Curity Pharma : Μια επένδυση για τη βελτίωση της υγείας χιλιάδων ασθενών

Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης στην  Ευρώπη είναι πλέον πραγματικότητα και βρίσκεται στη Λάρισα. Εντάσσεται  στο επενδυτικό πλάνο της  Curity Pharma, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με  υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καθετοποιημένης παραγωγής που εκτείνονται σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας 67.000 τ.μ.

Νέοι ορίζοντες ανάπτυξης σε μία πρόσφατα … λαβωμένη περιοχή

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατήρα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, η Λάρισα επιλέχθηκε όχι μόνο γιατί  διαθέτει τις ενδεδειγμένες συνθήκες αναπαραγωγής του φυτού αλλά και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στον αγροτικό όσο και στον φαρμακευτικό τομέα. Κυρίως όμως τίμιους, εργατικούς, και φιλότιμους ανθρώπους. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από  60 θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών, στην πρώτη φάση του έργου.

Οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα…

την Παρασκευή στις 19 του Απρίλη και οι άνθρωποι της Curity Pharma υποδέχθηκαν πλήθος φίλων στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας τους στη ΒΙΠΕ Λάρισσας. Κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί παράγοντες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολλοί φίλοι ξεναγήθηκαν, γνώρισαν από κοντά τις δυνατότητες της μονάδας και έλυσαν κάθε σχετική απορία τους, διαπιστώνοντας έτσι πώς θα μπορούσαν σε μια τέτοια μονάδα να παραχθούν υψηλής ποιότητας προϊόντα για τη χώρα μας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα μας μπήκε ήδη σε τροχιά εξωστρέφειας και καινοτομίας. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και στη συνάντηση των CEO’s των φαρμακευτικών της παγκόσμιας αγοράς με τον πρωθυπουργό όπου τονίσθηκε από πλευράς τους ότι η Ελλάδα είναι στα πλάνα τους για επενδύσεις αφού είναι χώρα που στηρίζει την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

 

Χρήσιμες γνώσεις

-Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει εντός του 2024. -Η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. -Τα πρώτα οκτώ προϊόντα θα είναι σε μορφή εισπνεόμενου και έλαιου και θα συνταγογραφούνται. -Αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025.- Αυτή τη στιγμή διενεργούναι 73 κλινικές μελέτες για φαρμακευτική κάνναβη στην Ευρώπη.

Η επένδυση έχει υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και στον αναπτυξιακό νόμο για το ποσό του 1,250 εκατ.. – Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma  συμμετέχουν οι Μάνος Χατήρας και Κεωνίδας Γαρύφαλλος οι οποίοι είναι συνιδρυτές της εταιρείας με ποσοστό 12% ο καθένας, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.

γραμμή παραγωγής προορίζεται για 8 διαφορετικά προϊόντα, όπως :-για καταπολέμηση σοβαρής ναυτίας σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο στάδιο χημειοθεραπείας, – για την αντιμετώπιση HIV και ηπατίτιδας Γ, -για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου (καρκινικό ή νευροπαθητικό), -για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και -για παρηγορητική φροντίδα καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα παραγάγει η Curity Pharma, θα καλύπτουν τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΦ κατηγορίες ασθενών.

Ο “ πόνος είναι ζήτημα πολιτισμού”

Με επίκεντρο τον ασθενή και τον χρόνιο πόνο ξεκινά η εταιρεία το μεγάλο της ταξίδι. Στόχος της; Να απαλύνει τον χρόνιο πόνο χιλιάδων ασθενών καθώς αυτός επιβαρύνει πολύ την καθημερινότητά τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τους αριθμούς αφού υπολογίζεται ότι ένας στους εννέα ασθενείς υποφέρει από χρόνιο πόνο, 400.000 από τον λεγόμενο καλοήθη χρόνιο πόνο και οι υπόλοιποι από χρόνιο πόνο, που σχετίζεται με κάποια μορφή καρκίνου.

Ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνος Συρίγος τόνισε την ανάγκη να αναφέρονται σε θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη και τον χρόνιο πόνο μόνο «συγκροτημένοι επιστήμονες, διαφορετικά είναι κομπογιαννιτισμός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επισήμανε, μάλιστα,  ότι “ ο πόνος είναι ζήτημα πολιτισμού”.

Η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη, εξειδικευμένη στον χρόνιο πόνο και chief medical advisor της Curity Pharma, τόνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται εργαλεία, για να βοηθήσουν τους ασθενείς. «Κάθε χρόνο βλέπουμε γύρω στους 1.000-2.500 ασθενείς. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε “έξυπνα” φάρμακα, όπως είναι και η κάνναβη. Πρόκειται για  “όπλο” για τον κλινικό γιατρό. Συνήθως δίναμε οπιοειδή, που έχουν όμως πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Βέβαια, η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να ξέρεις τι δόσεις να δώσεις», τόνισε. .

Σε ποιούς ασθενείς απευθύνεται η φαρμακευτική κάνναβη;

Μέχρι σήμερα ο  ΕΟΦ έχει δώσει άδεια για χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για: -χρόνιο πόνο (που συμπεριλαμβάνει και τον καρκινικό), -σπαστικότητα,- ναυτία και -εμετούς μετά τη χημειοθεραπεία, καθώς και- καρκινική καχεξία, για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20, (που δεν τρώνε δηλαδή τίποτα).

Επίσης  ο Dr Michael Platt, επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση ( από τους πρώτους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη φαρμακευτική κάνναβη τη δεκαετία του ’90,)  εξήγησε ότι η φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται να βοηθά, ανάμεσα σε άλλα, και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ινομυαλγία, και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παράλληλα διερευνάται η πιθανότητα να βοηθά στο μελάνωμα και σε ψυχικά νοσήματα.
Όλοι οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας.

Share

Be the first to comment on "Curity Pharma : Μια επένδυση για τη βελτίωση της υγείας χιλιάδων ασθενών"

Leave a comment

error: