Με τη συμμετοχή 30 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων και διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ανοίγει στις 14 Ιουνίου η αυλαία του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα. Το 8o κατά σειρά συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), και του Pharma Innovation Forum (PIF). Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Μακεδονία).
Το συνέδριο αποτελεί:
–Σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, βέλτιστων πρακτικών αλλά και νεότερων εξελίξεων στον τομέα της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης των τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 400 σύνεδροι από το χώρο της Υγείας, σημαντικοί διεθνείς και Έλληνες Ακαδημαϊκοί, στελέχη της αγοράς και εκπρόσωποι των φορέων, της Πολιτείας και των ασθενών συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες.
–Στόχος του είναι να προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος οι στρατηγικές, οι διαδικασίες, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την υπέρβαση πιθανών φραγμών στην πρόσβαση σε πολλές νέες και καινοτόμες θεραπείες.
-Με τίτλο «HTA: Setting goals for an innovative future», το κύριο θέμα του 8ου συνεδρίου HTA είναι ο νέος ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας – όπως καινοτόμα φάρμακα, ορισμένες ιατρικές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός και μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας – να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.
–Το συνέδριο θα ανοίξει την αυλαία του εστιάζοντας τη συζήτηση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Στο διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Κεντρικός συντονιστής θα είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Αθανάσιος Βοζίκης.
–Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η 1η Ενότητα του συνεδρίου, η οποία θα εστιάσει στο νέο ρόλο της ΑΤΥ και των Διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του νέου κανονισμού ΑΤΥ καθώς και στις προκλήσεις και ευκαιρίες στη διαδικασία εφαρμογής. Ο καθηγητής Πάνος Καναβός, αναπληρωτής καθηγητής, αναπληρωτής διευθυντής, LSE Health, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, London School of Economics θα εστιάσει στις νέες τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη αειρά του ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), Alexander Natz θα επικεντρώσει την ομιλία του στις επιπτώσεις του νέου κανονισμού ΑΤΥ για τις εταιρείες και πως αυτές μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για το 2025.
-Οι επόμενες δύο ενότητες θα εστιάσουν στην οικοδόμηση ισχυρότερης ΑΤΥ στην Ελλάδα αναλύοντας τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τη χρήση αποτελεσματικότερων καινοτόμων μοντέλων για διασφάλιση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες. Στις ενότητες αυτές θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Επιτροπής HTA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Φλώρα Μπακοπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Δρ. Νάντια Γκογκοζότου, η φαρμακοποιός και προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων στη Διεύθυνση Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χαρά Κανή, ο ο διδάσκων Οικονομικών της Υγείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Αθανάσιος Χαντζάρας,, και ο φαρμακοποιός και προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης & Αξιοποίησης Ελέγχων στη Διεύθυνση Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Βασίλειος Κουράφαλος.
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στη χώρα μας το πλαίσιο αξίας για ψηφιακές τεχνολογίες υγείας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 4ης ενότητας αφιερωμένης στη «Βελτίωση της πρόσβασης για ψηφιακές πλατφόρμες και ιατρικές συσκευές»,θα πάρει τον λόγο η Μadeleine Haig,, επιστημονική συνεργάτιδα στην Ομάδα Έρευνας Ιατρικής Τεχνολογίας στο London School of Economics and Political Science (LSE). Με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώιμη εκπαίδευση και η έρευνά της επικεντρώθηκαν στην εσωτερική πολιτική υγείας των ΗΠΑ πριν αποκτήσει μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική Υγείας από το LSE. Επί του παρόντος, η κ. Haig ηγείται της έρευνας για την ανάπτυξη ενός πλαισίου αξίας για την αξιολόγηση των ψηφιακών τεχνολογιών υγείας που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης χρόνιων ασθενειών. Η τελική εργασία αναμένεται στα τέλη του μήνα, ενώ η εργασία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φετινό ISPOR στη Βοστώνη και στη συνέχεια στο συνέδριο HTA στην Ελλάδα. Την ενότητα θα συντονίσει ο Πάνος Σταφυλάς, καρδιολόγος / σύμβουλος HTA, επιστημονικός διευθυντής της HealThink. Στη συζήτηση θα δυμμετέχουν επίσης και ο Χαράλαμπος Πλατής, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η Ελευθερία Πικρού- Μωραϊτάκη, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας & Τεχνολογίας στην Υγεία Α.Ε. (ΕΚΑΠΤΥ).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.htaconference.gr/
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "30 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμετέχουν στο 8ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)"