Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία τιμάται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Μάη από τη Διεθνή Ομοσπονδία ASIF (Axial Spondyloarthritis International Federation) και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), που αποτελεί αποκλειστικό μέλος της ASIF στην Ελλάδα. Η φλεγμοώδης αυτή πάθηση αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό νέου οστίτη ιστού και συνένωση των σπονδύλων προκαλώντας έτσι κύρτωση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση). Επίσης, μπορεί να επηρεαστούν και άλλες περιφερικές αρθρώσεις.
Η Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια…
… επώδυνη φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Εκδηλώνεται με δυσκαμψία και περιορισμό στην κινητικότητα. Συχνά, μάλιστα, επηρεάζει και άλλες αρθρώσεις, τένοντες και συνδέσμους, ιδιαίτερα σε ισχία, γόνατα και ώμους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών.
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους κάτω των 45 ετών…
… με μέση ηλικία διάγνωσης μεταξύ 25 και 45. Για τον λόγο αυτό, επίμονος πόνος στη μέση και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ρευματολόγο.
Ακόμη και βασικές καθημερινές δραστηριότητες – όπως το να δέσεις τα κορδόνια σου ή να σηκωθείς από το κρεβάτι – μπορούν να γίνουν προκλήσεις. Ο χρόνιος πόνος, η δυσκαμψία και η κόπωση καθιστούν πολλές απλές κινήσεις δύσκολες.
Δύσκολες κινήσεις
Παρακάτω θα βρείτε παραδείγματα δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα:
- Ξύπνημα: Η πρωινή δυσκαμψία καθιστά δύσκολες τις πρώτες κινήσεις της ημέρας.
- Ντύσιμο και προετοιμασία: Μπάνιο, λούσιμο, κόψιμο νυχιών, ακόμη και το φόρεμα ρούχων γίνονται κουραστικά.
- Οδήγηση / ποδηλασία: Η στροφή του κεφαλιού για έλεγχο τυφλών σημείων συχνά απαιτεί ειδικούς καθρέφτες.
- Πιάσιμο αντικειμένων τοποθετημένων ψηλά: Η τοποθέτηση ή ανάκτηση αντικειμένων από ψηλά απαιτεί επιπλέον προσπάθεια.
- Διέλευση δρόμου: Ο περιορισμός της αυχενικής κινητικότητας μειώνει την ικανότητα γρήγορης αντίδρασης.
- Φροντίδα άλλων: Το σήκωμα παιδιού ή παιχνίδι στο πάτωμα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
- Οικιακές εργασίες: Το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα ή ο καθαρισμός παραθύρων επηρεάζουν αρνητικά πλάτη, λαιμό και ώμους.
Σας ενδιαφέρει:
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης: 210- 823 73 02, στο τηλέφωνο 211- 182 85 72, στο www.arthritis.org.gr και μέσω των κοινωνικών δικτύων της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 10.000 μέλη, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που ζουν με ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα, ρευματολόγοι, επαγγελματίες υγείας και υποστηρικτές. Όλα τα μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. εργάζονται εθελοντικά. Στην Επιστημονική της Επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές Ρευματολογίας από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και επιστήμονες άλλων συναφών ειδικοτήτων.
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. διατηρεί 11 παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με συλλόγους ασθενών όπως οι: ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ και ΕΟΣ–ΣΠΑΝΟΠΑ.
Τα γραφεία της βρίσκονται στην οδό Σταδίου 51, Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά, 10:00 – 16:00. Για πληροφορίες ή υποστήριξη:
– Τηλεφωνική Γραμμή: 210 8237302
– www.arthritis.org.gr
– Facebook, Instagram, LinkedIn
Μαρία Ορφανίδου






Be the first to comment on "Κάθε Κίνηση Μετρά : Ζώντας με Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα"