα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς.

Το είδος του εργαστηριακού ελέγχου και της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης με δεδομένο ότι στην ιατρική, η ορθή ιατρική εξέταση έχει κομβική σημασία για την εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε συμπτώματος.

Μοσχοβάκη Αναστασία

Ειδική παθολόγος

Share

Be the first to comment on "Γιατί φτερνιζόμαστε"

Leave a comment

error: