6 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

«Να περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου! Να είσαι δραστήριος!»

 

Η έλλειψη σωματικής άσκησης αναγνωρίζεται πλέον ως ο 4ος συχνότερος παράγοντας κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας.  Μάλιστα, περίπου 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

 

Η 6η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας. Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί ένα καθολικό φαινόμενο και αναγνωρίζεται πλέον ως ο 4ος συχνότερος παράγοντας κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας. Περίπου 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, και επομένως θα μπορούσαν να είχαν σε μεγάλο βαθμό προληφθεί.

Στον αντίποδα

Η άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πληθώρας παθολογικών καταστάσεων και χρόνιων νοσημάτων και γι’ αυτό συστήνεται ισχυρά. Το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας φυσικής δραστηριότητας είναι: “Have a good time! Be active!”. Δηλαδή «Να περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου! Να είσαι δραστήριος!», υπενθυμίζοντας ότι όταν η φυσική δραστηριότητα είναι πηγή διασκέδασης είναι πιθανότερο να υιοθετείται απ’ όλους μας.

Αναπνευστικά προβλήματα και…ακινησία

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ακόμα πιο έντονη μεταξύ των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η δύσπνοια, η μυϊκή αδυναμία και η κατάθλιψη περιορίζουν συχνά τον ασθενή στο σπίτι, οδηγώντας τον έτσι σε έναν φαύλο κύκλο κακής φυσικής κατάστασης, μειωμένης λειτουργικότητας και επίτασης των συμπτωμάτων του.

www.zoimehap.gr  – H «Ζωή με ΧΑΠ»

Ο πρώτος ελληνικός ιστότοπος με αναλυτικές οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ωστόσο, η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, μέσα από συστηματική και στοχευμένη άσκηση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα του ασθενή, ενισχύοντας σημαντικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία δημιούργησε τον ιστότοπο https://www.zoimehap.gr/.

Η «Ζωή με ΧΑΠ» αποτελεί τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο με αναλυτικές οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο ιστότοπος περιέχει απλά video με ασκήσεις ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών, των μυών των άνω και κάτω άκρων και του κορμού. Επίσης και διατατικές ασκήσεις καθώς και οδηγίες για ασφαλή συμμετοχή σε χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση. Η παρακολούθηση των video προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυσική του κατάσταση, τη βαρύτητα της νόσου του και τα άλλα νοσήματα από τα οποία πάσχει, να ασκηθεί με ασφάλεια στον χώρο του σπιτιού του.

 

Φυσικά η παραπάνω πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ολοκληρωμένα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης, τα οποία θα πρέπει να οργανωθούν στο εθνικό σύστημα υγείας, ώστε να παρέχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως γίνεται σε συστήματα υγείας του εξωτερικού. Ωστόσο, με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν οι ασθενείς τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, στόχος που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ολιστικής αντιμετώπισής τους.

Ποιοί συμμετείχαν στη δημιουργία του ιστότοπου

-«Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος-Πνευμονική Κυκλοφορία-Αποκατάσταση»: Yπεύθυνες: Mπούτου Αφροδίτη, Μητρούσκα Ιωάννα . Συντονίστρια: Ροβίνα Νικολέττα

-«Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια»: Yπεύθυνοι: Παπαϊωάννου Ανδριάνα,  Χειλάς Γεώργιος- Συντονιστής: Τζανάκης Νικόλαος

-Καθοριστική ήταν η συμβολή της κας Κωνσταντίνας Δίπλα, εργοφυσιολόγου, καθηγήτριας, ΑΠΘ.

Υπεύθυνες Ομάδας Εργασίας Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονική Κυκλοφορία – Αποκατάσταση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας:  Μπούτου Αφροδίτη, Μητρούσκα Ιωάννα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "6 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας"

Leave a comment

error: