22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας 

 

Στόχος του συνεδρίου που πραγματοποίθηκε από τις 2 έως 5 Μαρτίου 2023, ήταν η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας. Όσο για τον εμβολιασμό και την έγκαιρη θεραπεία, η μαραθώνια πορεία της πανδημίας COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνητότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις.

 

Η πανδημία της νόσου COVID-19

Αυτή επηρέασε δραματικά τομείς της βασικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων. Οι ήδη περισσότερες από χίλιες παραλλαγές του στελέχους «Όμικρον» τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η εμπιστοσύνη της επιστήμης  με αντι-ιικά ιδιαίτερα των αυξημένου κινδύνου πληθυσμών.

Πλέον έχουμε διαθέσιμα αποτελέσματα από αναλύσεις του Ελληνικού πληθυσμού. Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη και πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές στην πατρίδα μας. Ήδη πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εκτεθεί πλέον τουλάχιστον μια φορά στον ιό και τις παραλλαγές του, ενισχύοντας έτσι την ονομαζόμενη «υβριδική ανοσία» που οδηγεί σε ηπιότερη κατά κανόνα νόσο και διευκολύνει την επάνοδο της κοινωνικής ζωής σε μια κανονικότητα..

Στο παραπάνω όμως  πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία η φροντίδα της υγείας των ασθενών μετά την COVID-19 νόσο καθώς και η συσχέτιση της νόσου με επίμονα συμπτώματα, η οποία έχει εγείρει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών και απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Κι αυτό για την κατανόηση των μηχανισμών και την επιτυχή ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η ανασκόπηση των μαθημάτων από την πανδημία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις.

Προσοχή!

Πέραν των εξελίξεων στην πανδημία και δεδομένων από τον Ελληνικό χώρο, στο φετινό συνέδριο παρουσιάστηκαν και θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής αλλά δόθηκε και ιδιαίτερη αναφορά σε σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα και αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές, όπως την ευλογιά των πιθήκων, την πολιομυελίτιδα, τη χολέρα και τους αιμορραγικούς πυρετούς με αφορμή τις πρόσφατες διεθνείς επιδημίες.

 

Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων

Παραμένει επίκαιρο και στο συνέδριο συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα επιτήρησης, η επίδραση της πανδημίας στην ενδημία των συγκεκριμένων μικροοργανισμών στα νοσοκομεία μας καθώς και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές περιορισμού. Την τελευταία ημέρα, στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας συζητήθηκε η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην Ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. Στόχος όλων παραμένει η μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιμικροβιακών.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από  τους νέους λοιμωξιολόγους

Το συνέδριο παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ’ όλους τους συνέδρους αλλά  ιδιαίτερα από τους νέους γιατρούς με ενδιαφέρον στη Λοιμομωξιολογία. Εξειδικευόμενοι γιατροί παρουσίασαν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά λοιμώξεων με συνοδό σχολιασμό από έμπειρους λοιμωξιολόγους, ενώ όλο το Δ.Σ. συμετείχε σε ανοικτή συζήτηση για τη σημασία της εξειδίκευσης στις λοιμώξεις, για την ανάγκη της ενίσχυσης των μονάδων λοιμώξεων και για το πόσο επίκαιρη και ουσιαστική είναι η προσφορά των γιατρών στο ΕΣΥ.

 

Αυτό το γνωρίζατε;

-Το συνέδριο εφέτος τίμησε με την παρουσία της και την εναρκτήρια διάλεξη η πρόεδρος του ECDC Andrea Ammon. Κορυφαία Ευρωπαία επιδημιολόγος και ηγέτιδα ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δράσεις που αφορούν όχι μόνο την επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 αλλά και την εκτίμηση κινδύνου και την ετοιμότητα που αφορά συνολικά τις λοιμώξεις.

Περίπου 100 ελεύθερες ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν αποτυπώνοντας το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων και τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων στα νοσοκομεία μας και στην κοινότητα. Πολλές Ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Η πλούσια θεματολογία, οι καταξιωμένοι ομιλητές και κυρίως η ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων λοιμωξιολόγων συνέλαβε στην επιτυχία του φετινού  συνεδρίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την Ελληνική Λοιμωξιολογία.

πανδημία COVID-19 απέδειξε πως ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με συνεχείς αναδυόμενες νόσους και η κοινότητα των λοιμωξιολόγων παραμένει στην πρώτη γραμμή της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρέχοντων και μελλοντικών λοιμωδών απειλών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και οι νέας γενιάς διαγνωστικές τεχνικές καθώς και η μελλοντική χρησιμότητά τους στην κλινική πράξη.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων"

Leave a comment

error: