24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

hmera_pahisarkias
Οι 4 στους 10 Έλληνες έχουν υπερβάλλον βάρος – Σοβαρό είναι το πρόβλημα στις μικρές ηλικίες

«Ανάποδα» βαδίζουμε, ως λαός, στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια βγήκαν από το καθημερινό μας διαιτολόγιο και τη θέση τους πήραν το κόκκινο κρέας, τα ζωικά λίπη και τα γλυκά. Η δε άσκηση, είναι ξεχασμένη υπόθεση… αποτέλεσμα αυτής της μεταστροφής είναι η ανησυχητική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση και η κακοήθης παχυσαρκία δεν παρουσιάζονται πλέον μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις των ειδικών επιστημόνων προκύπτουν και από επιδημιολογικές μελέτες. Στοιχεία πρόσφατης μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, δείχνουν ότι περίπου τρία στα δέκα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία (29,4%) και 16,7% των κοριτσιών έχουν υπερβολικό βάρος. Απ’ αυτή την ομάδα των εφήβων, 6,1% των αγοριών και 2,7% των κοριτσιών πάσχουν από παχυσαρκία. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης κοιλιακής παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ηλικίες 13 – 14 και 15 – 16 ετών (25,6% και 23,1% αντίστοιχα) σε σχέση με τις κοπέλες ηλικίας 17 – 19 ετών (15,5).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Ι. Ιωαννίδης, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κα Μ. Αναπλιώτου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Κ. Κωνσταντινίδης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ο ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.

Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι δυσμενέστερη. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το 42% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, έναντι του 38% του μέσου Ευρωπαίου. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων ευρωπαϊκών λαών.

Έτσι, φέτος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, οι ειδικοί επιστήμονες διαμηνύουν στους πολίτες και δη στους γονείς «Προσέξτε το βάρος σας και το βάρος το παιδιών σας».

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας προχωρά στις ακόλουθες ενέργειες:

* Έναρξη έντυπης ενημερωτικής εκστρατείας για την Παχυσαρκία με ειδική έκδοση 4σέλιδης εφημερίδας freepress που θα διανέμεται την ημέρα εκείνη σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

* Λειτουργία περιπτέρου ενημέρωσης και διανομής έντυπου υλικού σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Πλ. Κολωνακίου) την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου.

* Δημιουργία ιστοσελίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στο portal του Yπουργείου Υγείας για τις Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας www.worldhealthdays.gr

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας διοργανώνονται με την υποστήριξη της SanofiAventisκαι της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχύσαρκος είναι κάθε ασθενής που έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2. Αν ο ΔΜΣ είναι 25 – 29,9 kg/m2 θεωρείται υπέρβαρος.

Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία φαίνεται ότι έχει η κατανομή του λίπους ή αλλιώς ο σωματότυπος «μήλου ή αχλαδιού».

Η παχυσαρκία ανδροειδούς τύπου ή «σωματότυπος μήλου», καθρεφτίζει την αυξημένη περίμετρο μέσης, δηλαδή την παρουσία περισσής ποσότητας λίπους μέσα στον κοιλιακό χώρο. Διεθνείς Ιατρικές Εταιρείες που μελετούν την Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη, ορίζουν ως «αυξημένη περίμετρο μέσης», μετρήσεις πάνω από 88εκ για τις γυναίκες και πάνω από 102εκ για τους άνδρες.

«Η συσσώρευση λίπους γύρω από τα μεγάλα όργανα της κοιλιάς (όπως το ήπαρ) πυροδοτεί την εμφάνιση πολλών διαταραχών όπως, για παράδειγμα,αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία, διαταραχή μεταβολισμού των λιπιδίων, αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Οι καταστάσεις αυτές οδηγούν στην επιβαρυμένη υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στην αθηρωμάτωση και τελικά στην καρδιαγγειακή νόσο», επισημαίνουν τα μέλη του τμήματος της παχυσαρκίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ο κος Τσαντ Μουσλεχ, ο κ. Κώστας Τσίγκος και η κ. Μ. Σώμαλη.

Αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών δείχνουν επίσης ότι η παχυσαρκία, σχετίζεται άμεσα και με άλλα χρόνια νοσήματα, όπως την οστεοπόρωση, ορισμένους τύπους καρκίνου και τη στειρότητα.

Για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου απαιτούνται μικρές μόνον αλλαγές στο σωματικό βάρος. Η απώλεια 5%-10% του σωματικού βάρους μπορεί να έχει πολύ θετικά οφέλη για την υγεία. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των κανόνων της Μεσογειακής Διατροφής και την ένταξη στην καθημερινότητά μας της ήπιας άσκησης (περπάτημα).

«Περπάτημα, υγιεινή διατροφή, ήρεμος τρόπος διαβίωσης, διακοπή του καπνίσματος και ισορροπημένη κατανάλωση, κατά προτίμηση κόκκινου κρασιού, θα μας οδηγήσουν, όπως και τους προγόνους μας Κρητικούς, σε ποιοτική μακροβιότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Ι. Ιωαννίδης.

«Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνει ισορροπημένη δίαιτα με την παρακολούθηση ιατρού ή διαιτολόγου, φάρμακα και ψυχολογική παρέμβαση. Δυστυχώς όμως οι επικίνδυνες μορφές παχυσαρκίας (κλινικώς σοβαρή παχυσαρκία ή νοσογόνος παχυσαρκία) όπου ο Δείκτης Σωματικού Βάρους ξεπερνά τα 40Kgr/m2 , δεν ανταποκρίνονται στα συντηρητικά θεραπευτικά μέσα και η μόνη λύση είναι η χειρουργική παρέμβαση», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Κ. Κωνσταντινίδης.

Νοσήματα που προκαλεί η παχυσαρκία

Τα πιο συχνά νοσήματα που υποβοηθούνται από την παχυσαρκία είναι:

-Τα καρδιαγγειακά, όπως υπέρταση, στηθάγχη, καρδιακή δυσλειτουργία, αρτηριοσκλήρυνση.

-Τα μεταβολικά, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου ΙΙ), η αύξηση της χοληστερόλης και του ουρικού οξέως.

-Τα εγκεφαλικά επεισόδια.

-Η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι κρίσεις άπνοιας στον ύπνο.

-Διάφοροι τύποι καρκίνου (μαστού, ήπατος, χοληδόχου κύστεως, εντέρου κλπ).

-Οι παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου (χολολιθίαση, λιπώδης διήθηση ήπατος).

-Οι παθήσεις των αρθρώσεων και του σκελετού, όπως ουρική αρθρίτιδα, εκφυλιστικές αρθροπάθειες κλπ.

Απλές συμβουλές για την απώλεια και διατήρηση του βάρους

-Να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.

-Να τηρούμε τον κανόνα 3 κύρια γεύματα και 2 φρούτα ενδιάμεσα.

-Να μην βλέπουμε το φαγητό ως διασκέδαση.

-Να βάζουμε στο πιάτο μας συγκεκριμένη μερίδα.

-Να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ζάχαρη.

-Να προτιμάμε τα φρούτα και όχι τους χυμούς του εμπορίου.

-Να πίνουμε πολύ νερό.

-Να αποφεύγουμε την κατανάλωση παγωτών και άλλων γλυκισμάτων.

-Να γυμναζόμαστε (περπάτημα ή γυμναστήριο 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45 λεπτά κάθε φορά).

-Να μην χρησιμοποιούμε πάντα τον ανελκυστήρα.

-Να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να διανύσουμε κοντινές αποστάσεις.

 

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας"

Leave a comment