26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ναρκωτικά: Τι πρέπει να γνωρίζω

Ελπίζοντας για μια άλλη ζωή…

·Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επισημαίνει για τη χώρα μας, πως η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, έχει επιδεινώσει την κατάσταση των εξαρτημένων, με τη ραγδαία αύξηση του HIV/AIDS, αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών, την αύξηση όσων διαβιούν στο δρόμο, τη στροφή τους σε νέες, οικονομικότερες αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες, την ενίσχυση αυτοκαταστροφικών μορφών συμπεριφοράς και την αισθητή αποδυνάμωση του κινήτρου για θεραπεία. Επιπλέον, η ανεργία και η φτώχεια περιορίζουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής οικογένειας απέναντι στο φαινόμενο.

 

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι φορείς θεραπείας χρειάζονται ενίσχυση, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το δικαίωμα και η ελπίδα των ανθρώπων να αλλάξουν ζωή. Επομένως, η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας είναι απαραίτητη, ώστε να διαφυλάξουμε όλοι μαζί το δικαίωμα των εξαρτημένων στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη πέρα από στερεότυπα και αποκλεισμούς.

 

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σας

 

Τι πάει να πει η άποψη ότι τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας ζωή;

Όλα τα ναρκωτικά επιδρούν στον εγκέφαλο επηρεάζοντας έτσι την ψυχική μας ζωή, δηλαδή τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την αντίληψή μας. Όταν κάποιος, λοιπόν, είναι υπό την επήρεια ενός ναρκωτικού, περνά σε μια διαφορετική και ασυνήθιστη συνειδησιακή κατάσταση, καθώς όσα βλέπει, σκέφτεται και αισθάνεται είναι νέα και άγνωστα. Τα πάντα μπορεί να μοιάζουν πρωτόγνωρα, με πιο χτυπητά χρώματα, πιο σκοτεινά, πιο χαρούμενα, πιο λυπημένα, πιο έντονα ή απλώς άγνωστα και τρομακτικά.

-Γιατί τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα;

Όλα τα ναρκωτικά έχουν επιπτώσεις (διεγείρουν ή καταστέλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τροποποιούν την αντίληψή μας κ.ά.). Κατά συνέπεια, λοιπόν, κάθε χρήση (ακόμη και για δοκιμή) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, ανάλογα με το πλαίσιο και το περιβάλλον της χρήσης. Για παράδειγμα, κάποιος που αισθανόταν δυστυχισμένος, είναι πιθανόν να αισθανθεί ακόμα χειρότερα με τη χρήση. Εάν οδηγήσει μετά ή αν λάβει ουσίες σε απομονωμένα μέρη αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος ή μη έγκαιρης βοήθειας. Υπάρχουν μια σειρά από περιστάσεις και πράξεις που μπορεί να πολλαπλασιάσουν τους κινδύνους που ήδη ενέχει η χρήση ουσιών από μόνη της.

-Θα αρέσω περισσότερο στους άλλους αν κάνω χρήση ναρκωτικών;

Όχι. Ο ριψοκίνδυνος άνθρωπος συχνά προκαλεί τον αρχικό θαυμασμό των άλλων και ίσως να κερδίσει και τη συμπάθειά τους για ένα διάστημα. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι άνθρωποι που κερδίζουν την προτίμηση και την αγάπη των άλλων, είναι αυτοί που παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους κι αυτό μάλλον δεν είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών.

-Τα ναρκωτικά μας βοηθάνε να λύσουμε τα προβλήματά μας;

Όχι. Με τα ναρκωτικά μπορεί κάποιος να ξεχάσει για λίγο τις σκοτούρες του και τα προβλήματά του, αλλά η χρήση θα του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, επειδή τα ναρκωτικά έχουν και σοβαρές παρενέργειες και νομικές συνέπειες, ορισμένες φορές.

-Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά;

Το αν κάποιο ναρκωτικό θα συμπεριληφθεί στα «σκληρά» ή τα «μαλακά» καθορίζεται για την κοινή γνώμη από το βαθμό στον οποίο θεωρείται ότι προκαλεί εθισμό και από το πόσο αυστηρές είναι οι ποινές για τη χρήση του. Στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι μία απλούστευση που δεν ευσταθεί ούτε νομικά ούτε φαρμακολογικά. Η κάνναβη και το LSD, για παράδειγμα, που θεωρούνται μαλακά ναρκωτικά, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιδράσεις στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου ψυχικά ασταθούς και επιρρεπούς. Ακόμη, το πλαίσιο και οι συνθήκες χρήσης μπορεί να πολλαπλασιάσουν τους κινδύνους για το χρήστη ανεξάρτητα από την ουσία χρήσης. Και, βέβαια, τα μαλακά ναρκωτικά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η αρχική ουσία χρήσης, η οποία στην εξέλιξη οδηγεί σε συστηματική χρήση σκληρών ναρκωτικών.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών;

Συχνές απουσίες από σχολείο ή δουλειά.
Μεταπτώσεις στη διάθεση.
Αλλαγές στην εμφάνιση.
Υπερβολική κούραση.
Έλλειψη όρεξης.
Προσοχή!
Ωστόσο, πολλά από τα παραπάνω μπορούν να προκληθούν και από άλλους λόγους: προβλήματα υγείας (και ψυχικής) και είναι σχετικά φυσιολογικές συμπεριφορές στους εφήβους.

-Η θεραπεία για τα ναρκωτικά είναι αποτελεσματική;

Ουσιαστικά, η απάντηση είναι ναι, αν και πολλά εξαρτώνται από το πώς καθορίζουμε τον όρο αποτελεσματική. Όσοι κάνουν κατάχρηση ουσιών, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκονται, χρειάζονται διαφορετικό είδος θεραπείας. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζονται διαφορετικού τύπου υπηρεσίες που στοχεύουν στην πλήρη ένταξη του ανθρώπου στην κοινωνία.
Το ζήτημα της υποτροπής είναι πάντοτε μία πιθανή διαδικασία και ο χρήστης μπορεί να κάνει τη διαδρομή της θεραπείας πάνω από μία φορά. Η σωματική αποτοξίνωση μπορεί να επιτευχθεί σε μερικές μέρες. Η ψυχική απεξάρτηση και αλλαγή είναι μια πιο μακρόχρονη διαδικασία. Χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να αποκοπεί οριστικά από τις παλιές του παρέες και συνήθειες και να χτίσει συστηματικά τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Η καλύτερη βοήθεια που μπορώ να δώσω σε ένα φίλο μου αν καταλάβω ότι έχει προβλήμτα με τις ουσίες είναι να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό ή να το αναφέρω σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει;

Μόλις αντιληφθούμε ότι έχουμε πρόβλημα ή μόλις αντιληφθούμε τα πρώτα σημάδια ή έχουμε τις πρώτες υποψίες για χρήση ουσιών είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα και να μην αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Και επειδή ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος κάνει χρήση δύσκολα θα κάνει την επαφή, γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι είναι σημαντικό να φέρουν τις πληροφορίες για να ξεκινήσει η διαδικασία κινητοποίησης της οικογένειας.
Πολλοί γονείς ξεκινούν να συμμετέχουν σε ομάδες και στη συνέχεια, καταφέρνουν να κινητοποιήσουν το παιδί να κάνει την πρώτη επαφή με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα.

Θα σας βοηθήσουν
Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο: τηλ.: 24210-80246 (για την 1η επαφή και πληροφορίες).
Μονάδα Οικογένειας: τηλ.: 24210-36412 (για την 1η επαφή γονιών και συγγενών και πληροφορίες).

-Μονάδα Θεραπείς και Κοινωνικής Επανένταξης: τηλ.: 24210-23863, 23439.

 

Ευχαριστούμε το Τμήμα Ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ , για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών"

Leave a comment