25 Μαϊου : Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης Παθήσεων Θυρεοειδούς

Θυρεοειδής αδένας

Οι διατραχές του και πώς αντιμετωπίζονται

Ο θυρεοειδής αδένας είναι όργανο που βρίσκεται στο κάτω τμήμα του τραχήλου. Εκκρίνει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την καλσιτονίνη (CT). Απ’ αυτές, η θυροξίνη και τριιωδοθυρονίνη καθορίζουν στο έμβρυο την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη σκελετική ωρίμανσή του. Επίσης  συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, νευρικού και γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και του αίματος. Δρουν επίσης καθοριστικά στη φυσιολογική λειτουργία των υπόλοιπων ενδοκρινών αδένων, τα οστά, τον μεταβολισμό, την κατανάλωση οξυγόνου και την παραγωγή θερμότητας.

Προσοχή!

Είναι επομένως εύκολα κατανοητό ότι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι προϋπόθεση για τη φυσιολογική γονιμοποίηση, την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και την ομαλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής μας.

Διαταραχές στη λειτουργία του

Σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να έχουν οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο αδένας αυτός, όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν όμως μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση αυτών των ορμονών, (το γνωστό υπερ- και υπο-θυρεοειδισμό), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως: ιογενείς φλεγμονές, όζοι, οζώδης βρογχοκήλη, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) κ.τ.λ.

Προσοχή!

Οι παραπάνω παθήσεις, εάν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, να προάγουν την αρτηριοσκλήρυνση, την απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ανδρών και γυναικών κ.ά.

 

Διερεύνηση των παθήσεων

Για να διερευνηθεί η κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα πρέπει να γίνει εξέταση από το γιατρό, προσδιορισμός στο αίμα των ορμονών τριιωδοθυρονίνη(Τ3), θυροξίνη (Τ4), σε συνδυασμό πάντα με τη μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, καθώς και προσδιορισμός των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.

Συχνά απαιτείται υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, με το οποίο διαπιστώνεται το μέγεθος του αδένα, η ηχογένειά του, η αιμάτωσή του, η παρουσία ή μη όζων και καθορίζεται η μορφολογία των όζων καθώς και η πιθανή παρουσία σ’ αυτούς ύποπτων χαρακτηριστικών για κακοήθεια. Σπανιότερα απαιτείται σπινθηρογράφημα του αδένα.

·Προσοχή!

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ συχνές. Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ασθενείς που πάσχουν από αυτές.

Το πρόβλημα σε αριθμούς

Στις ΗΠΑ σήμερα αυτοί που πάσχουν από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000 – 30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000. Παράλληλα, και το κοινωνικό κόστος είναι σημαντικό, καθώς σε μια ανάλυση απο την Δανία αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν απο τη δουλειά τους περίπου τρείς φορές περισσότερο απο τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου τους.

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα + καρκίνος

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναλυτικότερα:

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες  παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους.

καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (μκρότερο από 1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ. Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται απο την έγκαιρη διάγνωση.

Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

Προσοχή!

Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν πλέον ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.  

Αυτό το γνωρίζατε;

αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στη χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης.. Δηλαδή μιας ανακάλυψης που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα.

-Επειδή η έλλειψη ιωδίου στις έγκυες σχετίζεται με καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη του εμβρύου, το γεγονός αυτό καθιστά υποχρεωτική την αυξημένη λήψη ιωδίου, καθώς και την αύξηση της δόσης της θυροξίνης στις γυναίκες υπό αγωγή.

-Tο τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης των ασθενών του, αλλά και την εκπαίδευση που κάνει πιο ποιοτική τη θεραπευτική προσέγγισή τους, την οποία έχουν τόσο ανάγκη.

-H Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς  καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρεία και γιορτάζεται κάθε χρόνο μαζί με την Αμερικανική,  τη Νοτιοαμερικανική και την Ασιατική-Ωκεανική Θυρεοειδική Εταιρεία. Η υποστήριξή της από όλες τις μεγάλες διεθνείς Εταιρείες μετατρέπουν την ημέρα αυτή ένα παγκόσμιο γεγονός.

Πρόκειται για ημέρα, αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς, σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της; Να πληροφορούμαστε όλοι για τη σημασία του αδένα και την αναγκαιότητα να ελέγχουμε τη λειτουργία του, ώστε να προλαβαίνουμε τις παθήσεις που τον αφορούν. 

 

Ευχαριστούμε  το  Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "25 Μαϊου : Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης Παθήσεων Θυρεοειδούς"

Leave a comment

error: