Ανδρική Ακράτεια

akrateia

Η ακράτεια ούρων στον άνδρα μολονότι δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη συχνότητα όσο στη γυναίκα, είναι μια διαταραχή που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πάσχοντες, προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά. Ο φόβος της απώλειας ούρων και η οσμή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε απομόνωση, να προκαλέσουν κατάθλιψη και δυστυχία.

Οταν λέμε ακράτεια, εννοούμε την ακούσια απώλεια ούρων. Η ακράτεια μπορεί να είναι συγγενής και παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία, ή είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης ή πάθησης, που προκλήθηκε σε κάποια φάση της ζωής (επίκτητη). Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, που είναι υπεύθυνος για την συγκράτηση των ούρων, ή σε συνδυασμένη βλάβη και των δύο.

Αιτίες συγγενούς ακράτειας είναι διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται από τη γέννηση, όπως μυελοδυσπλασία, εξτροφή-επισπαδίας κλπ. Επίκτητες αιτίες είναι οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή της κεφαλής (συχνές στα τροχαία και εργατικά ατυχήματα), διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατά πλάκας σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νευροπάθεια που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης κα. Επιπλέον, διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η προστατεκτομή για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, η ριζική προστατεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, κακώσεις της ουρήθρας, καθώς επίσης επεμβάσεις για νεόπλασμα του παχέως εντέρου και ακτινοβολία στην περιοχή της λεκάνης.

Η συχνότητα της ακράτειας ποικίλει, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Η ριζική προστατεκτομή και οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ακράτειας από όλες τις αιτίες που αναφέρθηκαν.

Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται από τον πάσχοντα, ενώ η αποκάλυψη της αιτίας που την προκαλεί, απαιτεί την επίσκεψη σε Ουρολόγο. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που θα οδηγήσουν στη διάγνωση του τύπου της ακράτειας (υπερλειτουργία της κύστης, ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, νευρογενής ακράτεια κλπ) και της αιτίας που την προκαλεί. Σημαντικότερη από αυτές είναι ο Ουροδυναμικός Ελεγχος που γίνεται σε ειδικά κέντρα από εξειδικευμένους Ουρολόγους. Αυτός μπορεί να αποκαλύψει το είδος της διαταραχής που προκαλεί την ακράτεια, ώστε να προταθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή : www.intelmed.gr

Share

Be the first to comment on "Ανδρική Ακράτεια"

Leave a comment

error: