IALM 2024: Η Ιατροδικαστική επιστήμη δίνει απαντήσεις.

Στην Αθήνα το 26ο Τριετές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής (IALM)

Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των Ιατροδικαστικών Επιστημών έχουν άμεσο αντίκτυπο και συνδέονται στενά με την απονομή της δικαιοσύνης και την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι φορές που η επικαιρότητα μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της συμβολής της Ιατροδικαστικής επιστήμης στη διερεύνηση και διαλεύκανση υποθέσεων όπως:  βίαιων και αιφνίδιων θανάτων, γυναικοκτονιών, φυλετικής βίας, παιδικής κακοποίησης και βασανιστηρίων, αλλά και ηθικών θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ασθενών.

Η παραπάνω θεματολογία…

εμπλουτισμένη από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατροδικαστική επιστήμη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου κατά τη διάρκεια του 26ου Τριετούς Συνεδρίου της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής Επιστήμης, IALM.

Το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο του κλάδου της Ιατροδικαστικής…

…επιστήμης διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τη Διεθνή Ακαδημία Ιατροδικαστικής (IALM) και φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την Οργανωτική Επιτροπή στελέχωσε επάξια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Περισσότερους από 650 συνέδρους από 54 χώρες…

…καλωσόρισε η τέως Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Πρόεδρος του Συνεδρίου κα Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο IALM 2024 αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στον χώρο της Ιατροδικαστικής επιστήμης, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: « Είναι προφανές ότι ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της Ιατροδικαστικής επιστήμης. Από το 1990 έχουμε δει την αυξανόμενη σημασία του DNA, την παγκόσμια υιοθέτηση προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, τη μοριακή νεκροτομή, την Ιατροδικαστική απεικόνιση, το ενδιαφέρον για αδιαμφισβήτητη Ιατροδικαστική γνωμάτευση. Γενικότερα, στις μέρες μας βλέπουμε την αυξημένη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της εγκληματολογικής έρευνας και, πιο πρόσφατα, της τεχνητής νοημοσύνης».

Για το συγκεκριμένο συνέδριο τόνισε ότιι: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία μας και να τονίσουμε σχετικά τη σημασία των ερευνών μας και των πρακτικών της Ιατροδικαστικής επιστήμης». Τέλος ευχαρίστησε το Προεδρείο του IALM, την Οργανωτική Επιτροπή και τους παρισταμένους, ενώ ειδική μνεία έγινε στην Convin, διοργανώτρια εταιρία του Συνεδρίου για την υποστήριξη, μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της.

Προσοχή!

Τα επιστημονικά βλέμματα τράβηξε όπως ήταν φυσικό η εισήγηση του Κεντρικoύ Ομιλητή του Συνεδρίου, Καθηγητή κου Ramon Brugada, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών της Χιρόνα (IDIBGI) στην Ισπανία, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ανεξήγητος αιφνίδιος θάνατος: Η χρήση της μοριακής νεκροτομής».

Στο πλούσιο τριήμερο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου…

…πραγματοποιήθηκαν  περισσότερες από  50 συνεδριάσεις, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατείχαν ειδικά και διεπιστημονικά συμπόσια με τη συμβολή διεθνών επιστημονικών φορέων και οργανισμών, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής (ECLM). Αλλά επίσης και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας (FASE), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Παθολογοανατομίας (AECVP) και η Διεθνής Εταιρεία Ιατροδικαστικής Οδοντοστοματολογίας (IOFOS).

Κατά τη διάρκειά τους, παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις…

…σε πάγιες θεματικές ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, ζητήματα διεθνούς εναρμόνισης της ιατροδικαστικής έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά και θέματα αιχμής που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όπως: η βία κατά των γυναικών, η συμβολή της Ιατροδικαστικής στο ανθρωπιστικό δίκαιο και  η απάντηση της Ελληνικής Μονάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και η λειτουργία των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Συνολικά, η πόλη της Αθήνας αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό…

… για τη συνάντηση των κορυφαίων επιστημόνων της Ιατροδικαστικής Επιστήμης παγκοσμίως. Μέσα από την άψογη διοργάνωση που τιμά τη χώρα μας, το Συνέδριο εκπλήρωσε όλους τους εκπεφρασμένους στόχους του: Τη συμβολή στη συνεχή πρόοδο της Ιατροδικαστικής επιστήμης σε παγκόσμια κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων του κλάδου, τη συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους οργανισμούς υγείας, τα ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία.

Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συνεδρίου, κα Χαρά Σπηλιοπούλου, στην Τελετή Λήξης του Συνεδρίου, «Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι μάθησης, ανταλλαγής γνώσης και ανάπτυξης, γύρω από το κοινό μας πάθος, την Ιατροδικαστική και αυτό είναι απόδειξη ότι είμαστε μια δεμένη κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση της επιστήμης μας. Έναν στόχο που θα συνεχίσουν να υπηρετούν οι νέοι επιστήμονες, των οποίων η τεράστια συμμετοχή σε αυτό το Συνέδριο είναι συγκινητική. Ο ενθουσιασμός τους μας έδωσε μια ατμόσφαιρα ανανέωσης και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τον κλάδο μας».

Με λιγα λόγια…

…Διεθνής Ακαδημία Ιατροδικαστικής  (IALM)

Αρχικά γνωστή ως «Διεθνής Ακαδημία Δικαστικής  και Κοινωνικής Ιατρικής»– ιδρύθηκε αρχικά το 1938 στη Βόννη, με στόχο την προώθηση της Ιατροδικαστικής επιστήμης, μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ειδικών σε διεθνές επίπεδο. Πώς; Με τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων, με τη σύσταση κατευθυντήριων γραμμών στους διάφορους τομείς της Ιατροδικαστικής επιστήμης και μέσω επιστημονικών εκδόσεων. Το IALM στοχεύει στη συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες και προσπαθεί να παρέχει, όπως απαιτείται, τις πληροφορίες και την τεχνογνωσία για να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο που σχετίζονται με τον κλάδο της Ιατροδικαστικής επιστήμης.

… Ελληνική Εταιρεία Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών

Στελεχώνεται από εκπροσώπους όλων των ελληνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Ιατροδικαστών στην Ελλάδα. Σκοπός της; Η προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και των καλών εργαστηριακών πρακτικών, καθώς και η επίσημη εκπροσώπηση της Ιατροδικαστικής επιστήμης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "IALM 2024: Η Ιατροδικαστική επιστήμη δίνει απαντήσεις."

Leave a comment

error: