34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 10, 11 & 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

kardiologiko sinedrio

kardiologiko sinedrio•           Πάνω από 2.500 καρδιολόγοι θα συμμετέχουν στην ετήσια κορυφαία καρδιολογική εκδήλωση

•           Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην ανταλλαγή απόψεων επάνω στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας

 

Το ερευνητικό έργο που παράγεται στη χώρα μας, με ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα, τα νεότερα δεδομένα και οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας, θα παρουσιαστούν στο 34ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο HILTON στην Αθήνα, από την Πέμπτη 10 έως και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. Στην ετήσια κορυφαία καρδιολογική εκδήλωση θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 2.500 καρδιολόγοι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην ενεργό συμμετοχή Ελλήνων καρδιολόγων της διασποράς.

 

Ανάμεσα στους πολλούς και εκλεκτούς ομιλητές του Συνεδρίου είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο κ. Στέφανος Φούσας, Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, ο Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Βλασερός και πολλοί άλλοι.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος θα αναφερθεί στο ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της γήρανσης της καρδιάς, καθώς το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ίσως το πρώτο σύστημα, το οποίο παραβλάπτεται και οδηγείται σε γήρανση. Η αντιγηραντική έρευνα βασίζεται στις μέρες μας σε περισσότερο επιστημονικές βάσεις. Αν και δεν βρισκόμαστε κοντά στην ανακάλυψη της ‘πηγής της νεότητας’, ζούμε πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν και η γήρανση του ανθρώπου έχει επιμηκυνθεί κατά μια δεκαετία.

 

Με την πρόοδο της ηλικίας η καρδιά υφίσταται προοδευτικές μεταβολές που οδηγούν σε διαταραχές της δομής και της λειτουργίας της. Τα σύγχρονα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις (κυρίως ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων) και η συστηματική άσκηση αποτελούν βασικές παραμέτρους που επιβραδύνουν τόσο την συνολική, αλλά κυρίως την καρδιαγγειακή γήρανση.

 

Σε συγχρονικές μελέτες (cross – sectional) σε ανθρώπους, ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρυνση και βελτιώνει τους δείκτες διαστολικής λειτουργίας. Πιλοτικές μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός άσκησης, ελέγχου του στρες και εξειδικευμένη διατροφή που μειώνει την LDL-χοληστερόλη αυξάνει επίσης τη δραστικότητα των τελομερασών. Επιπλέον, φάρμακα, όπως οι αναστολείς του άξονα ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης, οι β-αναστολείς, τα αντιαιμοπεταλιακά και οι στατίνες αποδεδειγμένα επιβραδύνουν την αναδιαμόρφωση και γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνοντας την ποσότητα και την ποιότητα της ζωής, τόσο σε συνθήκες πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς πρόληψης.

Η καταγραφή Stent4Life ξεκίνησε στη χώρα μας στα τέλη του 2010, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το Νοέμβριο του 2013 η ΕΚΕ ξεκινά Πανελλήνια Καμπάνια Ενημέρωσης του Κοινού στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεώργιος Παρχαρίδης θα αναλύσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την καταγραφή stent for life (εμφράγματα) στη χώρα μας που δείχνουν πως μέσα στα δύο πρώτα χρόνια η εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα αυξήθηκε πολύ σημαντικά από 9% σε 32% και το ποσοστό της μη επαναιμάτωσης ελαττώθηκε από 50% σε 28%. Ωστόσο η θρομβόλυση αποτελεί την προέχουσα μέθοδο επαναιμάτωσης. Η συμμετοχή περισσότερων νοσοκομείων στο πρόγραμμα, η βελτίωση της προνοσοκομειακής διάγνωσης και η γρηγορότερη μεταφορά στο νοσοκομείο θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερη ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και ανύψωση του ST  στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

 

Ο κ. Παρχαρίδης στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα αναφερθεί και στην καταγραφή των συγγενών καρδιοπαθειών στην Ελλάδα, καθώς οι προοπτικές επιβίωσης των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD) έχουν βελτιωθεί σημαντικά εδώ και 4 δεκαετίες καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. Είναι εντυπωσιακό πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 1000 νεογνά με CHD και πάνω από το 85% αναμένεται να φτάσουν στην ενηλικίωση ενώ υπάρχουν περίπου 40.000 έφηβοι και ενήλικες με ποικίλους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών.

 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων ασθενών με CHD στη χώρα μας και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική βάση καταγραφής δεδομένων, με την ονομασία CHALLENGE (Adult congenital Heart Disease registry. A Registry from the Hellenic Cardiological  SociEty).

 

H καταγραφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και σε αυτήν συμμετέχουν 17 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1000 ενήλικες ασθενείς με διάφορες ανατομικές βλάβες και διαγνώσεις, τόσο απλές όσο και πιο σύμπλοκες.

 

Ο κ. Στέφανος Φούσας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας θα παρουσιάσει τη σχέση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων με άλλες συννοσηρότητες, όπως ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η κολπική μαρμαρυγή και πολλά άλλα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και αναμένεται να γίνει το ίδιο και στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020. Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές πρόοδοι έχουν σημειωθεί τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων όπως η αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

 

Ο Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Βλασερός θα μιλήσει για την παιδική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και επηρεάζει σταθερά πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή και πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις σε νεαρότερη ηλικία Πρόσφατα αποτελέσματα μιας μελέτης που άρχισε το 1986 και συμπεριέλαβε 1.117 υγιή παιδιά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ έδειξε ότι τα υπέρβαρα παιδιά έχουν διπλάσιο κίνδυνο ενώ τα παχύσαρκα παιδιά τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση ως ενήλικες έναντι των παιδιών με κανονικό βάρος. (American Heart Association High Blood Pressure Research 2013 Scientific Sessions; Sept. 11-14, 2013; New Orleans). Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με αυτά, μπορούν να προληφθούν, και για το λόγο αυτό η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

 

Για να δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.hcs.gr/content/articles/PROGRAMMA_SYNEDRIOY5

 

Share

Be the first to comment on "34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 10, 11 & 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013"

Leave a comment