7 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων

 

Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας σε όλο τον Κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) ανέδειξει φέτος την ανάγκη  για άμεσες ενέργειες, ώστε να διατηρηθούν ο πλανήτης και οι άνθρωποι υγιείς. Η Πολιτεία, λοιπόν, τι οφείλει να κάνει; Να δράσει άμεσα για την υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάτι που κατά συνέπεια θα ενδυναμώσει τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και την οικονομία της χώρας.  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία:

  • Το 25,4% των ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης με 15 ετών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ) ήσαν χρήστες προϊόντων καπνού.
  • Όσον αφορά τη διατροφή το 2019, το 54, 8% των ανθρώπων στις χώρες μέλη της ΕΕ ήσαν υπέρβαροι και το 17,0% παχύσαρκοι, με παρόμοια ποσοστά για χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος
  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Το 2019 επηρέασε το 36% των γυναικών και το 41% των ανδρών, στις χώρες μέλη της ΕΕ
  • Ταυτόχρονα καταγράφονται ανεπαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας των πολιτών στο μέσο όρο της ΕΕ
  • Συνολικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρέμειναν η πιο κοινή αιτία θανάτου που ευθύνεται για περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια θανάτους στις γυναίκες και περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια στους άνδρες
  • Η θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασε παρόμοια δυσμενή εξέλιξη.

 

Προσοχή:

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021, το ποσοστό θνησιμότητας στην Ελλάδα από καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια -συνολικά- ξεπέρασε το 31%.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία…

… με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καλεί σε αφύπνιση τόσο την Πολιτεία όσο και τους πολίτες.

Σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα απαιτείται ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2024 καλεί τα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουν μέτρα για την καρδιαγγειακή υγεία και για την έγκαιρη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης καλεί να λάβουν υπόψιν τους τη σύνδεσή τους με άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες.

Προσοχή!

Επομένως απαιτείται η χάραξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα θέτει στόχους με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και προϋπολογισμό για:

  • Στρατηγικές εντοπισμένες στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη  
  • Πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες.
  • Σωστή αποκατάσταση και ποιότητα ζωής των ασθενών, και
  • Καθολικό περιορισμό του καπνίσματος και ατμίσματος στην Ελλάδα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "7 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγείας "

Leave a comment