Πρόταση θέσπισης ενός πλαφόν για το μέγεθος τμήματος της φαρμακευτικής δαπάνης που βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων (Efpia), όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, μεμονωμένες φαρμακοβιομηχανίες δεσμεύονται πως θα επιστρέψουν χρήματα σε περίπτωση που η δαπάνη ξεπεράσει το επίμαχο όριο. Το χρηματικό ποσό που επιστραφεί από την κάθε εταιρεία θα υπολογισθεί με βάση το μερίδιο που ελέγχει στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα καλείται να δεσμευτεί για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμών χρεών και να υποσχεθεί πως δεν θα επιτρέψει τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck KGaA ανακοίνωσε πως διακόπτει την παροχή του αντικαρκινικού φαρμάκου Erbitux στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, λόγω «προβλημάτων» που έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω εταιρεία στη χώρα μας.
«Η θέσπιση ενός ορίου ανάπτυξης ή ‘οροφής’ στον προϋπολογισμό δεν είναι κάτι που μας άρεσε να κάνουμε στο παρελθόν, αλλά στο υφιστάμενο περιβάλλον είναι καλύτερο να το κάνουμε και να έχουμε κάποια σταθερότητα», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής της Efpia, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.
Σημειώνεται πως η Efpia έχει διαπραγματευτεί παραπλήσιες συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις και άλλων δοκιμαζόμενων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω επέκταση αυτού του μοντέλου και πέραν της περίπτωσης της Ελλάδας.
«Έχουμε προτείνει [αυτή τη συμφωνία] σε αρκετές άλλες κυβερνήσεις, ως μία προσέγγιση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Μπέργκστρομ.
Η Efpia εκπροσωπεί 37 μεγάλους διεθνείς φαρμακοπαραγωγούς που και 33 εθνικές ενώσεις δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Be the first to comment on "Reuters: Πρόταση πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη Ελλάδας από φαρμακοβιομηχανίες"