24 – 30 Απριλίου 2024 : Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης

Σώζοντας ζωές μέσω του εμβολιασμού

 

Η Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης  εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Τα εμβόλια έχουν γίνει παγκόσμια…

…στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα  ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Οι εκστρατείες εμβολιασμού μάς επέτρεψαν να εξαλείψουμε την ευλογιά, να νικήσουμε σχεδόν την πολιομυελίτιδα και να εξασφαλίσουμε ότι περισσότερα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν περισσότερο από ποτέ», ανέφερε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε ο Σύλλογος με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης.

 Φέτος, η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης  θα γιορτάσει…

…τα 50 χρόνια Διευρυμένου Προγράμματος Ανοσοποίησης αναγνωρίζοντας: α) Τις συλλογικές προσπάθειες να σωθούν και να βελτιωθούν αμέτρητες ζωές από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια, και β) Καλώντας όλες τις χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα ανοσοποίησης για την προστασία των επόμενων γενιών.

Μην ξεχνάτε …

  1. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ), για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού καθώς και ειδικών ομάδων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διαμορφώνει, επικαιροποιεί και προσαρμόζει τις συστάσεις εμβολιασμού βάσει συστηματικής επιστημονικής τεκμηρίωσης, επιδημιολογικών δεδομένων και οικονομικής στάθμισης. Τα εμβόλια που εντάσσονται στο ΕΠΕ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή».
  2. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει κατατάξει τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια υγεία, ετησίως προλαμβάνονται 3,5 έως 5 εκατομμύρια θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό, γεγονός που τον καθιστά μία από τις οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
  3. 3. Στις μέρες μας, κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται παγκοσμίως από τα εμβόλια πέντε ανθρώπινες ζωές. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται και η χρήση νέων εμβολίων ολοένα και αυξάνει, περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε τα βασικά εμβόλια .
  4. Ο ΠΣΕΥ θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων ( HPV σε αγόρια και κορίτσια, προσπαθώντας να βοηθήσει στον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έως το 2030 να έχουμε εμβολιάσει το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών. Κι αυτό ώστε το 2047 η χώρα μας να έχει εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, έχοντας δημιουργήσει και έντυπο υλικό για τον σκοπό αυτό.

Ο  εμβολιασμός αποτελεί προνόμιο των Ελλήνων πολιτών…

… και υποχρέωση της Πολιτείας, ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Φωφώ Καλύβα. Στη χώρα μας διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν. Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί την επιδημιολογία των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, αλλά και αυτό των Ενηλίκων. Τέλος, στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί ψηφιακό μητρώο εμβολιασμών, ενώ ο ΕΟΦ είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία, την επάρκεια και την ασφάλεια των εμβολίων, στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν στην κυκλοφορία των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Ο εμβολιασμός είναι προφανώς θύμα της ίδιας του της επιτυχίας,…

συνέχισε η κα Καλύβα. Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, εξήγησε, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον εξαφανισθεί λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού και, ως εκ τούτου, σημαντικός αριθμός ενδέχεται ακόμη και να αμφισβητεί τη σημασία του εμβολιασμού.


«Ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο…

αλλά ταυτόχρονα έμμεσα προστατεύει και τους επίνοσους και άλλους ευπαθείς συνανθρώπους στο περιβάλλον του, όπως τα μέλη της οικογένειάς του, τους φίλους του, τους γείτονές του,»  τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μ. Θεοδωρίδου,, προσθέτοντας ότι «μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης του παθογόνου σε αυτούς. Έμμεσα παρέχει προστασία σε επίνοσα άτομα που μπορεί να ανήκουν σε ομάδες όπου ο εμβολιασμός αντενδείκνυται, όπως τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά, ορισμένα ανοσοκατασταλμένα άτομα ή άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έχει εμβολιαστεί, τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο.

«Τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορωνοϊού…

…όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης» επεσήμανε ο κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Ειδ. Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.ά., αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ. «Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής του ιού και της εγχώριας μετάδοσης της νόσου».

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)…

…αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς και αποτελεί τη βασική αιτία σχεδόν του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανέφερε ο κ. Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, αποτελεί και σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα και μιας σειράς άλλων καρκίνων, όπως του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού, του πέους, καθώς επίσης και άλλων συχνών καλοήθων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ο Εμβολιασμός κατά του HPV, σε αγόρια και κορίτσια, είναι σε θέση να ελαττώσει σημαντικά ή και να εξαλείψει τους καρκίνους που οφείλονται στην δράση του ιού των ανθρωπίνω ν θηλωμάτων.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας ΝΠΔΔ…

…έχοντας ως αφετηρία την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, συντάσσεται με το Υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας, τις κατευθυντήριες οδηγίες, εγκυκλίους και στόχους όπως τίθενται και από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. ΚΙ αυτά για την προαγωγή του εμβολιασμού και τη μείωση της διστακτικότητας μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού με έμφαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας – ΝΠΔ, προσθέτοντας ότι  «Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιμέρους δράσεις για την αναπλήρωση των εμβολιασμών που χάθηκαν ή καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας. Όπως επίσης και για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και όλες τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού όπως ενδεικτικά τη σύσταση για την έξαρση του κοκκύτη ή της ιλαράς. Τέλος, για την προαγωγή του εμβολιασμού στους ογκολογικούς ασθενείς (εμβόλια γρίπης, πνευμονιόκοκκου, έρπητα ζωστήρα, κοκκύτη και HPV) αλλά και την πρόληψη του καρκίνου με το εμβόλιο του HPV και της Hπατίτιδας Β προχωρά σε σύναψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).»

Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν αναπόσπαστο…

… και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας υγείας της ΠΦΥ και τη Δημόσια Κοινοτική Υγεία έχοντας έναν πολυδύναμο ρόλο, τόνισε η κα Τσιτάλη.  Κύρια καθήκοντα ευθύνης των Επισκεπτών Υγείας  είναι η προαγωγή του εμβολιασμού, η μείωση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, ο προγραμματισμός και  η διενέργεια εμβολιασμών, και η εν γένει διαχείριση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών-εφήβων και ενηλίκων. Για τους Επισκέπτες Υγείας ο εμβολιασμός δεν είναι το τσίμπημα. Είναι η υποστήριξη του απο την προαγωγή έως τη συμβουλευτική μετά την πράξη. Επιτελούν χρέη συντονιστών για την εφαρμογή  του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στον πληθυσμό  καθώς και σε  ειδικές ομάδες, όπως  των ταξιδιωτών, των  επαγγελματιών υγείας, των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων, των προ-μεταμοσχευθέντων  και μεταμοσχευθέντων κ.ά.  Μπορούν επίσης να διενεργούν  εμβολιασμό στο σπίτι σε ειδικές περιπτώσεις», κατέληξε η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας – ΝΠΔΔ

Πανελλήνιος  Σύλλογος  Επισκεπτών Υγείας -ΝΠΔΔ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγεία (ΝΠΔΔ)  και ο επαγγελματίας Επισκέπτης Υγείας είναι  αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας  μ’ ένα αδιάλειπτο και συνεχόμενο έργο.  Ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 Μέλη σε όλη την Ελλάδα που εργάζονται σε δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αλλά και στους ΟΤΑ Α & Β΄ βαθμού. www.psey.gr

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "24 – 30 Απριλίου 2024 : Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης"

Leave a comment

error: