Yπάρχει περίπτωση η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτά σου;

diatrofi

diatrofi  Κάθε φορά που ένα άτομο αποφασίζει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, για καλύτερο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα το συνδυάζει με άσκηση.

Ποια είναι όμως η κατάλληλη άσκηση που πρέπει να ακολουθεί;

Ανάλογα με την περίπτωση εφαρμόζονται και οι κατάλληλες ασκήσεις. Ένα άτομο που ενδιαφέρεται να αναπτύξει τη μυϊκή του μάζα, για παράδειγμα, ακολουθεί πρόγραμμα με αναερόβιες ασκήσεις, όπως βάρη, κοιλιακούς κ.λπ.

Αντίθετα, ένα άτομο που ενδιαφέρεται να χάσει βάρος, θα συνδυάσει τη διατροφή του με πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, όπως διάδρομο, ελλειπτικό, τρέξιμο κ.λπ. Στην αναερόβια άσκηση, η οποία στοχεύει στην ανάπλαση του μυϊκού ιστού και την ενδυνάμωση, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες για το άτομο ενεργειακές ανάγκες και αύξηση στην πρόσληψη πρωτεΐνης.

Στην αερόβια άσκηση, η οποία στοχεύει κυρίως στην καύση λιπώδους ιστού, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις και ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά. Βάζοντας όμως τη γυμναστική στη ζωή μας, αλλάζουμε κάποιες συνήθειες στη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έτσι η προσπάθεια μας θα έχει μεγαλύτερη απόδοση.

Πράττουμε όμως σωστά; Πολύ συνηθισμένα λάθη που γίνονται μειώνοντας τα οφέλη της γυμναστικής είναι τα εξής:

– Δεν καταναλώνεται τροφή πριν την γυμναστική. Για να υπάρξει μέγιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, πρέπει το σώμα να προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται. Ένα σνακ μία ώρα πριν τη γυμναστική είναι η καλύτερη λύση για να έχει ο οργανισμός την ενέργεια που χρειάζεται.

– Πολλοί σκέφτονται “αφού γυμνάστηκα μπορώ να φάω ότι θέλω”. Σύνηθες λάθος που γίνεται μετά την γυμναστική είναι η κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών. Μισή ή μία ώρα γυμναστικής την ημέρα δεν θα έχει τόσο μεγάλη θερμιδική καύση ώστε να καλύψει το πλούσιο σε θερμίδες γεύμα.

– Συνήθως επιλέγεται διατροφολόγιο με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Επίσης, για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού χρειάζεται ή σωστή διατροφική αντιμετώπιση. Τα αποθέματα που έχει ο οργανισμός σε γλυκογόνο καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κατάλληλη ποσότητα υδατανθράκων θα είναι αυτή που θα το αναπληρώσει μετά την άσκηση. Γενικώς στη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται η πρόσληψη υδατάνθρακα. Καλό είναι λοιπόν να μην αφαιρείται κανένα μακροθρεπτικό συστατικό από το καθημερινό διατροφολόγιο, αλλά να καταναλώνονται όλα στη σωστή, καθορισμένη αναλογία τους.

– Δεν υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι ενώ γυμνάζονται, ίσως και καθημερινά, δεν καταναλώνουν την ποσότητα υγρών που χρειάζεται. Κατά την διάρκεια της γυμναστικής αλλά και όλη την ημέρα πρέπει να ενυδατώνεται ο οργανισμός με 1,5-2 λίτρα υγρών. Η απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης γίνεται μέσω του ιδρώτα. Η άμεση αναπλήρωσή τους θα αποτρέψει την πρόωρη εξάντληση και την αδυναμία. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως με νερό, αυξάνει το μεταβολισμό, αφού και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στη μυϊκή τόνωση. Αποβάλλει δε τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού και ταυτόχρονα μεταφέρει διάφορες χρήσιμες ουσίες καθώς και ορμόνες και ένζυμα.

– Δεν τρώμε αμέσως μετά το γυμναστήριο. Συνήθως αμελείται η κατανάλωση γεύματος μετά το γυμναστήριο. Όμως το καταναλισκόμενο γλυκογόνο στη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αναπληρωθεί στο πρώτο μισάωρο μετά την άσκηση. Μετά τη μισή ώρα, η απορρόφησή του μειώνεται. Άρα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα.

Μερικές φορές, ενώ γίνεται καθημερινή άσκηση, τα κιλά παραμένουν ίδια. Παρ’ όλα αυτά, ένας οργανισμός που γυμνάζεται ακόμη και το βάρος να είναι ίδιο, σίγουρα η κατανομή λίπους και νερού στο σώμα του αλλάζει! Οι σωματομετρήσεις είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να παρατηρήσει κανείς αν αλλάζει το σώμα του.

Smart tips γυμναστικής που ταιριάζουν με μια διατροφή απώλειας βάρους:

 – Γυμναστήριο και αερόβια άσκηση: Για τους ανθρώπους που αγαπούν το γυμναστήριο και είναι για αυτούς ένας τρόπος χαλάρωσης, καλή προσπάθεια θα γίνει δίνοντας βάση κυρίως σε μηχανήματα, όπως διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, step και αερόμπικ.

– Χορός: Μια καλή επιλογή εκγύμνασης του σώματος είναι ο χορός. Εκτός από τις θερμίδες που καίγονται, το σώμα χαλαρώνει και ηρεμεί. Μπορεί να επιλεχθεί κάθε είδος αυτού, αλλά και κάτι πρωτότυπο και μοντέρνο όπως η zumba!

– Εάν πάλι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άλλους τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όπως τουλάχιστον 3 μέρες/βδομάδα περπάτημα, ασκήσεις στο σπίτι με DVD ή σχοινάκι.

– Παρκάρετε το αμάξι σας όσο πιο μακριά μπορείτε από οποιοδήποτε προορισμό ή επιλέξτε προορισμούς που είναι εύκολοι για εσας και πηγαίνετε με τα πόδια.

– Συνιστάται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα περπάτημα 45 λεπτών για 1 μήνα και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει εναλλακτική μορφή άσκησης σε συνδυασμό με την αερόβια.

 

onmed.gr

 

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Yπάρχει περίπτωση η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτά σου;"

Leave a comment

error: