25 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης

xr:d:DAFL_BGRlWk:4323,j:5248213969145161978,t:23062504

ΛΕΥΚΗ: η «νόσος του φωτός»

Μην την φοβάστε… Απομυθοποιήστε την!

Πρόκειται γι’ αυτές τις λευκές κηλίδες που έτσι και εμφανιστούν στο δέρμα,

προκαλούν ακόμα και… πανικό. Το πρόβλημα, όμως, είναι καθαρά…αισθητικό. Η λεύκη δεν μεταδίδεται και αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά- αφήνοντας πίσω της κάθε έντονη ψυχοκοινωνική επιβάρυνση- με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που συνιστά ο δερματολόγος.

Λευκές κηλίδες, πάλλευκες ή ροζ, που πιθανόν να καλύπτουν και μεγάλο μέρος της επιφάνειας του δέρματος και γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς, κυρίως το καλοκαίρι που το δέρμα είναι ηλιοκαμένο. Αυτή είναι η λεύκη που φαίνεται να «φουντώνει» από το στρες και τη στενοχώρια. Μην την φοβάστε, όμως. Οι ειδικοί γιατροί συνιστούν αν μη τι άλλο, να την απομυθοποιήσετε ιδίως σήμερα με τις καινοτόμες θεραπείες.

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη…

…στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς.

H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική πάθηση…

.. που στους περισσότερους ασθενείς έχει αυτοάνοση αιτιολογία. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από την απώλεια της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, έχει ίδια συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των φύλων και εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όμως τα αρχικά συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Να θυμάστε ότι:

-O καταλληλότερος θεραπευτικός δρόμος για κάθε ασθενή θα βρεθεί σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, τον δερματολόγο.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να επισκέπτονται έγκαιρα τον δερματολόγο τους, καθώς μόνο σε συνεργασία μαζί του θα βρεθεί η κατάλληλη θεραπευτική διαδρομή και θα δουν πραγματικά τα συμπτώματα να υποχωρούν σημαντικά και τη ζωή τους να βελτιώνεται

Άλλο λεύκη, άλλο..ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι η πιο συχνή μυκητίαση του καλοκαιριού. Πρόκειται για λευκές ή καφεγαλακτόχρωμες κηλίδες με απολέπιση, που εμφανίζονται κυρίως στους ώμους, το θώρακα και την πλάτη. Προσβάλλει περισσότερο έφηβους και ενήλικες και λιγότερο γέροντες και παιδιά. Παρουσιάζεται στο δέρμα υπό μορφή κηλίδας λευκής ή καφέ. Είναι δυνατόν να υπάρχουν και μόνο λευκές κηλίδες, γι’ αυτό και πολλοί την μπερδεύουν με τη λεύκη και ανησυχούν. Οι αντιμυκητιακές κρέμες και η θεραπεία από το στόμα έχουν άριστα αποτελέσματα στην περίπτωση της ποικιλόχρου πιτυρίασης..

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

  1. Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια επίκτητη αυτοάνοση δερματοπάθεια, στην οποία η τμηματική απώλεια της χρωστικής του δέρματος που ονομάζεται μελανίνη προκαλεί λευκές ή ροζ κηλίδες αποχρωματισμένου δέρματος. Οι αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και συχνότερα εντοπίζονται στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα), στον λαιμό, στις μασχαλιαίες περιοχές και σε περιοχές τριβής και πίεσης (αγκώνες, γόνατα, ραχιαία επιφάνεια ποδιών, πλευρά). Άχρωμες κηλίδες επίσης μπορούν να εμφανιστούν σε περιοχές που έχει προηγηθεί τραυματισμός του δέρματος. Η λεύκη δεν μεταδίδεται.

 

  1. Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Τα αρχικά της συμπτώματατα εμφανίζονται συνήθως πριν από τα 30 χρόνια. Ωστόσο η λεύκη μπορεί να εμφανισταί σε οποιαδήποτς ηλικία.

  1. Ποιούς αφορά και πόσο συχνή είναι;

Η λεύκη είναι η πιο κοινή διαταραχή υπομελάχωσης με εκτιμώμενο επιπολασμό 0,5–2% σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στην Ευρώπη ο επιπολασμός της εκτιμάται στο 1%, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 ασθενείς με λεύκη. Εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με παρόμοια συχνότητα σε όλα τα φύλα και τις εθνικότητες.

  1. Ποιοί τύποι λεύκης υπάρχουν;

 

Η λεύκη χωρίζεται σε τρεις τύπους:

  1. Η μη τμηματική λεύκη (NSV) είναι ο πιο κοινός τύπος λεύκης. Παρουσιάζεται με αποχρωματισμένες κηλίδες και στις δύο πλευρές του σώματος με συμμετρική κατανομή, συνήθως εξελίσσεται αργά και έχει απρόβλεπτη πορεία.

  1. Η τμηματική λεύκη (SV), η οποία συνήθως εντοπίζεται στη μια πλευρά του σώματος, έχει πρώιμη ηλικία έναρξης, εξελίσσεται γρήγορα και στη συνέχεια σταθεροποιείται.

  1. Τέλος, η λεύκη μικτού τύπου αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή της τμηματικής λεύκης, αλλά αρκετούς μήνες αργότερα εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία, οπότε παίρνει τη μορφή της μη τμηματικής λεύκης.

  1. Τι προκαλεί τη λεύκη;

Η λεύκη προκαλείται από την απώλεια των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης, η μη τμηματική λεύκη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε ορισμένα μελανοκύτταρα και τα καταστρέφει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στο δέρμα. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισης της λεύκης είναι η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η γενετική ευαισθησία και το περιβαλλοντικό στρες.

  1. Είναι κληρονομική;

Υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση, αφού περίπου το 20% των ασθενών έχει τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με λεύκη.

  1. Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Η διάγνωση της βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη και το οικογενειακό ιστορικό. Σε δύσκολες περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να λάβει βιοψία δέρματος από την πάσχουσα περιοχή. Τέλος, οι εξετάσεις αίματος είναι σημαντικές για τον εντοπισμό πιθανών συννοσηροτήτων, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή ο σακχαρώδης διαβήτης.

  1. Ποιές θεραπείες υπάρχουν για τη λεύκη;

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη λεύκη είναι οι τοπικές θεραπείες (κορτικοστεροειδή και αναστολείς καλσινευρίνης), η φωτοθεραπεία, η από του στόματος χορήγηση στεροειδών καθώς και νεότερες θεραπείες υπό μορφή κρέμας. Υπάρχουν επίσης και τεχνικές χειρουργικής μεταμόσχευσης, που εφαρμόζονται σε ορισμένους μόνο ασθενείς, καθώς και θεραπείες αποχρωματισμού σε περίπτωση εκτεταμένης λεύκης.

  1. Ποιός είναι ο στόχος της θεραπείας στη λεύκη;

Οι στόχοι της θεραπείας της λεύκης είναι να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου, να προαχθεί η επαναμελάγχρωση και να απο τραπούν οι υποτροπές της νόσου.

  1. Πώς επηρεάζει η λεύκη τη ζωή αυτών που πάσχουν ;

Ενώ η λεύκη δεν απειλεί τη σωματική υγεία, οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν αρνητικό ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο. Η μελέτη VALIANT, μια μελέτη αξιολόγησης του φορτίου της λεύκης στην οποία συμπεριλήφθηκαν 3.541 άνθρωποι με λεύκη από 17 χώρες, επιβεβαίωσε την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λεύκη επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τη συναισθηματική ευεξία των ασθενών.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (55,0%) ανέφεραν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης. 9 στους 10 ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης τους και 3 στους 5 ασθενείς ανέφεραν ότι η λεύκη είχε αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους.

Οι πιο συχνές ψυχοκοινωνικές συννοσηρότητες που περιγράφονται στις μελέτες είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η κοινωνική φοβία, το αισθήματα στιγματισμού, οι διαταραχές προσαρμογής, οι διαταραχές ύπνου, η συμπεριφορά αποφυγής και περιορισμού, και οι δυσκολίες στη σχέση. Στις μελέτες οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερη ψυχοκοινωνική επιβάρυνση περιλάμβαναν το γυναικείο φύλο, την ύπαρξη βλαβών σε ορατές περιοχές (π.χ. χέρια, πρόσωπο) ή στις περιοχές των γεννητικών οργάνων, την ηλικία μικρότερη των 30 ετών (ιδιαίτερα τους έφηβους) και την έκταση της βλάβης.

Ευχαριστούμε τους Δρ. Ιωάννη Μπάρκη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), και τη Δρ. Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Α΄ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”, για τις πληροφορίες που μας δώσανε σε σχετική Συνέντευξη Τύπου.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "25 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης"

Leave a comment