H Πανέμορφη Kίμωλοs

kimolos

Η Κίμωλος είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος, ένα γνήσιο, γραφικό μικρό νησί με απίστευτες φυσικές ομορφιές, που αξίζει να επισκεφτείτε φέτος το καλοκαίρι. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, βρίσκεται πολύ κοντά στη Μήλο κι έχει έκταση 37 τ. χλμ. Πρόκειται για ηφαιστειογενές κι ορεινό νησί που αιχμαλωτίζει με την ομορφιά των σχηματισμών των ηφαιστειογενών πετρωμάτων της και της περίφημης «κιμωλίας» γης της.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, με σχεδιασμένες καρδιές και πεταλούδες από ασβέστη σε πολλά σημεία τους, τα φρεσκοασβεστωμένα σπίτια με μπλε παράθυρα που αντανακλούν το κυκλαδίτικο φως, τα λευκά εκκλησάκια με τους γαλάζιους τρούλους, τα λευκά βράχια κι οι ασπρισμένοι δρόμοι, οι παλιοί ανεμόμυλοι, οι περίτεχνες ξερολιθιές, οι μικροί προστατευμένοι από τον αέρα κολπίσκοι, δύο ταβερνάκια, δύο καφέ και τα μικρά μαγαζάκια με χάντρες στις πόρτες τους που πωλούν τα απολύτως απαραίτητα, συνθέτουν την ακαταμάχητη ομορφιά της.

Συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, διαθέτει κλσσική κυκλαδίτικη ομορφιά, γραφικούς οικισμούς που «κρατούν» την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ανθρώπους απλούς με διάθεση για κουβέντα και μοναδικό φυσικό κάλλος με τα βράχια, το λιμανάκι όπου επισκευάζονται οι βάρκες, τις παραλίες με τα αρμυρίκια και τα ανεμοδαρμένα βουνά και το υπέροχο ενετικό κάστρο στο Χωριό.

Η Κίμωλος δεν έχει Χώρα, αλλά Χωριό. Δεν διαθέτει ξενοδοχεία, αλλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Έχει ήσυχες, καταγάλανες παραλίες και γραφικούς οικισμούς. Δεν έχει ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αλλά παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία και μερικές καφετέριες. Ζει μακριά από τους αγχώδεις ρυθμούς των μεγαλουπόλεων και τις κοσμικότητες των Κυκλάδων. Γι’ αυτό αποτελεί τέλεια ιδέα για απόδραση για όσους επιθυμούν ξεκούραση, ηρεμία κι ησυχία. Επισκεφθείτε την κι αφεθείτε στη μαγεία της…

Το Χωριό

Μόλις 2 χλμ. ΒΔ από το λιμάνι της Ψάθης βρίσκεται το, αμφιθεατρικά χτισμένο στο όρος Ξαπλοβούνι, Χωριό ή Κίμωλος. Ήσυχα σοκάκια, απλά λευκά σπιτάκια, μικρά καταστήματα με ξύλινες επιγραφές και καφενεδάκια που ξεπετάγονται σε κάθε στενό συνθέτουν το όμορφο τοπίο του.

Το Κάστρο

Το μεσαιωνικό κάστρο είναι ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας του νησιού. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα κατοικιών, που το ένα περιέκλειε το άλλο. Το Μέσα Κάστρο είναι σήμερα ερειπωμένο. Το Έξω Κάστρο, όμως, διατηρεί ακόμη μία σειρά διώροφων κυκλαδίτικων σπιτιών, πολλά από τα οποία έχουν στην πρόσοψή τους οικόσημα και χρονολογίες.

 

Share

Be the first to comment on "H Πανέμορφη Kίμωλοs"

Leave a comment