Τι πρέπει να προσέχουμε;
Όσο διαρκεί το Ελληνικό καλοκαίρι το «φαγητό έξω», παρά τις οικονομικές δυσκολίες, για πολλούς από μας εξακολουθεί να είναι ακόμα μια αγαπημένη συνήθεια. Ο καλός καιρός και οι διακοπές, πολυήμερες ή αποδράσεις Σαββατοκύριακου, μας οδηγούν για φαγητό έξω απ’ το σπίτι σε ταβερνάκια, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία τύπου fast food. Αλήθεια, όμως, πόσοι άραγε σκεφτόμαστε πως αυτά τα γεύματα θα μπορούσαν να αποδειχτούν μέχρι και επικίνδυνα, όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τη σιλουέτα μας; Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε όταν γευματίζουμε μακριά από την κουζίνα μας και τι να επιλέγουμε για να αποφεύγουμε δυσάρεστες συνέπειες; Παρακάτω θα πάρετε κάθε σχετική απάντηση…
- Καλοκαιρινές τροφές που χρειάζονται προσοχή
Πρόκειται για τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε κυρίως το καλοκαίρι που περιέχουν πολλές θερμίδες και για αυτό πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα. Αυτά είναι:
-Αναψυκτικά
Όταν είμαστε κάτω από τον δυνατό ήλιο συχνά επιθυμούμε ένα ποτήρι παγωμένο αναψυκτικό τύπου «κόλα». Δεν είναι όμως η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Αρχικά επειδή δίνει αρκετές «κενές» θερμίδες, που στα κανονικά αναψυκτικά φτάνουν τις 152 θερμίδες (ένα κουτάκι έχει περίπου 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη). Και παράλληλα η πρόσληψη ζάχαρης σίγουρα δεν μας ξεδιψάει όσο θα θέλαμε.
-Παγωτά
Καλοκαίρι δίχως παγωτό γίνεται; Και, βέβαια, όχι εφόσον είναι ίσως το χαρακτηριστικό τρόφιμο του καλοκαιριού. Είναι όμως μία τροφή με πολλές θερμίδες –κυρίως από λίπος– αλλά και ιδιαίτερα ευπαθής στις καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι, ένα παγωτό μπορεί να μας “φορτώσει” με αρκετές θερμίδες, που κυμαίνονται-ανάλογα με τον τύπο του παγωτού- από 90-350 θερμίδες ανά μπάλα.
Λιγότερες θερμίδες, βέβαια, βρίσκουμε στα παγωτά τύπου «γρανίτα» και περισσότερες σε παγωτά τύπου “παρφέ”. Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν και τα παγωτά τύπου “λάϊτ”, που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (80-120 θερμίδες ανά ξυλάκι).
Προσοχή!
Τα παγωτά θέλουν επίσης μεγάλη προσοχή, καθώς μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν από τη ζέστη. Προσέχετε, λοιπόν, τα παγωτά χύμα, καθώς και τα παγωτά ψυγείου, που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Ένα παγωτό που έχει κομμάτια πάγου είναι συχνά ακατάλληλο για κατανάλωση.
- Αλκοόλ το καλοκαίρι
Το αλκοόλ και κυρίως η μπύρα είναι μια κλασσική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στην βραδινή έξοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπύρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι) οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητά της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες). Είστε όμως απ’ αυτούς που μένει μόνο στο ένα ποτήρι; Γι’ αυτό προσοχή!
Μεγάλη προσοχή θέλουν επίσηα και τα ποτά σε ατομικά μπουκάλια, που συνδυάζουν ποτά τύπου βότκας ή τζιν με αρκετή ζάχαρη. Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.
- Μικρά μυστικά για όταν τρώμε έξω
Καλόν είναι να θυμόμαστε στις διακοπές μας όταν τρώμε σε κάποια ταβέρνα,τα παρακάτω “μυστικά”, όπως:
-Να μην εμπιστευόμαστε τον σερβιτόρο, ο οποίος συχνά συστήνει κάποια ιδιαίτερα πιάτα, που δεν είναι πάντα τα φρεσκότερα.
-Να αποφεύγουμε μέρη που έχουν το σύστημα του “δίσκου”. Συνήθως καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που μας προσδίδουν εύκολα μεγάλο φορτίο ενέργειας, και μας στερούν από το να καταναλώσουμε μια κανονική μερίδα φαγητό.
-Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραγγελία του ψαριού και των θαλασσινών, π.χ., γαρίδων. Το τεστ με τα μάτια του ψαριού και τα βράγχια είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν πλέον αρκετοί “μαγικοί” τρόποι για να κάνουν τις κατεψυγμένες γαρίδες να μοιάζουν με ολόφρεσκες!
–Αποφεύγουμε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με καρυκεύματα, όσο και με αμυλούχες προσμίξεις, π.χ., από ψωμί και αλεύρι. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο, καθαρό κιμά μπορεί να είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, αυτή που θα έχει αμφίβολης ποιότητας κιμά και προσμείξεις θα οδηγήσει σίγουρα σε συμπτώματα δυσπεψίας.
-Προσέχουμε πολύ και τις σαλάτες. Η κλασσική αγγουροντοματοσαλάτα είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από τα χόρτα ή το μαρούλι. Ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο που είναι αδύνατο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στον καθαρισμό τωνυλικών, τα οποία λόγω της μορφής τους μαζεύουν μικροοργανισμούς και ζωύφια . Έτσι, πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια δηλητηρίαση, επειδή καταναλώσαμε μια “αθώα” σαλάτα μαζί με το ψάρι ή το κρέας.
- Ό, τι το καλύτερο για ένα καλοκαιρινό τραπέζι
-Άπαχο κρέας
Το φιλέτο από κοτόπουλο, γαλοπούλα ή από κάποιο ψάρι μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια, πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα παραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των πουλερικών, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στο μαγείρεμά τους, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.
Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το “κόκκινο” κρέας, αφού τέτοιες τροφές απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να “κουράζουν” και να ζεσταίνουν περισσότερο το σώμα μας.
-Γιαούρτι με λίγα λιπαρά
Είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο παγωτού και κυρίως το βρίσκουμε πλέον παντού, ακόμα και στο πιο μικρό νησί.
-Φρούτα και σαλάτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση για ν’ αποφεύγουμε την αφυδάτωση, δίνοντάς μας συγχρόνως μια γλυκιά απόλαυση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως και την απαραίτητη ενέργεια.
- Για να μην …φορτωθούμε περιττά κιλά στις διακοπές
Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις διακοπές μας χωρίς όμως να γυρίσουμε πίσω με επιπλέον “φορτίο”, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:
–Αποφεύγουμε την κατανάλωση δύο μεγάλων, κύριων γευμάτων.
-Δεν τρώμε πολύ αργά το βράδυ.
-Καταναλώνουμε πολλές σαλάτες και φρούτα (προσέχουμε, βέβαια, φρούτα όπως σταφύλι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη.)
–Πίνουμε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθημερινά).
-Τρώμε ένα καλό πρωινό καθημερινά, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.
–Αποφεύγουμε την κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ.
–Προσέχουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνουμε.
-Αποφεύγουμε τα πολλά παγωτά.
–Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα με άσκηση, κολύμπι και περπάτημα.
Ευχαριστούμε τον Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Στο τραπέζι των …διακοπών"